valkuilen maken online cursus

7 valkuilen bij het maken van een online cursus en hoe deze te vermijden

Ga jij in 2024 een nieuwe online cursus lanceren? Dan is een goede voorbereiding een goed voornemen. En weten welke valkuilen er zijn (aka: leren van andermans ‘’fouten’’) is een van de beste en meest praktische manieren om dit te doen. 

Meerdere wegen leiden natuurlijk naar succes, maar weten waar je voor op moet passen op je route helpt je gefocust en gemotiveerd te blijven. In dit artikel zetten we de meest gebruikelijke valkuilen op een rijtje, en geven we je tips om ze te omzeilen.

🤹 Valkuil 1: Een te breed onderwerp kiezen

Beginners kiezen vaak een te breed onderwerp waardoor de cursus onoverzichtelijk wordt.

Focus op een niche of een specifiek aspect van je vakgebied. Dit zorgt voor een gerichtere en diepgaandere cursus. Ook wordt het makkelijker om je cursus te verkopen, omdat je beter weet welke waarde je biedt. 

Lees ook: Een onderwerp voor je cursus? Kies een niche 

⏳ Valkuil 2: De tijdsinvestering onderschatten 

Het maken van een online cursus kan meer tijd in beslag nemen dan je denkt. Vooral als je niet gestructureerd te werk gaat.

Plan realistisch en houd rekening met de tijd voor het voorbereiden, opnemen en bewerken van je cursus.

Lees ook: Hoe maak je een online cursus? Een handleiding voor beginners 

💻 Valkuil 3: Niet genoeg focus op de technische kwaliteit

Slechte audio- of videokwaliteit kan de leerervaring negatief beïnvloeden. Test daarom altijd je camera en microfoon voordat je de complete cursus opneemt.

En nee, je hebt echt geen professionele camera of crew nodig om een knap staaltje videowerk neer te zetten. De meeste telefoons en camera’s doen het prima, maar zorg dus altijd dat je weet hoe iets op een scherm uitziet en klinkt.

Ook kun je met strakke videobewerking ervoor zorgen dat je cursus van nog hogere kwaliteit lijkt.

🤝 Valkuil 4: Onvoldoende interactie met cursisten

Dat het een online cursus is, betekent niet dat het een eenrichtingsweg hoeft te zijn. Je kunt je cursus interactiever maken door opdrachten te geven, maar ook door een online community te bouwen of online feedback te geven aan je cursisten. Zo voeg je nog meer waarde toe aan je cursus en zorg je ervoor dat cursisten er nog meer uit kunnen halen == en ook gemotiveerd blijven.

Lees ook: 6 Manieren om je online community actief te houden 

📈 Valkuil 5: Er is geen duidelijk plan voor marketing en verkoop

Je kunt nog wel zo’n mooie cursus maken, maar als je hem niet goed in de markt zet, kan niemand er van genieten. Van een knallende landingspagina tot een slimme sales- en marketingfunnel, verdiep je wat je kunt doen om je cursus aan jouw doelgroep te verkopen. 

Hier vind je een handig overzicht van al onze blogs die je helpen met de marketing van jouw cursus! We raden alvast deze artikelen aan:

🎯 Valkuil 6: Je formuleert geen duidelijke leerdoelen

Ja, als ionstructuer is het aan jou om heldere leerdoelen op te zetten bij het maken van je cursus. Zo kun je de structuur van je cursus bepalen, en je weet waar je je in je marketing op moet focussen.

Zonder de leerdoelen duidelijk te hebben die jouw cursus mensen helpt bereiken, is het lastig voor potentiele cursisten om te bepalen of jouw cursus aansluit op hun behoeften.    

Lees ook: Hoe helpt een Curriculum Designer bij het maken van je cursus? 

🤷 Valkuil 7: Je lanceert de cursus zonder testen of feedback verzamelen

Als je zelf al maanden aan je cursus werkt, zit je er waarschijnlijk veel te dicht bovenop om foutjes te spotten of de samenhang te kunnen zien vanuit het perspectief van cursisten.

Voordat je je cursus serieus gaat verkopen, raden we je aan om hem te testen op een klein aantal deelnemers. Zo kun je alvast feedback maar ook reviews verzamelen die je weer op je landingspagina kunt zetten.

Lees ook: Je cursus zo snel mogelijk lanceren met een Minimum Viable Product 

Je hoeft het niet alleen te doen

Natuurlijk snappen we dat het overweldigend kan klinken om met al deze dingen tegelijkertijd rekening te houden. Daarom staan we bij Maatos voor je klaar met allerlei adviezen en een platform dat het maken van je online cursus een stuk makkelijker gaat maken. Van de uitgebreide Opstartservice tot persoonlijke support – wij willen van jouw cursus een succes maken. Ben je er klaar voor?

Artikel uit de categorie:

Vicky Frissen

Vicky Frissen

Met blogs vol tips en vergeet-dit-nietjes schrijft copywriter Vicky over hoe je van je cursus een succes maakt - en er nog plezier aan beleeft ook.

Op zoek naar jouw niche?

Download onze gratis resource hoe je in 5 stappen jouw niche vindt

Download gratis resource

Vind in 5 stappen jouw niche

Maak betere cursussen. Verkoop meer cursussen.

Trends, tools en tips: we sturen je om de week de updates die je nodig hebt. Je kunt je op elk moment uitschrijven.

Gratis e-book

Ga in 5 stappen dieper in op je doelgroep

Trends, tools en tips: we geven je wekelijks de updates die je nodig hebt. Je kunt je op elk moment uitschrijven.