Eigen e-learning website maken

Het beginnen van een eigen website is al een grote stap. Het maken van een eigen e-learning website is vervolgens weer de overtreffende trap. Toch zijn er veel mensen die erover nadenken om een eigen e-learning website te starten, zodat ze hun kennis over een bepaald onderwerp of vakgebied kunnen delen.

Kiezen voor een normale of e-learning website

Voordat je begint moet je besluiten of je een e-learning website wel echt nodig hebt of dat je aan een normale website al voldoende hebt. In principe maak je de keuze tussen een LMS en een CMS. Als je jouw kennis wilt delen in de vorm van deelbare media, zoals blogs, afbeeldingen en video’s, dan kan je met een CMS (zoals WordPress) al prima uit de voeten. In het geval dat je de informatie in de vorm van een cursus of traject wilt aanbieden, dan kan je het beste voor een LMS (zoals Maatos) kiezen en begin je met je eigen e-learning website.

Wat heb je nodig om de e-learning website op te bouwen?

Naast de e-learnings, waar we het later over gaan hebben, heb je ook andere dingen nodig om jouw e-learning website op te bouwen. Er zijn aspecten aan een website die je eigen moet maken, zodat mensen weten dat ze op jouw e-learning website terecht zijn gekomen en wat de vervolgstappen zijn. De belangrijkste aspecten die je klaar moet hebben, voordat je de e-learning kan starten, zijn:

  • Hoofdpagina’s.
  • Blogberichten.
  • Navigatiemenu’s, de header en de footer.

Hoofdpagina’s op je e-learning website

Grote kans dat bezoekers besluiten je e-learning te volgen, omdat ze op een van je belangrijkste pagina’s de keuze maken. Dit zijn de hoofdpagina’s. Deze verschillen van andere pagina’s, zoals blogberichten, doordat ze vrij statisch zijn en concreet over een dienst of het bedrijf gaan. Deze pagina’s mogen op geen een website ontbreken, omdat ze in zekere zin de expertise van een bedrijf aan kunnen tonen. Pagina’s die tot de hoofdpagina’s behoren, zijn:

  • Homepagina (belangrijkste).
  • Diensten/producten.
  • Blog (waarop een overzicht met blogberichten te vinden is).
  • Over ons.
  • Contact.
  • Klantenservice/support.

Het doel van deze pagina’s is het zorgen voor een professionele uitstraling en het geeft de bezoeker de kans het bedrijf te leren kennen.

Blogberichten over onderwerp van je e-learning

Blogberichten zijn nét even beter in het binnenhalen van specifieke klanten die interesse hebben in een bepaalde dienst, product of informatie. Hier kan je informatie uitreiken en aantonen dat je expert bent in je vakgebied. Dit heeft bloggen een van de meest effectieve manieren gemaakt om nieuwe klanten te vinden. Het is aan te raden in ieder geval een paar blogs op je website te hebben, voordat je officieel begint met de focus op e-learning.

Het is van cruciaal belang dat je ervoor zorgt dat belangrijke componenten van de website goed staan. De menu’s, header en footer bepalen hoe makkelijk iemand door de website heen kan navigeren. Dit maakt het van wezenlijk belang om dit goed in te stellen.

Hoe begin je met maken van je e-learning?

Natuurlijk moet je er vóór je live gaat voor zorgen dat je e-learning klaar staat. Dit kunnen meerdere trainingen/cursussen zijn of één. Je kan zelfs al starten wanneer je een kleine, gratis cursus op je website hebt staan. Dan kan je er al voor zorgen dat mensen beginnen en dat je bijvoorbeeld wat e-mailadressen verzamelt. De stappen van het maken van een e-learning zijn als volgt:

  1. Plannen waarover je les wilt geven.
  2. Onderzoeken en verzamelen van informatie.
  3. Voorbereiden op het opnemen van content.
  4. Nabewerken, evalueren en wellicht opnieuw opnemen.
  5. Uploaden lessen met aanvullende informatie.
  6. Completeren van de verkooppagina met tekst, titel en afbeeldingen.

Over al deze individuele stappen kan je ook in dit uitgebreide stappenplan van Soofos lezen.

Na het maken van de e-learning

Je wilt misschien ook wel weten hoe je uiteindelijk studenten in je e-learning kan krijgen. Hier zijn verschillende manieren voor. Uiteindelijk wil je je cursus of training gemakkelijk verkopen, zodat het ook op de achtergrond doorgaat. Waar je vooral rekening mee moet houden, is dat het in het begin lastig is om op een organische wijze klanten te vinden. Je zult in het begin dus hard moeten werken of geld uit moeten geven om nieuwe klanten te vinden.

Wil je starten met je eigen e-learning website?

Je kan bij Maatos in ieder geval 30 dagen lang gratis het systeem proberen. Je maakt binnen no-time je eigen e-learning website, waarmee je trainingen kan geven aan andere mensen. Hoe vet is dat? Eigenlijk is online lesgeven dus dichterbij dan je dacht.

Begin vandaag nog met je eigen e-learning website!

Artikel uit de categorie:

Rick de Bie

Rick de Bie

Rick is ondertussen een jaar werkzaam bij Maatos en heeft al tientallen instructeurs geholpen succesvol een cursus te publiceren! Leren over de belangrijkste onderdelen van marketing? Dan moet je bij Rick zijn. Het delen van kennis is een passie, vooral over onderwerpen waar hij diep op in kan gaan!

Voorkom deze fouten!

Download ons gratis e-book en voorkom de 10 meest gemaakte fouten bij online cursussen.

Download gratis e-book

Ontdek de 10 meest gemaakte fouten bij online cursussen

Maak betere cursussen. Verkoop meer cursussen.

Trends, tools en tips: we sturen je om de week de updates die je nodig hebt. Je kunt je op elk moment uitschrijven.

Gratis e-book

Maak jij deze 10 fouten niet?

Trends, tools en tips: we geven je wekelijks de updates die je nodig hebt. Je kunt je op elk moment uitschrijven.