Een LMS of CMS? Welke heb je nodig?

Als ontwikkelaar van content wil je natuurlijk dat datgene dat je maakt goed vindbaar is online en dat je het kan inzetten om klanten tevreden te krijgen en/of te houden. Daar is wel wat voor nodig, aangezien dit betekent dat je het beschikbaar moet stellen online. Hiervoor zijn twee systemen uitermate geschikt. Ze lijken veel op elkaar maar hebben enkele wezenlijke verschillen. We hebben het natuurlijk over het LMS en CMS, maar hoe weet je welke jij nodig hebt? Ga je voor een LMS of CMS? We helpen je bij de keuze.

Waarom jij deze keuze zelf moet maken

Wij kunnen hier natuurlijk van de daken schreeuwen dat een LMS dé oplossing is, waarmee jij jouw wensen en behoeften in vervulling kan laten gaan. Dit hoeft natuurlijk niet per se zo te zijn. Een CMS kan namelijk gewoon voor sommige mensen de beste oplossing zijn. Wij gaan je dan niet een LMS aanraden. We willen je graag helpen bij de keuze, daarom laten we je vandaag zien waarvoor je een LMS en een CMS kan gebruiken. Dan kan je zelf een weloverwogen keuze maken!

Gebruik van LMS

LMS’en zijn vrij breed inzetbaar. Bij elk LMS (in ieder geval bij Maatos) krijg je ook een website, waarop je bijvoorbeeld een blog kan bijhouden. Maar een LMS is natuurlijk gericht op het leren. De titel ‘leer management systeem’ geeft dat natuurlijk meteen weg. Een LMS is vaak een wat zwaarder systeem dan een CMS, omdat het meer moet kunnen. We weten uit ervaring dat uitgebreide cursussen namelijk veel ruimte in beslag nemen. Hier zijn echter wel slimmigheidjes voor om dit een minder grote last voor het systeem te maken. Ook helpt het LMS je in grote mate met het publiceren van een eigen cursus!

Meer over een LMS

Weet je niet helemaal meer zeker wat een LMS is? Lees dan in dit bericht meer over de betekenis en de mogelijkheden van een LMS. Voor een LMS hoef je trouwens niet enorm diep in de buidel te tasten! Fijn om te weten, toch? Verder is het mogelijk om alle bestanden veilig op te slaan in een plek, waar alleen jij en mensen met toegang hebben. Over een beveiligde leeromgeving lees je hier meer.

Gebruik van CMS

Wanneer we het hebben over weblogs en websites voor bedrijven, zit daar eigenlijk altijd een systeem achter, namelijk een CMS. WordPress is hiervan een goed voorbeeld, aangezien dit op het internet het meest gebruikte CMS is. Een CMS is een ‘content management systeem’. Nu zal je denken, dat is toch vrijwel hetzelfde als een LMS? Ja én nee. Een CMS is namelijk nodig om pagina’s en blogberichten op een website te krijgen. Deze bestaan uit content, zoals video’s, afbeeldingen en tekst. Deze content plaats je in het CMS en het deze zorgt ervoor dat het eruitziet als iets dat op de website thuishoort (mits de instellingen goed staan).

Ruime keuze aan plug-ins

Een groot voordeel van een CMS is de vrije invulling en het gebruik van een groot scala aan plug-ins. Deze plug-ins zijn tools waarmee je betere resultaten kan boeken, enkele voorbeelden hiervan lees je in dit blogbericht over tools die je moet hebben. In een LMS is de keuze hierin kleiner, doordat een LMS van nature een complexer systeem is.

Het grootste en meest relevante verschil

Een CMS is eigenlijk een plek waar weinig interactie plaatsvind tussen de lezer en het systeem. Je komt op de website en leest wat artikelen, vervolgens klik je wat rond en verlaat je de website weer. Er is dus weinig interactie tussen lezer en CMS. In het geval van een LMS is dat anders. Hier kan je actief aan de slag gaan met datgene wat er op het systeem staat. Je kan cursussen volgen, interactie aangaan op het forum en toetsen maken. Er is dus meer mogelijk wanneer je op een pagina van een LMS terechtkomt, dan op een pagina van een CMS.

Waarom een LMS vrijwel alles aankan

Een LMS is in essentie een uitgebreider CMS dat bedoeld is om als Leer Management Systeem te fungeren. Dit betekent dat je met een LMS wél alles kan dat een CMS kan, maar niet andersom. Helaas. Dat zou wel makkelijk zijn. Een LMS is dus de beste oplossing als je aan de slag wilt gaan met het maken van een digitale leeromgeving. Een CMS is een betere oplossing als je enkel een website met pagina’s en blogberichten wil. Hopelijk helpt die conclusie je bij het maken van een keuze tussen het LMS of CMS.

Inzetten voor alles

Mocht je nu denken dat de doelen die jij online hebt hier niet in thuis passen. We hebben het hier bij Maatos vooral over de inzet van een LMS voor ‘online leer’-doelen, en dat is logisch aangezien een LMS daarvoor ontwikkeld is. Maar andere doelen voor het LMS zijn bijvoorbeeld de communicatie naar de klant of het inzetten van een LMS voor marketing. Klik op de bovenstaande link en lees er meer over.

Artikel uit de categorie:

Rick de Bie

Rick de Bie

Rick is ondertussen een jaar werkzaam bij Maatos en heeft al tientallen instructeurs geholpen succesvol een cursus te publiceren! Leren over de belangrijkste onderdelen van marketing? Dan moet je bij Rick zijn. Het delen van kennis is een passie, vooral over onderwerpen waar hij diep op in kan gaan!

Voorkom deze fouten!

Download ons gratis e-book en voorkom de 10 meest gemaakte fouten bij online cursussen.

Download gratis e-book

Ontdek de 10 meest gemaakte fouten bij online cursussen

Maak betere cursussen. Verkoop meer cursussen.

Trends, tools en tips: we sturen je om de week de updates die je nodig hebt. Je kunt je op elk moment uitschrijven.

Gratis e-book

Maak jij deze 10 fouten niet?

Trends, tools en tips: we geven je wekelijks de updates die je nodig hebt. Je kunt je op elk moment uitschrijven.