FAQ pagina maken

Een FAQ-pagina maken: essentieel voor je online cursus

Als iemand op zoek is naar jouw cursus, heeft diegene vast nog wat simpele en niet zo simpele vragen. Als die allemaal direct aan jou gesteld moeten worden, hebben jullie daar alle twee last van. De potentiële cursist moet namelijk wachten op je antwoord, en jij moet vaak hetzelfde antwoord geven aan verschillende mensen.

Daarom is het belangrijk dat je je potentiële cursisten zo snel en duidelijk mogelijk informeert. Het liefst meteen. 

Een van de beste manieren om dit te doen, is door een FAQ-pagina toe te voegen aan je online cursus landingspagina. Maar waarom is zo’n FAQ-sectie nu echt zo belangrijk? En hoe stel je er effectief één op?

De voordelen van een FAQ-pagina op je landingspagina

1. Verhoogt de betrouwbaarheid en geloofwaardigheid

Een goed geformuleerde FAQ-pagina dient als een open boek voor je bezoekers. Door duidelijkheid te verschaffen over veelgestelde vragen, toon je aan dat je niets te verbergen hebt en dat je bereid bent om zowel eenvoudige als complexe vragen te beantwoorden. 

Dit zorgt voor een gevoel van transparantie. Bovendien straalt een uitgebreide FAQ professionaliteit en voorbereiding uit, wat weer bijdraagt aan je geloofwaardigheid als cursusaanbieder.

En verbergen heeft geen zin. Als je bijvoorbeeld liever niet direct informatie weergeeft, vraag je dan af waarom dat zo is, en hoe het overkomt op cursisten. Ze stellen uiteindelijk toch wel de vraag (als ze die moeite willen doen) en dan komt de waarheid toch aan het licht. Eerlijkheid duurt het langst, en is het snelst.

2. Bespaart tijd voor jou en je bezoeker

Elke ondernemer weet hoe kostbaar tijd kan zijn. Door het hebben van een centrale plek waar de meest gestelde vragen al beantwoord zijn, verminder je de noodzaak voor potentiële cursisten om contact op te nemen voor simpele informatie, en je kunt meer tijd besteden aan lastigere vraagstukken of werk waar je wat meer brainpower voor nodig hebt. 

En een FAQ hebben betekent niet alleen dat je minder tijd kwijt bent aan het beantwoorden van herhaalde vragen, maar het stelt je cursisten ook in staat om sneller beslissingen te nemen zonder op een antwoord te hoeven wachten. 

Vraag jezelf dit af: als ze het antwoord op hun vraag bij een vergelijkbare cursusaanbieder wel meteen kunnen vinden, waarom zouden ze dan wachten op jouw reactie – of überhaupt de vraag stellen?

3. Een FAQ-pagina verbetert je SEO

Zoekmachines zoals Google waarderen waardevolle en relevante content. Een FAQ-pagina die goed is geschreven, kan rijk zijn aan zoekwoorden die potentiële cursisten gebruiken bij hun zoekopdrachten. 

Bovendien kan het beantwoorden van relevante vragen op je FAQ-pagina ervoor zorgen dat je website wordt weergegeven in de ‘People Also Ask’ sectie van Google, wat weer extra zichtbaarheid oplevert.

Check ook: SEO opleiding – Meer bezoekers en klanten met je website | Soofos 

4. Een FAQ vermindert aankoopbelemmeringen

Besluitvorming, vooral in een online setting, gaat vaak gepaard met twijfel. Er is zoveel keuze, dus mensen willen dat het voor hen makkelijker gemaakt wordt.

Door een uitgebreide FAQ-pagina aan te bieden, kun je veel van deze twijfels wegnemen. Als potentiële cursisten bijvoorbeeld vragen hebben over de inhoud van de cursus, de prijs, de duur of zelfs het retourbeleid, en ze vinden deze antwoorden snel op je FAQ-pagina, dan zijn ze sneller geneigd om de volgende stap te zetten. 

