In 3 stappen succesvol thuis instructievideo’s opnemen

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Een beeld zegt meer dan duizend woorden, dus ga maar na hoeveel een video vertelt! Voor online cursussen zijn video’s niet voor niets razend populair. Ze geven een persoonlijke touch, brengen lesstof beter over dan tekst en zijn leuker om te maken dan een heel boekwerk. Voor een goede instructievideo heb je geen professionele filmstudio nodig. Met de tips in deze blog kun je aan de slag met het succesvol thuis opnemen van instructievideo’s!

Stap 1: Een goede voorbereiding…

Is echt het halve werk. Bedenk je wat het doel is van je instructievideo. Daarmee maak je het jezelf een stuk makkelijker. Wanneer je weet wat je wilt vertellen, kun je je verder focussen op een goede video neerzetten. Bedenk je wie je doelgroep is, hoe je deze het beste aanspreekt en wat je ze wilt bijbrengen.

Heb je het doel bepaald, dan is het tijd om een script te gaan schrijven. Dit hoeft niet woord voor woord, maar je wilt wel zeker weten dat je aan het einde van de video alles hebt verteld, en het liefst ook in een logische volgorde. Maak het script en test het script. Wil je echt goed aan de slag, maak dan ook een testvideo die je aan de hand van je eigen kritische blik en eventueel de feedback van anderen kunt perfectioneren. Lees verder over het maken van een script!

Stap 2: Zorg voor goed materiaal

Zoals we eerder zeiden, hoef je niet in een professionele studio te staan om een goede kwaliteit instructievideo op te leveren. Natuurlijk is de inhoud een van de belangrijkste bepalende factoren voor je online video, maar het oog wil ook wat. Zorg daarom dat je materiaal klaar staat voor je video.

Camera

Een dure, professionele camera is in dit tijdperk volledig overbodig geworden. Natuurlijk, als je een cursus over video- of fotografie geeft, staat het wel zo netjes om haarscherp beeld te hebben. Maar ook met een goede smartphone of kleinere camera kun je een prima video maken. Het is niet nodig om in 4K-resolutie op te nemen.

Gebruik je ook presentaties of schermopnames in je instructievideo? Zorg dan voor een geschikte tool. Lees over geschikte (gratis) tools voor schermopnames die je hierbij kunnen helpen.

Microfoon

Je wilt niet alleen gezien, maar ook gehoord worden. Een goede microfoon is daarom wel echt van belang bij het maken van instructievideo’s thuis. In een eerdere blog hebben we precies op een rijtje gezet welke microfoons we aanraden voor het thuis opnemen van video’s. Check het hier! Een extra tip voor je microfoon: test deze eerst door een kort stukje op te nemen en terug te spelen. Het zou zonde zijn als je een volledig script doorloopt op camera en het blijkt dat de microfoon niet goed werkt.

Belichting

Daglicht is vaak het prettigst, maar dat is niet in elke ruimte of op elk moment beschikbaar. Zorg dan voor andere prettige belichting, zodat je publiek je goed kan zien. Dit komt ook de kwaliteit van het beeld ten goede. Er zijn speciale ringlampen hiervoor te krijgen, maar met een goede, opgeruimde achtergrond en goed werkend licht kom je ook al een heel eind!

Meer tips nodig? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

Stap 3: Nabewerking

Je instructievideo zal vast niet in een take perfect zijn. Je gaat over woorden struikelen, de deurbel zal gaan of de hond zal blaffen. Geen zorgen, daar hebben we nabewerkingsprogramma’s voor! Deze blog gaat volledig over de nodige software voor het maken van een video. Zo kun je gebruik maken van bijvoorbeeld iMovie, Adobe Premiere Elements of VideoStudio.

Wij raden vaak drie tools aan: Premiere Pro, Camtasia, of Movavi. Vooral als je veel gebruik gaat maken van schermopnames zijn die laatste twee een goede keuze. Vervolgens kun je het nabewerken zoals je zelf wilt. Ook in de online omgeving van Maatos kun je je video nog meer tot leven brengen, door het invoegen van oefeningen of tekst. Maak het niet te vol en ingewikkeld, je wilt dat de focus ligt op wat je je cursisten wilt leren.

En nu, zelf aan de slag!

Ontdek hoe je met Maatos je online cursus nog beter kunt maken door interactieve instructievideo’s! Probeer het nu 30 dagen gratis.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest

Artikel uit de categorie:

Rick de Bie

Rick de Bie

Rick is ondertussen een jaar werkzaam bij Maatos en heeft al tientallen instructeurs geholpen succesvol een cursus te publiceren! Leren over de belangrijkste onderdelen van marketing? Dan moet je bij Rick zijn. Het delen van kennis is een passie, vooral over onderwerpen waar hij diep op in kan gaan!

Download gratis resource

Vind in 5 stappen jouw niche