prijs online cursus

Eenmalige prijs of abonnement voor je online cursus: wat werkt het beste?

Maaltijdboxen of boodschappen doen? Netflix of naar de bioscoop? Een abonnement, of…prepaid?

Als cursusmaker sta je voor een belangrijke beslissing: hoe ga je je cursus prijzen? Kies je voor een vaste prijs, waarbij cursisten eenmalig betalen om toegang te krijgen, of a je voor een abonnementsmodel waarbij ze periodiek betalen voor toegang? 

Voor beide opties valt wat te zeggen. Ze hebben allebei hun voor- en nadelen en afhankelijk van je doelgroep en het aanbod van je cursus kan de ene of de andere optie beter passen. In dit artikel vergelijken we de twee zodat jij de beste keuze kunt maken voor jezelf en je cursisten!

Een aantal vragen vooraf

Bij het kiezen van het juiste prijsmodel voor je online cursus is het cruciaal om goed te begrijpen wie je doelgroep is en hoe zij het liefst leren en betalen. Hier zijn een paar vragen die je jezelf kunt stellen:

 • Wie zijn mijn cursisten? Zijn het professionals die zich willen bijscholen, hobbyisten, of misschien een mix van beide? En wie betaalt voor de cursus? Hun werkgever, of zijzelf?
 • Wat is de levensduur van de cursusinhoud? Is de stof tijdgevoelig of blijft het jaren relevant?
 • Hoeveel content heb ik? Heb je genoeg materiaal om een abonnement interessant te houden, of is een eenmalige cursus logischer?
 • Hoe vaak update ik de inhoud? Is je cursus gebaseerd op informatie die snel verandert en vereist dit regelmatige updates?
 • Wat is de gemiddelde betrokkenheid van cursisten bij soortgelijke cursussen? Kijk naar de betrokkenheid in vergelijkbare cursussen om inzicht te krijgen in hun leerpatronen en commitment. (ronden ze de cursus snel af, of spreidt het zich uit over een aantal maanden?)
 • Welke prijsstrategieën hanteren mijn concurrenten? Begrijp hoe concurrenten hun cursussen prijzen en wat je daarvan kunt leren.
 • Welke extra waarde kan ik bieden om een abonnementsmodel te rechtvaardigen? Denk na over extra functies of voordelen zoals coaching, persoonlijke feedback of toegang tot exclusieve content.
 • Hoe gevoelig is mijn doelgroep voor prijsschommelingen? Overweeg de financiële flexibiliteit van je doelgroep en hoe prijsveranderingen hun aankoopbeslissingen kunnen beïnvloeden.
 • Aan welke betaalmethoden geven mijn cursisten de voorkeur? Inzicht in de voorkeur voor betaalmethoden kan helpen bij het bepalen of een abonnementsmodel of eenmalige aankoop het beste werkt.

Eenmalige prijs: duidelijk en eenvoudig

Een eenmalige betaling voor een online cursus werkt uitstekend als je cursus een specifieke vaardigheid of kennisgebied dekt dat niet vaak updates nodig heeft. Denk hierbij aan cursussen die zich richten op tijdloze vaardigheden of fundamentele principes, zoals fotografie, basis kooktechnieken, of het leren van een muziekinstrument. Deze cursussen leveren alle benodigde content in één keer, waardoor cursisten op hun eigen tempo kunnen leren zonder zich zorgen te maken over terugkerende kosten.

Daarnaast passen eenmalige betalingen goed bij cursussen die bedoeld zijn als intensieve trainingen of workshops, zoals een crashcursus in webdesign of een compacte masterclass in creatief schrijven. Deze vormen van onderwijs zijn vaak aantrekkelijk voor professionals die snel een nieuwe vaardigheid willen leren of hun kennis willen opfrissen, en die bereid zijn een eenmalige investering te doen voor een complete leerervaring die direct tastbare resultaten en certificaten biedt. Dit model benadrukt de waarde van de cursus als een afgerond product, wat aantrekkelijk kan zijn voor cursisten die op zoek zijn naar een duidelijk afgebakend leertraject.

De voordelen van een vaste, eenmalige prijs:

 • Transparantie: cursisten betalen eenmalig een duidelijk bedrag. Dit kan aantrekkelijk zijn voor mensen die niet vast willen zitten aan doorlopende kosten.
 • Makkelijker te verkopen: veel mensen zien op tegen terugkerende betalingen. Een eenmalige aankoop voelt dan als een veiligere investering, want ze hoeven niet te denken aan het stopzetten van een abonnement o.i.d.
 • Directe inkomsten: je ontvangt direct een som geld, wat prettig kan zijn als je op korte termijn investeringen terug wilt verdienen.
 • Minder administratie: er zit nog meer voordeel in voor jou als cursusmaker, want zonder maandelijkse betalingsverwerkingen en abonnementsbeheer kun je je focussen op het verbeteren van de cursus zelf in plaats van op terugkerende facturatie en administratie.

De nadelen van een vaste, eenmalige prijs:

 • Beperkte inkomstenstroom: zodra iemand je cursus gekocht heeft, zijn er geen terugkerende inkomsten van die klant, tenzij je nieuwe cursussen blijft ontwikkelen.
 • Prijsgevoeligheid: je moet de prijs goed afstemmen op de waarde die de cursus biedt. Een te hoge eenmalige prijs kan potentiële cursisten afschrikken. Een te lage prijs betekent dat je inkomsten misloopt. Je moet de waarde van de cursus dus in één keer goed inschatten, wat kan leiden tot druk om met prijzen te experimenteren.

Abonnement: continue inkomsten

Bij een abonnementsmodel voor online cursussen draait alles om het bieden van doorlopende waarde en het regelmatig bijwerken van de inhoud van je cursus. Dit model is ideaal voor gebieden die constant evolueren, zoals digitale marketing, softwareontwikkeling, of zelfs persoonlijke ontwikkeling en natuurlijk AI. Hier verandert de relevante informatie snel, en cursisten hebben baat bij regelmatige updates en nieuwe inzichten om bij te blijven met de nieuwste trends en technieken.

Cursussen die zich richten op uitgebreide vaardigheden of langetermijnhobby’s, zoals taallessen of muziekinstrumenten, profiteren ook enorm van een abonnementsmodel. Cursisten kunnen dan geleidelijk nieuwe content ontgrendelen die hen helpt zich te ontwikkelen op een gestructureerde en doorlopende manier. 

Bovendien past dit model beter bij het bouwen van een community; leden kunnen samen groeien, van elkaar leren en elkaar motiveren via forums of groepsprojecten binnen het platform. Dat doe je toch minder snel bij een product waar je maar een keer voor betaald hebt. 

Ook niet onbelangrijk: een lidmaatschapsmodel biedt jou als cursusontwikkelaar de mogelijkheid om een duurzame inkomstenstroom te creëren. 

De voordelen van een membership model:

 • Continue inkomstenstroom: een abonnement zorgt voor een voorspelbaar en stabiel inkomen zolang je cursisten geabonneerd blijven.  Een stabiele, voorspelbare cashflow kan ook helpen bij het plannen van uitbreidingen en verbeteringen.
 • Betrokkenheid: abonnees/cursisten zijn mogelijk meer betrokken bij je cursusmateriaal, omdat ze er continu voor betalen.
 • Flexibiliteit in aanbod: je kunt gemakkelijker nieuwe content toevoegen en deze direct aanbieden aan bestaande abonnees, wat de klanttevredenheid kan verhogen.