Het elimineren van deze kleine, maar cruciale onzekerheden kan een groot verschil maken in hoeveel mensen je cursus daadwerkelijk aanschaffen.

Hoe bepaal je welke vragen je moet opnemen?

Het lijkt misschien stom: een vraag beantwoorden over je prijs als je die ook op je prijzenpagina hebt staan. Of een simpele vraag beantwoorden over of je de video’s zo vaak kunt kijken als je wilt. Toch is het belangrijk dat je compleet transparant bent. Mensen kunnen om wat voor reden dan ook twijfels hebben, en wellicht is het voor hen de eerste keer dat ze zich oriënteren op online cursussen. Het is dan ook altijd beter om te veel vragen te beantwoorden, dan te weinig. Met onderstaande tips kom je erachter welke vragen je kunt beantwoorden.

1. Luister actief naar je doelgroep

Elke interactie met een (potentiële) cursist is een kans om te leren over hun twijfels en terughoudendheid. Let op de vragen die regelmatig naar voren komen in e-mails, of op je sociale media-kanalen. Deze veelgestelde vragen zijn duidelijke kandidaten voor je FAQ-pagina.

2. Duik in je website analytics

Tools zoals Google Analytics kunnen inzicht bieden in de manier waarop bezoekers met je website omgaan. Bekijk welke zoektermen mensen gebruiken om op je cursuspagina te komen. Deze zoektermen kunnen aanwijzingen geven over welke informatie ze zoeken of welke vragen ze hebben over je cursus. Bekijk ook welke pagina’s ze het meest bezoeken en waar ze het langst blijven hangen. Wellicht zit daar wat onduidelijkheid. 

3. Neem een stap terug en bekijk je cursus vanuit het perspectief van de cursist

Probeer jezelf in de schoenen van een potentiële cursist te plaatsen. Doorloop je eigen aanmeldingsproces, bekijk je cursusinhoud en denk na over welke vragen je zelf zou hebben. Dit helpt je om proactief vragen te identificeren en te beantwoorden voordat ze überhaupt gesteld worden. Nog beter: vraag buitenstaanders om dit voor je te doen. Jij zit waarschijnlijk net iets te diep in de materie om een onafhankelijke blik erop te werpen.

4. Maak gebruik van de kennis van je huidige cursisten

Wie kan beter inzicht geven in de vragen van cursisten dan de cursisten zelf? Overweeg om een korte enquête of feedbackformulier uit te sturen naar je huidige deelnemers. Vraag hen welke vragen of zorgen zij hadden voordat ze zich hadden ingeschreven, of welke informatie zij graag eerder hadden willen hebben. 

Check hier onze eigen FAQs!

Tools om nog meer vragen te ontdekken

Naast het directe contact met je doelgroep zijn er diverse tools en technieken die je kunt gebruiken om te ontdekken welke vragen mensen hebben over je cursus of het onderwerp ervan. Leuk om mee te spelen, maar vooral ontzettend waardevol om de kwaliteit en kwantiteit van je FAQ-pagina op te schroeven.

1. ChatGPT

Gebruik ChatGPT om vragen te genereren over je cursusonderwerp. Vraag het simpelweg om een uitgebreide lijst op te stellen. Doorvragen helpt je om de lijst nog uitgebreider te maken. Je kunt vragen krijgen over zowel je cursusonderwerp als het algemene proces van het volgen van een online cursus.

2. AnswerThePublic

Deze tool analyseert zoekvragen van mensen uit zoekmachines en genereert een visuele weergave van vragen, zinnen en vergelijkingen gerelateerd aan je zoekterm. Door bijvoorbeeld het hoofdthema van je cursus in te voeren, kun je een schat aan potentiële FAQ-onderwerpen ontdekken.

3. Forums en discussieplatforms

Sites zoals Quora, Reddit of specifieke forums gerelateerd aan je cursusonderwerp kunnen een goudmijn zijn voor vragen. Hier stellen mensen vaak gedetailleerde vragen over specifieke onderwerpen, en je kunt patronen herkennen in wat mensen vaak vragen.

