Belasting toegevoegde waarde (BTW) en online cursussen

Laatste update: Mei 2023
Belasting toegevoegde waarde, oftewel BTW is een belangrijk, maar ook onduidelijk, onderdeel van online verkoop. Er zijn een hoop regels, uitzonderingen op regels en uitzonderingen op uitzonderingen, waardoor het niet overzichtelijker wordt.

Bij Maatos doen we zo veel mogelijk om jou als instructeur de mogelijkheden te bieden die je nodig hebt om dit op een goede en overzichtelijke manier te verwerken. In dit artikel zullen we de verschillende situaties behandelen, een aantal generieke regels bespreken en de verwachtingen voor de toekomst aanhalen.

Wel belangrijk: wij zijn geen financieel adviseurs. Je bent zelf eindverantwoordelijk voor je eigen belastingen. Dit zijn dus geen adviezen en geen garanties, alleen een interpretatie van de huidige regels.

Online cursussen verkopen als particulier

Ook als particulier kun je online cursussen verkopen, zolang je dit hobbymatig doet. Dat wil zeggen: je doet het niet met een winstoogmerk. Met online cursussen is dit al snel mogelijk, omdat je hobbymatig jouw favoriete onderwerp kunt bespreken. Echter heb je weinig voordelen om als particulier online cursussen te gaan verkopen, en loont het snel om je in te schrijven als ondernemer.

Op het moment dat jij jouw cursussen als particulier verkoopt mag je geen btw rekenen. Vervolgens moet je de inkomsten uit de verkoop wel opgeven elk jaar en daarover netjes (loon)belasting gaan betalen. Als je als bedrijf handelt (een eenmanszaak is eenvoudig en snel opgericht), mag je gemaakte kosten verrekenen met jouw opbrengsten. Als je serieus aan de slag wilt loont het dus al snel om een KvK-inschrijving te hebben, dit kost tegenwoordig nog maar éénmalig een paar tientjes.

Naast belastingen is het ook handig voor jezelf én voor jouw cursisten. Je houdt een beter overzicht en scheiding in wat je doet. Ook komt het richting cursisten betrouwbaarder over. Daarnaast heb je om gebruik te maken van sommige diensten, zoals Mollie en dus iDeal-betalingen, ook een inschrijving bij de Kamer van Koophandel nodig. Zonder een inschrijving kun je jezelf niet aansluiten en kun je niet de service aan jouw klanten aanbieden die je zou willen.

Wanneer moet je BTW betalen als ondernemer naar Nederlands recht?

Als je in Nederland een onderneming hebt en hier gevestigd bent, krijg je te maken met BTW. Het maakt niet uit wat voor een onderneming je drijft, van eenmanszaken tot beursgenoteerde bedrijven: je komt er altijd mee in aanraking. Simpel gezegd is het een belasting op de waarde die gecreëerd wordt door bedrijven. De consument moet uiteindelijk de belasting betalen aan het bedrijf. Het bedrijf rekent vervolgens bij de fiscus af.

Nu is het zo dat de Nederlandse fiscus, om administratieve lasten te beperken, de Kleine Ondernemers Regeling heeft ingesteld (KOR). Als je in Nederland gevestigd bent en minder dan €20.000 omzet, kun je er voor kiezen om gebruik te maken van een BTW-vrijstelling. Het maakt niet uit of je als eenmanszaak, vof of vanuit een besloten vennootschap handelt, je kunt altijd gebruikmaken van de vrijstelling. Je mag vervolgens ook géén btw aan klanten rekenen, en geen voorbelasting aftrekken.

–> Lees hier meer over de KOR

Is jouw omzet hoger dan 20.000 euro en ben je in Nederland geregistreerd? Dan zal je hier een BTW administratie moeten bijhouden.

Hoe moet je BTW berekenen bij verkoop naar het buitenland, bijvoorbeeld België

Ook als je voornamelijk aan het buitenland verkoopt krijg je te maken met BTW. In andere landen heeft dit soms een andere naam of afkorting, maar het principe is het zelfde. Bij fysieke goederen is het altijd simpel geweest: je betaald BTW in het land waar dit afgenomen wordt. Met digitale diensten, zoals online cursussen, zat het voorheen net wat anders.

Sinds 1 januari 2019 is het zo dat digitale diensten (waar online cursussen onder vallen) belast zijn in het land waar je klant of afnemer gevestigd is. Daarbij is het niet relevant of de klant een ondernemer of particulier is. Je moet dus de lokale btw berekenen van het land waar jouw klant zit. Melding daar van doe je via het éénloketsysteem (Meer info bij de belastingdienst).

Je zult daarbij ook de tarieven van elk land moeten hanteren. Zo hebben onze buurlanden vaak andere tarieven dan dat Nederland heeft. Op Maatos kun je deze tarieven instellen. De locatie van jouw klant wordt gebaseerd op basis van het IP en factuuradres. Indien deze beide in een ander EU land vallen, wordt de BTW van dat andere EU land toegepast.

Daarnaast is er de mogelijkheid om de BTW te verleggen. Als je levert aan een andere ondernemer in de EU (niet in Nederland), kun je de BTW verleggen en hoeft deze ondernemer niet de BTW af te rekenen bij jou. Om dit te doen heeft de andere ondernemer een geldig BTW nummer nodig. Op Maatos wordt dit automatisch voor jou bijgehouden. Jouw klanten kunnen tijdens het afrekenen aangeven zakelijk te bestellen en hun BTW nummer invullen. Als dit een geldig nummer is, wordt dit geverifieerd en zal automatisch de BTW niet berekend worden.

