Een passief inkomen: de feiten en fabels

Het is het ideale scenario: je ligt in de hangmat in een warm Verweggistan, checkt even je telefoon en ziet dat er weer een fijn bedrag is bijgeschreven op je bankrekening. Om het te vieren haal je nog een cocktailtje, of twee, of drie. Werken morgen? Nee, dat doe je al een tijdje niet meer.

Kun je echt slapend rijk worden?

Toegegeven, een passief inkomen werkt voor ‘a lucky few’ echt als in bovenstaand voorbeeld, maar voor de meeste ondernemers is het vooral een fijn extraatje, een vangnet of een mooie basis die ze de vrijheid geeft om andere vakgebieden te ontdekken. Hoe werkt dat, en hoe werkt het vooral ook niet?

Hoe kun je passief geld verdienen?

Online! Het hele idee van een passief inkomen opbouwen is ontstaan vanuit de mogelijkheden die digitaal en online zijn ontwikkeld. Denk aan blogs, affiliate marketing, dropshipping – en het verkopen van online cursussen. Je zet een systeem voor je aan het werk, in plaats van zelf elke dag aan het werk te gaan.

Is passief echt passief?

Nee. Een passief inkomen klinkt als een inkomen waar je niks voor hoeft te doen. Grotendeels klopt dat, maar in essentie moet je altijd iets doen. Zo ook bij het verkopen van online cursussen.

Laten we een passief inkomen dan ook liever een efficiënt inkomen noemen: hoe je met zo weinig mogelijk moeite zo veel mogelijk geld kunt verdienen. Voordat dit op de automatische piloot gaat lopen, zul je eerst een cursus moeten vormgeven en uploaden. Daar gaat best wat tijd in zitten.

Ook je eerste klanten moet je binnenhalen. Met marketingautomatisering kom je al een heel eind. SEO en SEA, slimme social media advertenties: wanneer je het eenmaal goed instelt, kan het lang goed voor je gaan. Maar houd er rekening mee dat al deze systemen razendsnel veranderen. Algoritmes worden aangescherpt, de SEO-richtlijnen van gister zijn niet per se die van morgen. Helemaal achterover leunen raden we dus niet aan. Wel is het goed updaten van al deze factoren veel minder werk dan een volledige fulltime baan, en kun je er – mits je het goed doet – veel meer mee verdienen.

Zie een passief inkomen dus vooral als een investering: je steekt er nu tijd (en middelen) in, en krijgt daar op de lange termijn, met enige regelmaat, wat voor terug.

Hoe bouw je een passief inkomen op?

Een van de leukste en meest effectieve manieren om een online, passief inkomen op te bouwen, is door het verkopen van online cursussen. Deze markt is ontzettend populair. Mensen reizen steeds meer, werkgevers vragen steeds meer, we ondernemen steeds meer zelfstandig. Dat vraagt om extra kennis, die je overal en altijd kunt opdoen. Een online cursus speelt daar perfect op in.

We leggen je in onze andere blogartikelen uit hoe je een online cursus maakt en start met online lesgeven. Voor nu geven je graag wat extra tips om je online cursus zo efficiënt mogelijk op te bouwen, om er een passief inkomen mee te kunnen verdienen:

  • Begin! De beste manier om erachter te komen of dit voor je werkt, is door het te proberen. Mocht het uiteindelijk om wat voor reden dan ook niks voor jou zijn, dan heb je in elk geval iets nieuws geleerd.
  • Investeer tijd in content: blogs, social media posts, podcasts – alles waar je op gevonden kunt worden, helpt je om zichtbaar te blijven en als expert in je vakgebied te worden gezien: daar willen mensen meer van leren! 
  • Maak gebruik van SEO voor je content: wanneer je de juiste keywords gebruikt, worden je blogs altijd goed gelezen, niet alleen net nadat je ze hebt gepubliceerd en verspreidt op social media. Zo zorg je voor een steady stroom van bezoekers naar je website waar je je cursus aanbiedt.

Aan de slag?

Yes! Begin meteen met een gratis proefperiode van 30 dagen bij Maatos, of verdiep je nog meer in hoe je van je cursus een succes maakt.

Artikel uit de categorie:

Rick de Bie

Rick de Bie

Rick is ondertussen een jaar werkzaam bij Maatos en heeft al tientallen instructeurs geholpen succesvol een cursus te publiceren! Leren over de belangrijkste onderdelen van marketing? Dan moet je bij Rick zijn. Het delen van kennis is een passie, vooral over onderwerpen waar hij diep op in kan gaan!

Voorkom deze fouten!

Download ons gratis e-book en voorkom de 10 meest gemaakte fouten bij online cursussen.

Download gratis e-book

Ontdek de 10 meest gemaakte fouten bij online cursussen

Maak betere cursussen. Verkoop meer cursussen.

Trends, tools en tips: we sturen je om de week de updates die je nodig hebt. Je kunt je op elk moment uitschrijven.

Gratis e-book

Maak jij deze 10 fouten niet?

Trends, tools en tips: we geven je wekelijks de updates die je nodig hebt. Je kunt je op elk moment uitschrijven.