Ga geld verdienen met online lesgeven

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest

Iedereen kan het, of ze er nu van bewust zijn of niet. Lesgeven wordt door velen gedaan. De een doet het professioneel, zoals een docent of instructeur, de ander doet het voor de lol of om gewoon behulpzaam te zijn. Het eigenlijk heel logisch, want het doorgeven van kennis en informatie is cruciaal voor de ontwikkeling van de mens. Dit hoeft natuurlijk niet altijd gratis, want je kan er ook gewoon voor betaald worden. Zoals het geval is met online lesgeven.

Lesgeven zonder beperkingen

Lesgeven is eigenlijk altijd iets geweest wat beperkt was tot een selecte groep mensen, namelijk docenten, leraren, etc. Nu, in dit digitale tijdperk, is dat niet meer het geval. Met de huidige technieken en de vrijwel ongelimiteerde mogelijkheden van het internet kan iedereen alles online doen, zoals lesgeven. Het internet stelt ons instaat om volledig vrij van tijd en locatie te kunnen werken. Het online lesgeven is daardoor een mooie kans voor veel mensen om wat bij te verdienen.

Geld verdienen met jouw online lessen

Het hebben van lessen op het internet, zoals een cursus of bestanden, biedt je de kans om geld te verdienen met de kennis die je hebt. Online lesgeven is dus meer dan alleen het delen van kennis en informatie. Het is ook een mooie manier om een netwerk op te bouwen of om je huidige netwerk iets extra’s te bieden. Zo kan het bijvoorbeeld een mooi onderdeel van je marketing of acquisitie zijn.

Wat maakt een online cursus zo aantrekkelijk?

Er zijn bepaalde factoren die het aantrekkelijk maken om een online cursus (of cursussen) te hebben. Het is namelijk een passieve manier om geld te verdienen. Dat betekent dat je er 24/7 geld mee verdient, zonder er altijd aan te hoeven werken. Ook is de cursus oneindig schaalbaar, waardoor je niet gelimiteerd bent in het aantal mensen dat je les kan geven. Het internet is oneindig veel groter dan het klassieke klaslokaal.

Dit is waar je op moet letten bij het lesgeven

Bij het online lesgeven is het belangrijk dat je de manier van lesgeven afstemt op de manier van leren. Op die manier maak je namelijk betere lessen. Bij online leren gaat het namelijk vooral op het kopiëren van datgene wat je ziet gebeuren. Dit is waarom online cursussen over onderwerpen zoals Photoshop, Excel en fotografie erg populair zijn. Hierin kan je, mits het scherm is opgenomen, zien wat er gebeurt en kan je die handelingen kopiëren en aanleren. De manier van lesgeven moet dus enorm visueel en praktisch ingesteld zijn, voor zover dat kan met video. Jij weet waarschijnlijk als geen ander hoe je jouw onderwerp het beste kan leren.

Focus je op je eigen expertise/passie

Lesgeven gaat het makkelijkst wanneer je lesgeeft in datgene wat je goed kan. Wanneer jouw vaardigheid als een tweede natuur voor je is, dan zal het geen probleem zijn om dit uit te beelden voor de camera. Het kan wel lastig zijn om dit van tevoren of achteraf in woorden uit te drukken, maar stel je voor hoe je het aan een vriend of familielid zou uitleggen.

Formuleer duidelijk een doelgroep

De uitleg moet goed afgestemd zijn op de doelgroep die je wilt gaan aanspreken met de cursus. Het online lesgeven aan jongeren of ouderen vergt bijna een ander vocabulaire. Hetzelfde geldt voor opleidingsniveau’s. Hou dus rekening met de mensen die uiteindelijk de cursus gaan volgen.

Lesgeven in een andere taal

Door je cursus in het Nederlands te maken, kan je in ieder geval heel Nederland aanspreken. Het is dan een simpele stap om deze cursus daarna bijvoorbeeld in het Engels of Duits te vertalen. Door je cursus te vertalen kan je opeens lesgeven aan een compleet andere doelgroep. Dat deze tweede taal wel op hoog niveau moet zijn, is vanzelfsprekend, want je wilt natuurlijk wel kwaliteit leveren.

Geen ervaring met lesgeven?

Dat maakt niet uit, want het opnemen van een cursus, video of les kan je blijven proberen tot het goed gegaan is. Je hoeft je ook geen schaamtevol te voelen, want een verpeste opnamen kan je nog weggooien of gebruiken als leuke blooper.

Begin vandaag nog met online lesgeven

Het is zeker de moeite waard om zelf online les te gaan geven met je eigen online academie. Wij zien ongelofelijk veel instructeurs die er veel uithalen, want het is zonde om je kennis en informatie niet te delen met de rest van de wereld!

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest

Artikel uit de categorie:

Rick de Bie

Rick de Bie

Rick is ondertussen een jaar werkzaam bij Maatos en heeft al tientallen instructeurs geholpen succesvol een cursus te publiceren! Leren over de belangrijkste onderdelen van marketing? Dan moet je bij Rick zijn. Het delen van kennis is een passie, vooral over onderwerpen waar hij diep op in kan gaan!

Download gratis ebook

Ontdek de 10 meest gemaakte fouten bij online cursussen