Meer tips nodig? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

Onderwijsvrijstelling en een BTW vrijstelling

Nu is de belasting niet alleen maar kommer en kwel. Het is ook mogelijk om gebruik te maken van de onderwijsvrijstelling voor BTW. Dit houdt in dat je vrijstelling krijgt van de BTW. Hier zijn wel een aantal voorwaarden voor. Over het algemeen houdt het in dat je geregistreerd raakt via het CRKBO (https://www.crkbo.nl/). Kwa techniek bezit Maatos voldoende mogelijkheden om te voldoen aan de voorwaarden. Nu is het aan jezelf om te zorgen dat ook de rest van de processen en de cursus voldoet.

Is het interessant voor jou om vrijstelling van BTW te hebben? Dat is een lastig vraagstuk. Je mag namelijk betaalde BTW ook niet meer verrekenen. Als je veel aan particulieren verkoopt kan het interessant zijn (hun prijsperceptie blijft immers het zelfde). Verkoop je veel aan zakelijke klanten? Voor hun veranderd er niets in de prijs – ze kunnen immers de BTW al aftrekken. Daar heeft het dus minder nut om dit aan te bieden (je prijs moet dan namelijk zakken om hetzelfde aan te blijven bieden).

Digitale publicaties en leermiddelen

Tegenwoordig is er een wet die de BTW tarieven voor digitale publicaties en leermiddelen gelijk probeert te trekken aan fysieke publicaties. Bij kranten, tijdschriften en leermiddelen ligt deze momenteel namelijk op 9%. Vanuit Soofos hebben we bij de belastinginspecteur navraag gedaan. Deze gaf aan dat momenteel de online cursussen, zoals gepubliceerd op Soofos, niet vallen onder ‘leermiddelen’. Op dit moment hanteren wij bij Soofos dus nog de 21% BTW regeling. Het is aan jezelf en naar eigen inzicht om te beoordelen of dit ook in jouw situatie geld.

Hoe werkt dit alles binnen Maatos?

Binnen de Maatos omgeving kun je zelf instellen wat op jou van toepassing is. Zo kun je aangeven dat je geen BTW hoeft te betalen en je kunt per cursus het btw tarief aangeven. Ook heb je de mogelijkheid om jouw verkoop voor te bereiden op verkoop in het buitenland. BTW nummers van andere Europese ondernemingen kunnen gecontroleerd worden, en indien het een geldig nummer is wordt de BTW automatisch verlegd.

Daarnaast kun je eenvoudig overzichten krijgen uit welk land verkoop plaatsvindt en waar dus belasting afgedragen moet worden. Wil jij graag aan het buitenland verkopen? Neem dan even contact met ons op zodat we dit allemaal goed voor je instellen. Zo heb je zo min mogelijk omkijken naar dingen waar je liever niet mee bezig bent!

Wil jij een eigen online cursus gaan verkopen? Bij Maatos helpen we jou zo veel mogelijk met nuttige tips en informatie. Ons systeem is volledig afgestemd op Nederlandse bedrijven, óók als je internationaal wilt verkopen. Neem contact met ons op om jouw wensen te bespreken of om een demo door het systeem te krijgen. Je kan het ook zelf gratis 30 dagen proberen!

Hoeveel BTW op een online cursus?

Op leermiddelen geld het 9% tarief. Een online cursus kán hier ondervallen, maar niet altijd. De belastingdienst (en regelgeving) is hier niet duidelijk over. Indien jouw cursus interactie bevat, valt het waarschijnlijk onder het 21% tarief.

Hoeveel BTW zit er op een E-book?

Bij een e-boek mag je, indien het een volledig e-boek is, 9% BTW rekenen.

Is een online cursus een digitale dienst?

Ja, een online cursus is een digitale dienst. Dit betekent dus dat de BTW afgedragen dient te worden op de plek van waar jouw afnemer zich bevindt.

Kan een online cursus BTW vrijgesteld zijn?

Indien je geregistreerd bent bij het CRKBO en daarmee een BTW vrijstelling hebt voor het onderwijs, kan een cursus mogelijk vrijgesteld zijn van de BTW.

Artikel uit de categorie:

Anton Ver

Anton Ver

Het is Anton zijn doel om online leren toegankelijk te maken in heel Nederland. Zowel voor (toekomstige) instructeurs als voor de cursisten. Hij is een groot aanhanger van het idee dat je je leven lang blijft leren. Zelf is Anton helemaal weg van digitale marketing en met name e-mail marketing.

Voorkom deze fouten!

Download ons gratis e-book en voorkom de 10 meest gemaakte fouten bij online cursussen.

Download gratis e-book

Ontdek de 10 meest gemaakte fouten bij online cursussen

Maak betere cursussen. Verkoop meer cursussen.

Trends, tools en tips: we sturen je om de week de updates die je nodig hebt. Je kunt je op elk moment uitschrijven.

Gratis e-book

Maak jij deze 10 fouten niet?

Trends, tools en tips: we geven je wekelijks de updates die je nodig hebt. Je kunt je op elk moment uitschrijven.