Maken van video’s voor jouw online cursus

Voor een online cursus is video erg belangrijk. Met video’s kun je op een efficiënte en leuke manier informatie overbrengen. Hoe je video’s opbouwt en maakt hangt erg af van je onderwerp. Zo kun je je voorstellen dat het maken van een yogacursus anders in elkaar steekt, dan het maken van een Photoshop cursus.

Methodes voor het maken van video’s

Er zijn geen standaard regels of voorschriften waar jij je aan moet houden wanneer je de video’s gaat maken. Voor het maken van video’s zijn eigenlijk twee verschillende methodes te onderscheiden, met beide weer twee verschillende toepassingen:

  • Schermopnames.
  • Filmen (zelfopnames).

Schermopnames

Met schermopnames maak je een opname van je beeldscherm. Je hoeft dus niet zelf in beeld te zijn bij deze manier van video’s maken. Er zijn twee toepassingen voor schermopnames:

  • Digitale Productdemonstraties (bijvoorbeeld een walk-through door Photoshop).
  • PowerPoint/Keynote presentatie geven.

Schermopnames zien we veel gebruikt worden, en is een van de meestgebruikte methodes van online lesgeven. Zeker als je bepaalde handelingen op computers, tablets of telefoons wilt uitleggen, is dit erg handig. Hoe je dit precies kunt doen, leggen we in de les over schermopnames uit!

Filmen

Met zelfopnames bedoelen we echt dat je gaat filmen. Tegenwoordig is de kwaliteit van je smartphone bijvoorbeeld al goed genoeg om mooie video’s te kunnen maken. Als je bijvoorbeeld wilt uitleggen hoe je schilderijen maakt, kan dit een erg mooie manier zijn van lesgeven. Ook als je meer wilt inspireren, of graag persoonlijk de inhoud wilt overbrengen, kan dit een erg goede methode zijn. We maken hier ook weer onderscheid in twee toepassingen:

  • Live Productdemonstraties (bijvoorbeeld hoe je gaat koken).
  • Zelfopnames.

Voor zelfopnames is het belangrijk dat je comfortabel en zelfverzekerd over komt. Is dit niet het geval is het soms beter om te kijken naar schermopnames. In de les over filmen vertellen we meer over waar je op moet letten, welke materialen je nodig hebt en hoe je dit kunt doen.

Wat moet je kunnen?

Voor iedereen is het haalbaar om zelf instructievideo’s te gaan maken. Als je nog geen ervaring hebt met filmen is het goed om te starten met het maken van schermopnames. Deze zijn over het algemeen makkelijker om te produceren. Er zijn namelijk minder elementen die mis kunnen gaan. Om te starten met schermopnames is het handig om met de volgende tools overweg te kunnen:

–> Basiskennis PowerPoint / Keynote.
–> Basiskennis Camtasia (hier vind je een handige cursus), of andere software om video’s te bewerken.

Als je zelf aan de slag wilt met zelfopnames moet je verder overweg kunnen met de spullen die je gebruikt. Denk daarbij aan de belichting, microfoon en camera. Ook moet je visueel zien wat er wel en niet werkt. Bij zelfopnames heb je dus iets meer gevoel nodig voor goede video’s, om te kunnen zien wat er wel én niet werkt.

Wat heb je nodig?

De meeste materialen zul je al in huis hebben. Over het algemeen zijn er eigenlijk twee dingen die vaak ontbreken bij de instructeur, dat zijn een goede microfoon en handige videosoftware. Het is goed om te investeren in zowel de software als de juiste materialen. Het zal je een hoop tijd, energie en moeite besparen door te investeren in de juiste tools en misschien nog belangrijker: jouw cursus komt een stuk professioneler over!

–> Een goede microfoon.
–> Videobewerkingssoftware.

Bij zelfopnames:
–> Camera (kan bijvoorbeeld met een iPhone).
–> Statief voor de camera.
–> Belichting (of goed natuurlijk licht).
–> Rustige omgeving (egale achtergrond, geen ruis / omgevingsgeluid).

Conclusie

Welke methode je kiest hangt af van jouw cursusdoel én jouw persoonlijke voorkeur. Als je het niet prettig vind om voor de camera te staan: doe het dan ook niet. Maak dan een mooie presentatie en probeer te werken met schermopnames. Vind je het leuk om op beeld te komen en kun je enthousiast vertellen? Dan kan filmen een enorm goede en leuke methode zijn!

Artikel uit de categorie:

Joris van den Berg

Joris van den Berg

Als mede oprichter van Maatos komt het niet als een verassing dat Joris erg leergierig is. Dagelijks probeert Joris het platform zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken zodat we zo snel mogelijk afscheid kunnen nemen van alle drempels om kennis met elkaar te delen. Het is zijn passie om mensen te helpen hun kennis online zo goed en mooi mogelijk te presenteren.

Op zoek naar jouw niche?

Download onze gratis resource hoe je in 5 stappen jouw niche vindt

Download gratis resource

Vind in 5 stappen jouw niche

Maak betere cursussen. Verkoop meer cursussen.

Trends, tools en tips: we sturen je om de week de updates die je nodig hebt. Je kunt je op elk moment uitschrijven.

Gratis e-book

Ga in 5 stappen dieper in op je doelgroep

Trends, tools en tips: we geven je wekelijks de updates die je nodig hebt. Je kunt je op elk moment uitschrijven.