Digitalisering van onderwijs, wat zijn de trends?

Met de opkomst van online trainingen en cursussen, digitale tools en andere innovaties is de digitalisering van het onderwijs in volle gang. Het is daarom de moeite waard even te kijken welke ontwikkelingen en trends zich voordoen in deze uitdagende markt. We nemen je vandaag mee in de wereld van het onderwijs, dus laat je verrassen.

Begeleiding staat centraal

In het onderwijs staat de ontwikkeling van de student natuurlijk centraal. Dit betekent natuurlijk dat de leraar, docent of instructeur zoveel mogelijk aandacht wil besteden aan de individu. Het verdelen van deze aandacht was voorheen lastiger dan het nu is. Dankzij digitalisering kunnen ze nu meer zien over de individuele student en dat komt de student natuurlijk ten goede. Wij zien binnen de systemen steeds meer ontwikkelingen terug, maar de begeleiding is een ‘vaste’ factor binnen het onderwijs.

Welke trends doen zich voor?

De trends op het gebied van digitalisering lopen in het onderwijs eigenlijk altijd nét iets achter op de ontwikkelingen in de commerciële markt. Jammer, maar niks aan te doen. Voor het onderwijs moeten er uiteraard grotere investeringen gedaan worden en worden de innovaties aan grotere tests onderworpen. Desondanks hebben enkele innovaties het ondertussen voor elkaar gekregen te settelen in het onderwijs.

Op communicatiegebied

Communicatie tussen studenten en docenten is nooit echt gemakkelijk geweest. Zeker wanneer het ging over deadlines en andere zaken die studenten liever zouden vergeten. Dat gebeurde dan ook en het gevolg? Teleurstelling aan beide kanten, heel vervelend. Met de opkomst van digitale communicatiemiddelen, is dat allemaal veel beter geregeld. Wanneer zelfs docenten graag apps zoals WhatsApp gebruiken om te communiceren met studenten, weet je dat er echt behoefte is aan makkelijkere communicatie. Gelukkig bestaan die apps dus, maar bestaan er ook dingen zoals e-mail en forums, waardoor de communicatie makkelijker verloopt dan ooit. Wij voorzien dat er hier nog meer stappen in genomen gaan worden. Zoals met live-colleges via livestreams en andere vormen van digitale communicatie.

Digitalisering van studiebegeleiding

De digitalisering drukt dus nadrukkelijk de stempel op de communicatie tussen de studenten en de docenten. Het onderwerp binnen de communicatie die in onderwijs een constante rol speelt is de begeleiding. Voor studie- (en loopbaan)begeleiding worden tegenwoordig veel online applicaties of websites gebruikt. Qua trends denken we dan ook dat dit zich fijn door gaat ontwikkelen naar complete digitale omgevingen waar studenten en docenten alle statistieken en updates kunnen zien. Docenten kunnen dit dan weer gebruiken om op individueel betere begeleiding te geven.

Bij huiswerk en toetsing

Datgene wat elke student of leerling ‘haat’. Het beroofd ze van vrije tijd en daarom is het belangrijk het zo makkelijk mogelijk te maken. Met inleverportalen en andere slimme oplossingen wordt dat makkelijker gemaakt. Studenten kunnen hiermee het huiswerk voltooien of toetsen maken. Er is daar dus al een begin aan gemaakt. Opdrachten maken in een schrift of het uitgeprint meenemen, zal binnenkort volledig uitgestorven zijn. We denken dat deze trend zich als eerste volledig gaat nestelen. Binnenkort gaat al het huiswerk via digitale wegen de docent in kwestie bereiken. Dat scheelt ook weer bomen, hoera!

Welke trends op het gebied van onderwijs zie jij voorbij komen?

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie