Een eigen beveiligde leeromgeving maken. Hoe doe je dat?

Scholen zouden niet bestaan, als alle kennis gemakkelijk online of op straat te vinden was. Er is een reden dat scholen bestaan. De reden hiervoor is dat scholen precies weten wat, wanneer én hoe je iets moet leren. Hetzelfde geldt natuurlijk voor jouw kennis, waarover je een cursus wilt maken of al gemaakt hebt. Daarom gaan we het hebben over de manier waarop jij een eigen beveiligde leeromgeving kan maken.

Waaruit bestaat een beveiligde leeromgeving?

Het woord: “beveiligd” geeft je natuurlijk een bepaald gevoel. Het geeft je vertrouwen dat jouw bestanden, kennis en middelen veilig opgeborgen zitten, zodat jij zelf kan bepalen wie erbij kan. Om tot een dergelijke situatie te creëren heb je bepaalde voorwaarden nodig. De voorwaarden voor een beveiligde leeromgeving zijn:

  1. Een aparte beveiligde server, waar het systeem de bestanden vanaf kan ophalen.
  2. Backend van het systeem, waar jij bestanden kan uploaden en bepaalde mensen toegang kan geven.
  3. Frontend van het systeem, waar jij en mensen met toegang de bestanden kunnen lezen.

Beveiligde server

Een beveiligde server is nodig, zodat niet zomaar iedereen even bij jouw bestanden kan. Bij heel veel aanbieders kan je serverruimte huren, dan weet je in elk geval zeker dat het meeste werk en onderhoud uit handen is. Hou er wel rekening mee dat je genoeg serverruimte hebt en dat er ruimte is voor uitbreiding, want als je veel cursussen wilt gaan uploaden of veel gebruikers wilt hebben, dan moet de server dit wel aankunnen. Elke server, waarop jij bestanden hebt staan, moet in elk geval beschikken over goede firewalls, up-to-date is en dagelijkse back-ups van bestanden. Op die manier zorg je ervoor dat er niks verloren gaat.

Backend toegang voor jou

De backend van jouw digitale leeromgeving is alleen zichtbaar voor jou en bijvoorbeeld andere instructeurs of andere admins. De “normale” gebruiker zal deze dus nooit zien. Voor jou is dit de plek waarvandaan jij bestanden gaat uploaden. Het is dus belangrijk dat hier de mogelijkheid is om te uploaden naar de aparte, beveiligde bestandenserver. Grote kans dat het systeem die mogelijkheid al heeft en anders dan kan je deze verbinding zelf tot stand brengen.

Fronted toegang voor jou en anderen

Het derde onderdeel hiervan is niet per se te beïnvloeden, aangezien de backend het meeste werk al doet. Kom je er in de frontend toch achter dat bestanden te downloaden zijn of niet beveiligd opgeborgen zijn, dan kan je hier iets aan doen. Mensen die wél de juiste toegang hebben, kunnen met de frontend de beveiligde bestanden inzien. De website moet ook beschikken over een SSL-certificaat, zodat klantgegevens niet zomaar gestolen kunnen worden.

Maak het jezelf zo makkelijk mogelijk

Het zelf creëren van een dergelijk beveiligde leersysteem kan een flinke kluif zijn. Het is zeker de moeite om hier goed onderzoek naar te doen, want het kan potentieel om veel geld gaan. Het verliezen van jouw bestanden is natuurlijk enorm vervelend. Niet alleen ligt jouw kennis op straat, maar ook de waarde ervan gaat omlaag. Ben je benieuwd hoe wij je hierbij kunnen helpen? Lees dan eens verder op onze website over de mogelijkheden van Maatos.

Artikel uit de categorie:

Rick de Bie

Rick de Bie

Rick is ondertussen een jaar werkzaam bij Maatos en heeft al tientallen instructeurs geholpen succesvol een cursus te publiceren! Leren over de belangrijkste onderdelen van marketing? Dan moet je bij Rick zijn. Het delen van kennis is een passie, vooral over onderwerpen waar hij diep op in kan gaan!

Voorkom deze fouten!

Download ons gratis e-book en voorkom de 10 meest gemaakte fouten bij online cursussen.

Download gratis e-book

Ontdek de 10 meest gemaakte fouten bij online cursussen

Maak betere cursussen. Verkoop meer cursussen.

Trends, tools en tips: we sturen je om de week de updates die je nodig hebt. Je kunt je op elk moment uitschrijven.

Gratis e-book

Maak jij deze 10 fouten niet?

Trends, tools en tips: we geven je wekelijks de updates die je nodig hebt. Je kunt je op elk moment uitschrijven.