5 trends in e-learning voor 2020

Niet terugblikken, maar vooruit: het jaar is omgevlogen en er is weer veel nieuws verschenen op het gebied van e-learning, maar er staat nog veel meer te gebeuren. Voor wie nieuwsgierig is naar de trends in e-learning voor 2020, hebben we de voorspellingen op een rijtje gezet. Wees voorbereid en doe alvast inspiratie op met deze blog!

1. Less is more: de opkomst van microlearning

Iedereen herkent vast nog het gevoel van blokken voor tentamenweken: de overvloed aan informatie is overweldigend, en waar ga je de tijd vandaan halen? Ook nu er geen stapels boeken meer aan te pas komen, is de hoeveelheid aan lesstof en de beperkte beschikbare tijd om je nieuwe skills te leren een probleem. Vooral voor professionals die hun vaardigheden aan willen scherpen, speelt tijdsgebrek een grote rol.

Uit onderzoek van Deloitte bleek dat een manager vandaag de dag slechts 1% van zijn werkweek besteedt aan training en ontwikkeling. Uitgaande van een typische werkweek van 40 uur, komt die 1% uit op niet meer dan 24 minuten per week. Toch blijft tijd besteden aan zelfontwikkeling belangrijk, en daar spelen e-learning aanbieders steeds slimmer op in.

Met microlearning worden lesstof in hapklare content gegoten: video’s van tien tot twaalf minuten lang, gevolgd door korte interactieve quizjes of een korte test. Daarnaast wordt deze vorm van e-learning steeds meer geoptimaliseerd voor mobiel: zo kan er ook onderweg tijd besteed worden aan zelfontwikkeling en kan de cursist zijn of haar tijd echt optimaal indelen.

2. Gepersonaliseerd leren

Net als in vrijwel elke sector, is ook in e-learning personalisatie steeds belangrijker. One-size-fits-all concepten blijken vaak toch niet helemaal lekker te passen in de wensen van cursisten. Gepersonaliseerde online cursussen zijn daarom in opmars, en daar kun je zover in gaan als je zelf wilt. Zo kan het al zo eenvoudig zijn als het zelf laten samenstellen van cursussen, door bijvoorbeeld bepaalde hoofdstukken te combineren, afhankelijk van de voorkennis van de cursist.

Maar ook dankzij Big Data en AI zijn er steeds meer mogelijkheden om e-learning te personaliseren. Denk hierbij aan algoritmes die aanbevelingen doen over het vervolg van je e-learning op basis van voorgaande cursussen, maar ook ander (online) gedrag.

3. E-learning als abonnementsdienst

Wordt e-learning het nieuwe Netflix? Sommige trendwatchers zien een vergelijkbare toekomst voor e-learning platforms als voor de aanbieders van andere content in een abonnementsconstructie. Naarmate de hoeveelheid content voor e-learning toeneemt, ontstaat er een catalogus waaruit cursisten steeds meer kunnen kiezen (en personaliseren) wat ze willen leren.

Maar de voordelen van abonnementsgebaseerd leren zijn ook voor bedrijven groot: het helpt om onnodige trainingskosten te besparen en geeft organisaties de mogelijkheid om zich te concentreren op hun kernactiviteiten.

Meer tips nodig? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

4. Gamification en game-based learning

Spelelementen in e-courses winnen aan populariteit. In dit soort leervormen blijkt dat mensen minder snel afhaken, simpelweg omdat het een leukere manier van leren is die je aandacht vast weet te houden. Doordat je gedwongen wordt om actiever deelnemen en direct toepassen blijft niet alleen je aandacht, maar ook de opgedane kennis beter hangen.

De mogelijkheden voor gamification in e-learning zijn eindeloos en cursusaanbieders kunnen dan ook hun fantasie de vrije loop laten. Voeg daar een snufje Virtual Reality aan toe, en we gaan een hele interessante toekomst tegemoet met een volledig nieuwe manier van leren.

5. Focus op work-life skills

Ook in de onderwerpen die populair zijn voor e-learning wordt er een verschuiving verwacht. Praktische cursussen, gericht op programma’s zoals Photoshop, of de kennis voor fotografie, blijven populair. Maar er wordt een stijging verwacht van de vraag (en het aanbod) van work-life skill gerelateerde e-learnings.

Denk hierbij aan leiderschap en management trainingen, maar ook probleemoplossend denken, samenwerken en communicatie. Dit soort vaardigheden zijn ook buiten de werkvloer belangrijk, wat de cursussen nog waardevoller maakt, zeker in tijden waarin er van job naar job gehopt wordt.

Met welke trend ga jij in 2020 aan de slag, en waar kijk jij het meest naar uit? Ontdek alle mogelijkheden van Maatos voor jouw online lesmateriaal. Start vandaag om Maatos 30 dagen lang gratis te proberen!

Artikel uit de categorie:

Rick de Bie

Rick de Bie

Rick is ondertussen een jaar werkzaam bij Maatos en heeft al tientallen instructeurs geholpen succesvol een cursus te publiceren! Leren over de belangrijkste onderdelen van marketing? Dan moet je bij Rick zijn. Het delen van kennis is een passie, vooral over onderwerpen waar hij diep op in kan gaan!

Jouw cursus vaker verkopen?

Download onze gratis resource hoe je een landingspagina maakt die overtuigt én krachtig is voor SEO

Download gratis ebook

Maak een landingspagina die overtuigt én krachtig is voor SEO

Maak betere cursussen. Verkoop meer cursussen.

Trends, tools en tips: we sturen je om de week de updates die je nodig hebt. Je kunt je op elk moment uitschrijven.

Gratis e-book

Ontdek hoe je jouw cursus vaker kunt verkopen

Trends, tools en tips: we geven je wekelijks de updates die je nodig hebt. Je kunt je op elk moment uitschrijven.