Belasting toegevoegde waarde (BTW) en online cursussen

Laatste update: Juli 2024
Belasting Toegevoegde Waarde (BTW) is een essentieel begrip voor iedereen die online cursussen verkoopt. BTW, een vorm van omzetbelasting, wordt geheven op de verkoop van goederen en diensten. Dit geldt ook voor digitale producten zoals online cursussen. Er zijn een hoop regels, uitzonderingen op regels en uitzonderingen op uitzonderingen, waardoor het niet overzichtelijker wordt.

Bij Maatos doen we zo veel mogelijk om jou als instructeur de mogelijkheden te bieden die je nodig hebt om dit op een goede en overzichtelijke manier te verwerken. In dit artikel zullen we de verschillende situaties behandelen, een aantal generieke regels bespreken en de verwachtingen voor de toekomst aanhalen.

Belangrijk: wij zijn geen financieel adviseurs. Je bent zelf eindverantwoordelijk voor je eigen belastingen. Dit zijn dus geen adviezen en geen garanties, alleen een interpretatie van de huidige regels.

De complexiteit van de BTW regelgeving

Als je online cursussen aanbiedt, is het cruciaal om de BTW-regels te kennen. Het niet naleven van deze regels kan leiden tot boetes en extra kosten. Bovendien helpt een goed begrip van de BTW-regelgeving je om je prijzen correct vast te stellen en transparant te zijn naar je klanten.

BTW-regelgeving kan behoorlijk complex zijn, vooral als het gaat om online verkoop. Er zijn verschillende tarieven, vrijstellingen en uitzonderingen die van toepassing kunnen zijn op jouw situatie.

Bijvoorbeeld:

 • Verschillende BTW-tarieven: Afhankelijk van de aard van je cursus kan het BTW-tarief variëren.
 • Vrijstellingen: Sommige educatieve diensten komen in aanmerking voor een BTW-vrijstelling.
 • Internationale verkoop: Verkoop aan klanten buiten Nederland brengt weer andere BTW-verplichtingen met zich mee.

Wist je bijvoorbeeld dat er op taalcursussen een BTW vrijstelling is, maar dat hobbymatige cursussen onder het reguliere tarief vallen? Hobbymatige taalcursussen? Die zijn ook vrijgesteld.

Zorg dat je goed op de hoogte bent van de regelgeving en vereisten aan de administratie als je gebruik maakt van vrijstellingen. Schakel deskundig advies in indien dit nodig is.

Online cursussen verkopen als particulier

Een online cursus verkopen als particulier kan een geweldige manier zijn om jouw kennis te delen en wat extra inkomsten te genereren. Het loont echter vaak al snel om je in te schrijven als ondernemer. Ook zijn er enkele regels en vereisten waarmee je rekening moet houden.

Regels en vereisten:

 • Als je incidenteel een cursus verkoopt zonder winstdoel, hoef je je meestal niet te registreren bij de Kamer van Koophandel (KvK).
 • Verkoop je regelmatig cursussen met de intentie om winst te maken, dan wordt dit al snel gezien als ondernemerschap. In dat geval is registratie bij de KvK verplicht.
 • Het is belangrijk om je inkomsten op te geven bij de Belastingdienst. Zelfs als particulier moet je belasting betalen over inkomsten uit verkoop.

Op het moment dat jij jouw cursussen als particulier verkoopt mag je geen btw rekenen. Vervolgens moet je de inkomsten uit de verkoop wel opgeven elk jaar en daarover netjes (loon)belasting gaan betalen. Als je als bedrijf handelt (een eenmanszaak is eenvoudig en snel opgericht), mag je gemaakte kosten verrekenen met jouw opbrengsten. Als je serieus aan de slag wilt loont het dus al snel om een KvK-inschrijving te hebben. Het opzetten van een eenmanszaak is zo gedaan en kost éénmalig een paar tientjes.

Naast belastingen is het ook handig voor jezelf én voor jouw cursisten. Je houdt een beter overzicht en scheiding in wat je doet. Ook komt het richting cursisten betrouwbaarder over. Daarnaast heb je om gebruik te maken van sommige diensten, zoals Mollie en dus iDeal-betalingen, ook een inschrijving bij de Kamer van Koophandel nodig. Zonder een inschrijving kun je jezelf niet aansluiten en kun je niet de service aan jouw klanten aanbieden die je zou willen.

Wanneer moet je BTW betalen als ondernemer naar Nederlands recht?

