Checklist opstellen voor het kiezen van een cursusplatform

Waarom een checklist voor het kiezen van een cursusplatform?

Het lijkt op eerste gezicht een makkelijke keuze om te maken, maar achteraf is het een beslissing waar je over nagedacht moet hebben. Je wilt namelijk niet achteraf zien dat je bij een verkeerde partij terechtgekomen bent. Vandaar dat je een checklist wel kan gebruiken, zodat je een betere keuze kan maken. Hierin gaan we het in het algemeen hebben over platformen en zullen ons niet specifiek op onszelf richten. We zien namelijk liever dat je een keuze maakt die goed bij jou past!

Bepaal of een cursusplatform echt is wat je nodig hebt

Voordat je start met het zoeken naar een platform moet je wel zeker weten dat het is wat je nodig hebt. Het kan namelijk zomaar het geval zijn dat je met minder genoeg hebt om je ding te doen, of dat een cursussysteem niet genoeg is om alles te doen wat je wil. Zo moet je afwegen of een platform past bij de leerdoelen die je stelt en je persoonlijke doelen. Hier kan je achter komen door jezelf de volgende vragen te stellen:

“Is het nodig om een volledig eigen systeem te gebruiken voor datgene wat ik wil bereiken?”

“Verwachten mijn cursisten dat ik een volledig eigen systeem heb?”

“Ben ik bereid te investeren in een eigen cursusplatform?”

Wacht na het antwoorden van deze vragen een paar dagen en geef dan nog eens antwoord op deze vragen, de uitkomst kan zomaar veranderen als je wat tijd gehad hebt om erover na te denken.

Hopelijk kan je hierdoor bepalen of je een eigen platform wel echt nodig hebt.

Analyseren wat je zoekt in een cursusplatform

Als je erachter bent dat een eigen systeem een goede oplossing voor je is, dan moet je gaan achterhalen wat je zoekt in je eigen systeem. Hiervoor moet je twee kanten op denken. Ten eerste moet je bepalen wat jij als instructeur wil zien in je systeem, oftewel: “wat heb jij nodig om succesvol les te kunnen geven?” Ten tweede moet je vanuit het standpunt van de cursist denken, oftewel: “wat heeft de cursist nodig om de lesstof goed op te kunnen nemen?”

Er kunnen zoveel meer dingen zijn die je nodig hebt, dus maak, voordat je gaat kijken welke bedrijven een platform aanbieden, een overzicht van al je wensen, zodat je weet wat belangrijk is. Wil je echt zeker weten dat je goed zit? Bepaal dan voor alle factoren de prioriteit: “wat is echt belangrijk en wat is fijn om te hebben, maar niet vereist?”

Wil je een lijst met selectiecriteria? Bekijk dan deze lijst met selectiecriteria voor je cursusplatform die we voor je hebben samengesteld.

Oriënteren binnen de markt

Nadat je besloten hebt wat belangrijk is voor je, kan je gaan achterhalen wie dit aanbiedt. Een goede manier om dit te zoeken is door simpelweg in Google te zoeken. Ben je bijvoorbeeld opzoek naar een eigen leersysteem, waarbij je iDeal betalingen wilt ontvangen? Dan zoek je gewoon naar “lms” “betaalmogelijkheid” “ideal”. Dit kan je voor alle kenmerken doen, waarvan je wilt dat een systeem ze heeft. Zo kan je een goede selectie maken op basis van de kenmerken die je vooraf bepaald hebt.

Selectie maken van verschillende platformen

Op basis van je selectiecriteria kan je een lijstje creëren met de verschillende platformen die aan je criteria voldoen. Zorg ervoor dat je weet welke criterium de hoogste prioriteit heeft en welke wellicht te verwaarlozen zijn. Maak voor jezelf een top 3 of top 5, zodat je de laatste stappen makkelijker kan maken voor jezelf.

Gesprek aangaan met de aanbieders

Voordat je begint met een demo of een volledige versie kan je het beste even contact zoeken met de aanbieder. Je hebt dan de kans om vragen te stellen over factoren die voor jou relevant zijn. Ook kan je er op deze manier achter komen wat de visie van de aanbieder en heb je een beeld bij de personen aan de andere kant van de service.

Het maken van je uiteindelijke keuze

Je uiteindelijke keuze moet goed bij je passen. Het aanschaffen van een cursusplatform is niet niks en dus wil je zeker weten dat je goed zit. Wij raden aan dat je de keuze maakt waar jij je het beste bij voelt. Het kan namelijk zomaar zijn dat je een beter gevoel krijgt bij de ene partij, dan bij de andere. Dat is zeker iets om rekening mee te houden!

Succes met het maken van je uiteindelijke keuze!

Artikel uit de categorie:

Rick de Bie

Rick de Bie

Rick is ondertussen een jaar werkzaam bij Maatos en heeft al tientallen instructeurs geholpen succesvol een cursus te publiceren! Leren over de belangrijkste onderdelen van marketing? Dan moet je bij Rick zijn. Het delen van kennis is een passie, vooral over onderwerpen waar hij diep op in kan gaan!

Voorkom deze fouten!

Download ons gratis e-book en voorkom de 10 meest gemaakte fouten bij online cursussen.

Download gratis e-book

Ontdek de 10 meest gemaakte fouten bij online cursussen

Maak betere cursussen. Verkoop meer cursussen.

Trends, tools en tips: we sturen je om de week de updates die je nodig hebt. Je kunt je op elk moment uitschrijven.

Gratis e-book

Maak jij deze 10 fouten niet?

Trends, tools en tips: we geven je wekelijks de updates die je nodig hebt. Je kunt je op elk moment uitschrijven.