5. Social media 

Gebruik de commentsectie en DM’s van je socialmediaplatforms om te zien welke vragen of opmerkingen het meest voorkomen in interacties met je volgers. Ook kun je in LinkedIn- en Facebookgroepen gerelateerd aan je onderwerp vast veel vragen vinden – en beantwoorden.

Tips voor het opstellen van een effectieve FAQ-pagina:

  • Houd het beknopt: lange antwoorden kunnen de aandacht van de lezer snel kwijtraken. Focus op het direct beantwoorden van de vraag. Bijvoorbeeld, als iemand vraagt: “Hoe lang heb ik toegang tot de cursus?”, dan zou een kort antwoord kunnen zijn: “Je hebt levenslange toegang tot alle cursusmaterialen.” Houd het zo kort als mogelijk, maar wees wel duidelijk.
  • Categoriseer de vragen: het is handig om je FAQ’s onder te verdelen in categorieën zoals ‘Betaling’, ‘Cursusinhoud’, en ‘Technische Ondersteuning’. Zo kan een cursist snel de informatie vinden die hij of zij nodig heeft.
  • Maak het interactief: overweeg om de vragen interactief te maken. Dit kan door het integreren van korte video’s die complexere vragen beantwoorden. Bijvoorbeeld, voor een vraag over hoe het cursusplatform werkt, kun je een korte screencast toevoegen die het proces stap voor stap laat zien.
  • Update regelmatig: houd je FAQ-sectie actueel door nieuwe vragen toe te voegen die cursisten mogelijk hebben naarmate de cursus evolueert of naarmate er veranderingen zijn in de branche, of je nieuwe vragen krijgt.
  • Voeg een zoekfunctie toe: als je FAQ-pagina erg lang is, overweeg dan om een zoekfunctie toe te voegen. Zo kunnen cursisten snel het antwoord op hun specifieke vraag vinden zonder door alle vragen te hoeven bladeren.
  • Gebruik duidelijke taal: vermijd technisch jargon tenzij het absoluut noodzakelijk is. Als je technische termen moet gebruiken, overweeg dan om een korte uitleg of definitie toe te voegen.
  • Voeg links toe waar nodig: als een antwoord verwijst naar een ander deel van je website, zoals een specifieke module, les of betalingspagina, voeg dan een directe link toe in het antwoord om de gebruiker snel naar die locatie te leiden.
  • Vraag om feedback: aan het einde van je FAQ-sectie kun je een korte zin toevoegen zoals: “Heb je niet gevonden wat je zocht? Laat het ons weten!” Geef mensen altijd de kans om direct een vraag te stellen via een contactformulier, e-mailadres of telefoonnummer.

Ga jij een FAQ-pagina maken?

Een FAQ-pagina is veel meer dan een lijst met vragen en antwoorden. Het is een stukje klantenservice, zonder dat je daarvoor de telefoon hoeft op te pakken of een e-mail hoeft te versturen. Je FAQ-pagina staat altijd aan en laat je cursisten zien dat je ze begrijpt.

Meer tips nodig over het maken van een knallende (aka: converterende) landingspagina? Lees deze blog: Zo bouw je een succesvolle landingspagina voor je cursus – Maatos 

Artikel uit de categorie:

Vicky Frissen

Vicky Frissen

Met blogs vol tips en vergeet-dit-nietjes schrijft copywriter Vicky over hoe je van je cursus een succes maakt - en er nog plezier aan beleeft ook.

Voorkom deze fouten!

Download ons gratis e-book en voorkom de 10 meest gemaakte fouten bij online cursussen.

Download gratis e-book

Ontdek de 10 meest gemaakte fouten bij online cursussen

Maak betere cursussen. Verkoop meer cursussen.

Trends, tools en tips: we sturen je om de week de updates die je nodig hebt. Je kunt je op elk moment uitschrijven.

Gratis e-book

Maak jij deze 10 fouten niet?

Trends, tools en tips: we geven je wekelijks de updates die je nodig hebt. Je kunt je op elk moment uitschrijven.