Elke onderneming die in Nederland actief is, krijgt te maken met BTW. Het maakt niet uit wat voor een onderneming je drijft, van eenmanszaken tot beursgenoteerde bedrijven: je komt er altijd mee in aanraking. Simpel gezegd is het een belasting op de waarde die gecreëerd wordt door bedrijven. De consument moet uiteindelijk de belasting betalen aan het bedrijf. Het bedrijf rekent vervolgens bij de fiscus af.

Afhankelijk van hoe je jezelf registreert en hoe veel omzet je maakt, doe je maandelijks, per kwartaal of per jaar aangifte. Als jouw jaarlijkse omzet minder dan €20.000 bedraagt, kun je mogelijk profiteren van de Kleine Ondernemers Regeling (KOR). Deze regeling biedt BTW-vrijstelling, wat betekent dat je geen BTW hoeft af te dragen en ook geen BTW op jouw facturen hoeft te vermelden. Dit kan administratieve lasten verlichten en kosten besparen. Je mag vervolgens ook géén btw aan klanten rekenen, en geen voorbelasting aftrekken.

–> Lees hier meer over de KOR

Is jouw omzet hoger dan 20.000 euro en ben je in Nederland geregistreerd? Dan zal je hier een BTW administratie moeten bijhouden.

Internationale Verkoop en BTW (bijvoorbeeld België)

Ook als je aan het buitenland verkoopt krijg je te maken met BTW. In andere landen heeft dit soms een andere naam of afkorting, maar het principe is het zelfde. Bij fysieke goederen is het altijd simpel geweest: je betaald BTW in het land waar dit afgenomen wordt. Met digitale diensten, zoals online cursussen, zat het voorheen net wat anders.

Digitale diensten (waar online cursussen onder vallen) zijn belast in het land waar je klant of afnemer gevestigd is. Daarbij is het niet relevant of de klant een ondernemer of particulier is. Je moet dus de lokale btw berekenen van het land waar jouw klant zit. Melding daar van doe je via het éénloketsysteem (Meer info bij de belastingdienst).

Je zult daarbij ook de tarieven van elk land moeten hanteren. Zo hebben onze buurlanden vaak andere tarieven dan dat Nederland heeft. Op Maatos kun je deze tarieven van te voren instellen. De locatie van jouw klant wordt gebaseerd op basis van het IP en factuuradres. Indien deze beide in een ander EU land vallen, wordt de BTW van dat andere EU land toegepast.

Voor zakelijke klanten binnen de EU kun je gebruikmaken van de BTW-verleggingsregeling. Dit houdt in dat je geen BTW hoeft te berekenen op de factuur, mits jouw klant een geldig BTW-nummer heeft. De klant is dan zelf verantwoordelijk voor het afdragen van de BTW in hun eigen land.

 • Particuliere klanten: Lokale BTW-tarieven toepassen.
 • Zakelijke klanten met geldig BTW-nummer: Gebruik maken van de verleggingsregeling.

Een handige tool zoals Maatos kan dit proces voor jou stroomlijnen door automatisch het juiste tarief toe te passen op basis van de locatie en het type klant. Zo hoef jij je geen zorgen te maken over ingewikkelde regelgeving en kun jij je focussen op wat echt belangrijk is: het maken en verkopen van geweldige cursussen!

Meer tips nodig? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

Onderwijsvrijstelling voor BTW

Het is ook mogelijk om de onderwijsvrijstelling voor BTW toe te passen als jouw cursussen voldoen aan bepaalde criteria. Deze vrijstelling geldt bijvoorbeeld voor cursussen die erkend zijn door het CRKBO (Centraal Register Kort Beroepsonderwijs). Om hiervoor in aanmerking te komen, moeten jouw cursussen voldoen aan specifieke eisen rondom inhoud en kwaliteit. Door deze vrijstelling hoef je geen BTW in rekening te brengen aan jouw cursisten.

Is het interessant voor jou om vrijstelling van BTW te hebben? Dat is een lastig vraagstuk. Je mag namelijk betaalde BTW ook niet meer verrekenen. Als je veel aan particulieren verkoopt kan het interessant zijn (hun prijsperceptie blijft immers het zelfde). Verkoop je veel aan zakelijke klanten? Voor hun veranderd er niets in de prijs – ze kunnen immers de BTW al aftrekken. Daar heeft het dus minder nut om dit aan te bieden (je prijs moet dan namelijk zakken om hetzelfde aan te blijven bieden).

