Hoe begin je een eigen academie met jouw cursus?

Het opstarten van een eigen academie is voor veel mensen die van lesgeven houden een droom. Maar hoe gaat dat eigenlijk in zijn werk en wat heb je ervoor nodig? Op die vragen geven we je vandaag antwoord, zodat ook jij aan de slag kan gaan met je eigen design-, programmeer- of andere online academie.

Zelf actief lesgeven met je academie

Of je nu lesgeeft in paardrijden of het bewerken van afbeeldingen in Photoshop, tegenwoordig kan je over alles lesgeven. Je kan dit dan ook weer compleet op je eigen manier doen, waardoor je zelf instaat bent om cursisten te activeren. Het hebben van één enkele cursus kan niet echt gezien worden als een complete academie.

Wat is een online academie?

Een online academie is een online leeromgeving, waarop lesstof wordt aangeboden aan studenten. Hierop worden online trainingen en cursussen samengevoegd tot leertraject, zodat de student een samenhangende leerervaring krijgt.

Waaruit bestaat een online academie?

Een online academie bestaat uit drie belangrijke onderdelen en twee soorten mensen. In een online academie heb je namelijk:
1. De leeromgeving, oftewel de cursussite.
2. Cursussen, oftewel de lesstof van de academie.
3. Leertrajecten, waarmee de cursussen worden georganiseerd op logische volgorde.
4. Cursisten, die leren, oefenen, toetsen maken en vragen stellen, en instructeurs, die lesgeven, toetsen checken en vragen beantwoorden.

Hieronder zullen we wat verder ingaan op deze vier punten!

1. De leeromgeving: het cursusplatform

Zonder schoolgebouwen kan je niet naar school gaan. Hetzelfde geld voor jouw online opleidingsinstituut. Je hebt dus een plek nodig waar je cursussen kan maken en waar cursisten de lessen kunnen volgen. Zo’n leeromgeving kan je bijvoorbeeld maken met Maatos, of kan je zelf maken.

2. Cursussen en andere lesstof

Dit is waar jij je expertise laat zien en dit is datgene waarmee jij je geld verdient. Voor een enigszins volwaardige academie is het normaal om meerdere cursussen te hebben of op een andere manier extra’s te bieden. Zo zijn er bijvoorbeeld online leerscholen waar je extra PDF’s, oefenbestanden of een-op-een-coaching krijgt. Het gaat bij een academie namelijk niet om maar één ding, het is mee een proces of traject wat je doorloopt om nieuwe skills te leren.

3. Leertrajecten

Alle verschillende cursussen, lessen, oefeningen en extra’s kunnen georganiseerd worden. Wanneer je dit doen ontstaat er een bepaalde route die cursisten afleggen om te leren. Dit is een leertraject. Het ontwerpen of ontwikkelen van zo’n leertraject kan je volledig naar eigen invulling doen. Zo kan je bijvoorbeeld nadenken over bepaalde onderwerpen die meerdere keren terug moeten komen of over bepaalde kennis die zeker getest moet worden. Met de leertrajecten creëer je waarde, bovenop de waarde van de cursussen.

4. Cursisten en instructeurs

Het spreekt voor zich, maar op de academie zitten zowel cursisten als een of meerdere instructeurs. De interactie hiertussen gebeurt bijvoorbeeld in de online lessen, waarin vragen gesteld kunnen worden en waar oefeningen nagekeken kunnen worden. Interactie is nodig, zodat cursisten zich gehoord voelen en zodat instructeurs een waardevolle band op kunnen bouwen met de cursist.

Waar moet je aan denken voordat je begint?

Je weet natuurlijk als geen ander welke kennis cruciaal is voor je en voor je beroep. Wanneer je aan de slag gaat met een eigen academie over jouw expertise, dan kan je van tevoren al gaan uitdenken welke vaardigheden en kennis moet terugkomen in de trajecten. Zodra je dat allemaal hebt uitgedacht, dan kan je gaan kijken welke functies het systeem moet hebben. Wil je veel interactie met de cursist? Dan zijn forums enorm handig. Wil je meerdere leertrajecten maken? Dan moet je daar van tevoren rekening me houden.

Een eigen academie inzetten voor bedrijfsdoeleinden

Ook als het niet de bedoeling is om een academie in te zetten voor commerciële doeleinden kan je een online academie maken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan inwerktrajecten of interne opleidingen. Het is een handige manier om op één plek alle informatie te hebben op een makkelijk te volgen manier. Het is enorm gebruiksvriendelijk, omdat het flexibel en online gebruikt kan worden. Bespaar op papieren handleidingen en creëer een online kennisdatabase.

Ga aan de slag met je eigen cursusplatform

Het beginnen met zo’n uitdagende klus kan je het beste doen door van tevoren je wensen en gedachten op te schrijven. Daarna kan je bijvoorbeeld een gratis demo bij Maatos doen, waarin je jouw eigen cursussen en leertrajecten kan gaan maken. Op die manier ontdek je hoe eenvoudig het is om je eigen academie te starten op je eigen cursusplatform.

Artikel uit de categorie:

Rick de Bie

Rick de Bie

Rick is ondertussen een jaar werkzaam bij Maatos en heeft al tientallen instructeurs geholpen succesvol een cursus te publiceren! Leren over de belangrijkste onderdelen van marketing? Dan moet je bij Rick zijn. Het delen van kennis is een passie, vooral over onderwerpen waar hij diep op in kan gaan!

Voorkom deze fouten!

Download ons gratis e-book en voorkom de 10 meest gemaakte fouten bij online cursussen.

Download gratis e-book

Ontdek de 10 meest gemaakte fouten bij online cursussen

Maak betere cursussen. Verkoop meer cursussen.

Trends, tools en tips: we sturen je om de week de updates die je nodig hebt. Je kunt je op elk moment uitschrijven.

Gratis e-book

Maak jij deze 10 fouten niet?

Trends, tools en tips: we geven je wekelijks de updates die je nodig hebt. Je kunt je op elk moment uitschrijven.