Nadelen van een membership model:

 • Behoud van abonnees: het is cruciaal om continu kwalitatieve content te leveren om abonnees te behouden. 
 • Instapdrempel: sommige mensen zijn terughoudend om zich te binden aan een abonnement, vooral als ze niet zeker weten of de cursus hun verwachtingen zal waarmaken. 
 • Abonnementsmoeheid: wie zit tegenwoordig niet al vast aan een waslijst aan abonnementen? Hierdoor kunnen mensen terughoudend zijn om nog een lopende financiële verplichting aan te gaan. Zeker als ze niet weten hoe flexibel de annuleringsvoorwaarden zijn. 
 • Voortdurende contentcreatie: Je moet continu nieuwe content produceren om het abonnement waardevol te houden, wat kan resulteren in een constante druk om te presteren.

Tips om van elk prijsmodel een succes te maken

Elk model heeft dus zijn eigen charme en uitdagingen. De keuze hangt sterk af van je cursus, je doelgroep en hoe je je cursus in de markt wilt zetten. Het belangrijkste is dat je een model kiest dat recht doet aan de waarde die je biedt en dat aansluit bij wat jouw cursisten willen en nodig hebben.

En welk prijsmodel je ook kiest, zorg ervoor dat je het goed uitvoert. Hier zijn een aantal tips voor elk model.

Voor eenmalige betalingen:

 1. Creëer een onweerstaanbaar aanbod: zorg ervoor dat jouw cursus alles omvat wat cursisten nodig hebben om een vaardigheid volledig onder de knie te krijgen. Bied extra materialen zoals werkboeken, checklists, of zelfs een toolkit die specifiek voor de cursus is ontwikkeld. Adverteer deze ”extra’s” als gratis voor wie je cursus aanschaft, zodat het voelt alsof je iets weggeeft.
 2. Garanties bieden: is je prijs wat aan de hoge kant? Overweeg dan een niet-goed-geld-terug-garantie of een resultaatgarantie. Dit verlaagt de drempel voor cursisten om de investering te doen, omdat het risico voor hen vermindert. Zorg wel voor duidelijke voorwaarden. 
 3. Betalingsopties: ook voor de wat duurdere cursussen: maak het makkelijker voor cursisten om een grote uitgave te doen door betalingsplannen aan te bieden, zoals drie maandelijkse termijnen.

Voor een abonnementsmodel:

 1. Voortdurende waardecreatie: zorg dat er regelmatig nieuwe content beschikbaar komt. Denk aan maandelijkse updates, nieuwe modules, of zelfs seizoensgebonden thema’s.
 2. Exclusieve ledencontent: geef je abonnees toegang tot exclusieve content die niet beschikbaar is voor eenmalige kopers. Denk aan next-level cursusmodules, speciale webinars, of geavanceerde analyse of een-op-een-sessies
 3. Flexibele lidmaatschapsopties: bied verschillende niveaus van lidmaatschap aan, zodat cursisten kunnen kiezen welk niveau het beste bij hun behoeften en budget past. Je kunt bijvoorbeeld een basis-, standaard- en premiumlidmaatschap hebben. 
 4. Duidelijkheid: zorg dat je transparant bent over de opzegtermijn en annuleringsvoorwaarden. Je wilt hier geen discussies over krijgen.

Wil je meer weten over het bepalen van de prijs voor je cursus? Lees dan meer over het bepalen van de prijs van je online cursus maar ook over hoeveel het kost om een online cursus te maken.

Artikel uit de categorie:

Foto van Vicky Frissen

Vicky Frissen

Met blogs vol tips en vergeet-dit-nietjes schrijft copywriter Vicky over hoe je van je cursus een succes maakt - en er nog plezier aan beleeft ook.

Op zoek naar jouw niche?

Download onze gratis resource hoe je in 5 stappen jouw niche vindt

Download gratis resource

Vind in 5 stappen jouw niche

Maak betere cursussen. Verkoop meer cursussen.

Trends, tools en tips: we sturen je om de week de updates die je nodig hebt. Je kunt je op elk moment uitschrijven.

Gratis e-book

Ga in 5 stappen dieper in op je doelgroep

Trends, tools en tips: we geven je wekelijks de updates die je nodig hebt. Je kunt je op elk moment uitschrijven.