Digitale publicaties en leermiddelen

Tegenwoordig is er een wet die de BTW tarieven voor digitale publicaties en leermiddelen gelijk probeert te trekken aan fysieke publicaties. Bij kranten, tijdschriften en leermiddelen ligt deze momenteel namelijk op 9%. Vanuit Soofos hebben we bij de belastinginspecteur navraag gedaan. Deze gaf aan dat momenteel de online cursussen, zoals gepubliceerd op Soofos, niet vallen onder ‘leermiddelen’. Op dit moment hanteren wij bij Soofos dus nog de 21% BTW regeling. Het is aan jezelf en naar eigen inzicht om te beoordelen of dit ook in jouw situatie geld.

Hoe werkt dit alles binnen Maatos?

Binnen de Maatos omgeving kun je zelf instellen wat op jou van toepassing is. Zo kun je aangeven dat je geen BTW hoeft te betalen en je kunt per cursus het btw tarief aangeven. Ook heb je de mogelijkheid om jouw verkoop voor te bereiden op verkoop in het buitenland. BTW nummers van andere Europese ondernemingen kunnen gecontroleerd worden, en indien het een geldig nummer is wordt de BTW automatisch verlegd.

Maatos is een platform dat speciaal is ontworpen om online cursusverkopers te helpen bij het beheren van hun cursussen. Daarbij hebben we ook rekening gehouden met de BTW-verplichtingen. Als je digitale diensten aanbiedt, zoals online cursussen, kan het bijhouden van BTW-regels een uitdaging zijn.

Hoe Maatos werkt:

 • Automatisering: Maatos automatiseert het proces van BTW-berekening . Dit betekent minder tijd besteden aan administratieve taken en meer focus op het ontwikkelen van waardevolle cursussen.
 • BTW-tarieven aanpassen: Het platform past BTW-tarieven automatisch aan op basis van de locatie van jouw klanten. Dit is cruciaal voor internationale verkoop.
 • Validatie van btw-nummers: Bij zakelijke klanten binnen de EU valideert Maatos automatisch de ingevoerde btw-nummers en past zo nodig de btw-verleggingsregeling toe.

Daarnaast kun je eenvoudig overzichten krijgen uit welk land verkoop plaatsvindt en waar dus belasting afgedragen moet worden. Wil jij graag aan het buitenland verkopen? Neem dan even contact met ons op zodat we dit allemaal goed voor je instellen. Zo heb je zo min mogelijk omkijken naar dingen waar je liever niet mee bezig bent!

Wil jij een eigen online cursus gaan verkopen? Bij Maatos helpen we jou zo veel mogelijk met nuttige tips en informatie. Ons systeem is volledig afgestemd op Nederlandse bedrijven, óók als je internationaal wilt verkopen. Neem contact met ons op om jouw wensen te bespreken of om een demo door het systeem te krijgen. Je kan het ook zelf gratis 30 dagen proberen!

Hoeveel BTW op een online cursus?

Op leermiddelen geld het 9% tarief. Een online cursus kán hier ondervallen, maar niet altijd. De belastingdienst (en regelgeving) is hier niet duidelijk over. Indien jouw cursus interactie bevat, valt het waarschijnlijk onder het 21% tarief.

Hoeveel BTW zit er op een E-book?

Bij een e-boek mag je, indien het een volledig e-boek is, 9% BTW rekenen.

Is een online cursus een digitale dienst?

Ja, een online cursus is een digitale dienst. Dit betekent dus dat de BTW afgedragen dient te worden op de plek van waar jouw afnemer zich bevindt.

Kan een online cursus BTW vrijgesteld zijn?

Indien je geregistreerd bent bij het CRKBO en daarmee een BTW vrijstelling hebt voor het onderwijs, kan een cursus mogelijk vrijgesteld zijn van de BTW.

Artikel uit de categorie:

Foto van Anton Ver

Anton Ver

Het is Anton zijn doel om online leren toegankelijk te maken in heel Nederland. Zowel voor (toekomstige) instructeurs als voor de cursisten. Hij is een groot aanhanger van het idee dat je je leven lang blijft leren. Zelf is Anton helemaal weg van digitale marketing en met name e-mail marketing.

Voorkom deze fouten!

Download ons gratis e-book en voorkom de 10 meest gemaakte fouten bij online cursussen.

Download gratis e-book

Ontdek de 10 meest gemaakte fouten bij online cursussen

Maak betere cursussen. Verkoop meer cursussen.

Trends, tools en tips: we sturen je om de week de updates die je nodig hebt. Je kunt je op elk moment uitschrijven.

Gratis e-book

Maak jij deze 10 fouten niet?

Trends, tools en tips: we geven je wekelijks de updates die je nodig hebt. Je kunt je op elk moment uitschrijven.