Lees wat je moet kunnen om een cursus te geven

Het geven van een eigen cursus kan je veel voordelen opleveren. Maar dan is het wel nodig dat je weet wat je doet. Zo zijn er veel individuele onderdelen waaraan je aandacht moet besteden. Deze verschillende onderdelen zullen we vandaag voor je toelichten. In principe kan je zelf een cursus geven, wanneer je over de volgende factoren beschikt:

  • Didactische vaardigheden.
  • Juiste middelen om cursus op te bouwen.
  • Een plek om de cursus te creëren.

 

De didactische vaardigheden om les te kunnen geven

We kunnen wel van de daken schreeuwen dat je, behalve de tools en het systeem, niks nodig hebt om online les te kunnen geven. Maar niets is minder waar, want uiteindelijk gaat het erom dat jij je lesstof over kan brengen op je studenten. Hier heb je in ieder geval de juiste vaardigheden voor nodig. Deze zogenaamde didactische (onderwijskundige) vaardigheden stellen je in staat om jouw kennis en vaardigheden op een goede manier over te brengen op je cursisten. Maar waar bestaat deze skill eigenlijk uit?

  1. Overbrengen van de stof op een passende manier.
  2. Begeleiden van het leerproces.
  3. Geven van feedback op de resultaten van cursisten.

 

1. Overbrengen van stof op een passende manier

Ook bij het geven van een online cursus is de juiste didactiek van belang. Want lesgeven in een klaslokaal is natuurlijk anders dan online lesgeven. Het is belangrijk om de opbouw van een online les dan ook op te bouwen op een manier waardoor de cursist leert, ook zonder directe communicatie met de instructeur. Lees hoe je een les goed opbouwt.

 

2. Begeleiden van het leerproces

Het geven van een cursus is anders dan online lesgeven, toch is het nodig om zekere begeleiding te geven aan je cursisten. Dit kan door middel van verschillende tools of werkwijzen. Zo kan je contactmomenten inplannen of kan je gebruikmaken van toetsen tussendoor, waarmee je kan bepalen of iemand iets moet kunnen op een bepaald moment.

 

3. Geven van feedback op resultaten van cursisten

Het geven van feedback is een van de beste manieren om de band met je cursisten op te bouwen. Dat maakt het een belangrijk onderdeel van het geven van een cursus. Dit kan je bijvoorbeeld doen door cursisten oefenopdrachten of uitdagingen te geven, die ze kunnen maken om te testen of ze de stof begrepen hebben.

 

Juiste middelen en tools om de cursus te maken

Ook is het gebruiken van de juiste middelen en tools voor je cursus belangrijk. Zo is het uiterst relevant op welke manier je les besluit te gaan geven. Wat ga je gebruiken in je les? Video, teksten of een combinatie van allerlei verschillende media? De keuze hierin is belangrijk, wanneer je een cursus wilt geven. Het kiezen van de tools doe je nadat je hebt bepaald op welke manier je les wilt geven.

Je moet daarna namelijk gaan bepalen welke middelen je nodig hebt. Zo heb je voor het maken van een video namelijk keuze uit verschillende manieren van opnemen. De keuze tussen schermopnames en jezelf opnemen voor de camera is nogal een belangrijke.

 

Plek om de cursus te gaan maken

Om een cursus online te krijgen heb je een plek nodig om deze te kunnen plaatsen. Hier kan je bijvoorbeeld een groter, bestaand platform voor gebruiken, maar je kan ook je eigen platform starten. Zoals je kan doen met Maatos. Lees vooral even verder over de mogelijkheden met het Maatos-platform.

 

Ga vandaag nog een eigen cursus geven!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie