seo tips cursus verkopen

5 tips voor het bepalen van de juiste zoektermen voor je cursuspagina

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest

Time to shine! Je cursusmateriaal is af en het design van je pagina ziet er fantastisch uit. Dan wil je ook dat zoveel mogelijk mensen het gaan zien. En dat is waar je teksten om de hoek komen kijken. Hoe schrijf je nou SEO-vriendelijke teksten die ook door mensen graag gelezen worden? Wij geven je vijf tips!

Tip 1: Wees niet te creatief

We moedigen creativiteit aan, echt. Maar SEO gaat niet om wie de leukste woorden uit de spreekwoordelijke mouw op het toetsenbord weet te schudden. Het gaat om de woorden uit het hoofd van je doelgroep plukken en ze op je website te plakken. 

Je teksten moeten schitteren en enthousiast maken, maar je wilt op de eerste plaats ook gevonden worden. Je bent dus op zoek naar een combinatie van creatief en overtuigend schrijven mét zoekmachinevriendelijke taal. 

Verzin vooral geen eigen termen. Hoe gevat ze ook kunnen zijn, de kans is klein dat jouw beoogde doelgroep die zonder voorkennis in Google intikt. Iemand die op zoek is naar een cursus fotografie, zal dus googelen naar ‘cursus fotografie’. En niet zo snel naar ‘leerprogramma voor het maken van kekke kiekjes’. You get the picture

Verplaats je dus in het hoofd van je doelgroep: wat zouden ze opzoeken wanneer ze deep down naar jouw cursus op zoek zijn? Verwerk die woorden in de tekst en titels op je cursuspagina. 

Tip 2: Vind de longtail zoekwoorden

Nu worden we steeds minder kortaf tegen Google, en stellen we vaker vragen alsof het van mens-tot-mens is. We vragen dus niet altijd meer om een ‘cursus Spaans’, maar steeds vaker om ‘de beste manier om Spaans te leren’. Dit noemen we longtail zoekwoorden, en het is ook belangrijk dat je deze in je teksten verwerkt. 

Tip 3: Check altijd de zoekwoordvolumes

Je wilt de beste en meest gebruikte zoekwoorden in je tekst. Dat is minder giswerk dan je zou denken. Heb je een lopende Google Adwords campagne, dan kun je opzoeken hoe vaak een zoekterm wordt gebruikt in Google Keyword Planner. Heb je dit niet, gebruik dan Ubersuggest, KWfinder of SearchVolume.io

Tip 4: Prop je tekst niet vol keywords

Jaren geleden hadden we je misschien verteld dat je de keywords zo vaak mogelijk terug moest laten komen. Hoe vaker iets gezegd wordt, hoe relevanter die pagina leek voor Google. Maar Google leert en leest pagina’s nu dan ook anders. Menselijker. Het kijkt minder naar hoe vaak jij een bepaalde term herhaalt, maar hoe waardevol de content op die pagina is. Je schrijft niet meer voor de zoekmachine, maar voor echte mensen. 

Futureproof zijn? Een goed vindbare pagina creëren rust op meer dan alleen de woorden die je gebruikt. Het gaat ook om de page experience, die Google in de toekomst gaat laten meetellen voor je vindbaarheid. 

Tip 5: Haal alles uit Yoast

Mocht je je afvragen wie Yoast is, dat is je altijd beschikbare SEO-assistent. En die zit er bij Maatos gewoon bij inbegrepen.

Wat betreft de back-end hoef je je voor SEO geen zorgen te maken: bij Maatos zorgen we ervoor dat alles op de juiste plek staat. Je cursuspagina is SEO geoptimaliseerd met Yoast. Daarmee krijg je automatisch inzichten die je helpen om je teksten te optimaliseren voor Google. Wat kun je zelf doen? 

  • Zorg ervoor dat je de snippets voor je Google-weergave zo bewerkt dat ze je keywords bevatten en nieuwsgierig maken om te klikken.
  • Geef je afbeeldingen een alt-tekst: ook op afbeeldingen kun je namelijk gevonden worden, als je ze aan de juiste keywords linkt!
  • Gebruik interne en externe links. Hint: Yoast zal je zelf ook aangeven wanneer je dit vergeet te doen. 
  • Staar je niet blind op het halen van een ‘groen bolletje’ in het stoplichtje van Yoast. Je wilt dat de tekst lekker leesbaar blijft. 

Wil je écht leren scoren met SEO? Check dan eens deze online SEO cursussen!

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest

Artikel uit de categorie:

Vicky Frissen

Vicky Frissen

Met blogs vol tips en vergeet-dit-nietjes schrijft copywriter Vicky over hoe je van je cursus een succes maakt - en er nog plezier aan beleeft ook.

Download gratis ebook

Ontdek de 10 meest gemaakte fouten bij online cursussen