Hoeveel kost het om een online cursus te maken?

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Om antwoord te kunnen geven op deze vraag is het nodig om te kijken waaruit een online cursus in jouw geval bestaat. Er zijn namelijk meerdere apparaten, hulpmiddelen en programma’s die je kan gebruiken om je cursus te maken. We gaan in dit geval uit van het minimale wat je nodig gaat hebben. De meeste kosten die je gaat maken zijn kosten die je aan het begin maakt en dus niet al te vaak zal hoeven maken. Dat is wel een fijne gedachte.

Welke apparatuur/programma’s heb je nodig?

De apparatuur die je nodig gaat hebben

Camera ~ €150 tot €200

Om aan de slag te gaan met een van de belangrijkste onderdelen van de cursus, namelijk video, is het belangrijk dat je over een camera beschikt. Misschien heb je al een goede thuis of heb je een sublieme mobiele telefoon, maar als dat niet zo is, dan heb je er eentje nodig. Voor beginnende instructeurs is het niet nodig om direct diep in de buidel te tasten. Tussen de €150 en €200 kan je al een goede camera vinden.

Microfoon ~ €50

Het geluid van de camera kan je soms in de steek laten. Een aparte microfoon biedt daarom uitkomst. Deze is hiervoor bedoeld en is bijna een must have als je met video’s aan de slag gaat. Een microfoon gaat je rond de €50 kosten en dan kan je al prima kwaliteit aan audio produceren.

Extra: green screen

Wil je het meeste halen uit het filmen van jezelf? Dan kan een green screen een leuke extra zijn, wanneer je niet een hele studio perfect wil gaan inrichten met schilderijen en mooi behang. Met een green screen bepaal je gewoon zelf wat er achter je verschijnt. Ook kan je het bijvoorbeeld gebruiken om jezelf te projecteren in het beeld van de instructie.

De programma’s die je nodig gaat hebben

Schermopnameprogramma of screencast tool ~ €0

Om een instructie te kunnen geven, is het nodig om datgene wat er op je scherm gebeurt op te kunnen nemen. Hiervoor heb je een schermopnameprogramma of screencast tool nodig. Deze zijn, gelukkig voor jou, gratis beschikbaar. Bekijk bijvoorbeeld deze lijst met gratis schermopname tools.

Videobewerkingsprogramma ~ €0

Om alles tot één geheel te maken, moet je een plek hebben waar je alles kan verwerken tot één video. De meeste (en de beste) videobewerkingsprogramma’s kosten geld. Toch zijn er ook gratis tools te vinden, zoals OpenShot en Shotcut.

Hoeveel zijn de uren waard die je er aan besteed?

Dat zijn dan de tools en middelen die je moet hebben. Maar je geld is natuurlijk ook wat waard. Om dit te berekenen, gaan we uit van het gemiddeld salaris in het onderwijs, namelijk €16,50 per uur.

Duur van de cursusHoelang duurt het om te maken?Hoeveel kost het om te maken?
30 minuten14 uur€250 + €231
1 uur26 uur€250 + €429
5 uur122 uur€250 + €2013
10 uur242 uur€250 + €3993
20 uur482 uur€250 + €7953

Conclusie: hoeveel kost het om een online cursus te maken?

Om een online cursus te maken, is het dus wel nodig om te investeren in de cursus. Hier geldt de eeuwenoude regel: tijd is geld. Daar gaat dan ook het meeste geld in zitten. Van tevoren kan je hier gelukkig wel rekening mee houden. Zo weet je misschien wel van tevoren hoeveel lesstof je wilt maken en kan je dan gaan uitrekenen hoeveel de cursus je gaat kosten, maar ook hoe de prijs gesteld moet worden.

Benieuwd waar de uren in gaan zitten bij het maken van een online cursus? Lees dan de blog over hoelang het duurt om een online cursus te maken.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest

Artikel uit de categorie:

Rick de Bie

Rick de Bie

Rick is ondertussen een jaar werkzaam bij Maatos en heeft al tientallen instructeurs geholpen succesvol een cursus te publiceren! Leren over de belangrijkste onderdelen van marketing? Dan moet je bij Rick zijn. Het delen van kennis is een passie, vooral over onderwerpen waar hij diep op in kan gaan!

Download gratis resource

Vind in 5 stappen jouw niche