Wat is een LMS?

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest

De wereld verandert steeds meer in één grote digitale speeltuin. Vrijwel alles maakt de overstap van de ‘echte’ wereld naar de online wereld op het web. Zo zijn volledige sociale gebruiken weggevallen door sociale media, spelen kinderen liever op de computer dan buiten en gaan we bijvoorbeeld niet meer naar de bank toe. Ook in de wereld van het leren is een ongekende groei van digitalisering gaande. De plek waar leren en digitalisering samen komt? In een LMS.

Wat betekent de afkorting LMS?

De afkorting LMS staat voor ‘Leer Management Systeem‘. Dit is een begrip dat je waarschijnlijk wel een paar keer op deze website heb zien staan.

Wat is een LMS?

Een LMS, ofwel Leer Management Systeem, is een systeem waarin je één of meerdere cursussen, lessen of leertrajecten kan onderbrengen. Dit maakt een dergelijk systeem uitermate geschikt voor instructeurs en docenten. De instructeur kan de cursussen opbouwen naar eigen wens, dus is hij/zij instaat op-maat-gemaakte trajecten te ontwikkelen voor de cursisten.

De cursussen kunnen bestaan uit video en audio, maar bijvoorbeeld ook uit bestanden zoals PDF’s en Excel of Word bestanden. Die verschillende opties maken het vervolgens mogelijk om iemand kennis bij te brengen of op de hoogte te stellen. Een LMS lijkt op een CMS in die zin, maar er zijn veel verschillen tussen een LMS en een CMS.

Wat zijn de belangrijkste voordelen voor jou als instructeur?

Als instructeur of docent draait het vaak om één ding, de cursist nieuwe kennis bijbrengen (dit zijn lang niet alle doelen van een LMS trouwens!). Aangezien dit het belangrijkste doel is, is het dus cruciaal dat het LMS de optie heeft om diverse en uitgebreide content te laten zien. Ook heb je geen kennis van software of programmeren nodig om er eentje op te zetten. Niet in ons geval.

De tijd en kennis die je als instructeur in de cursus stopt, hoeft natuurlijk geen vrijwilligerswerk te zijn. Je kan met het systeem en de opties gewoon geld vragen voor de cursus. Zo maakt een Leer Management Systeem het mogelijk geld te verdienen aan de kennis die je hebt. Met de juiste betalingsmogelijkheden gaat dit automatisch!

Je hebt als instructeur inzicht van de inkomsten, het gedrag van de cursisten en de statistieken van de cursus(sen). Zo zie je meteen waar knelpunten zitten en wat er beter kan, maar je ziet ook wat er wél goed gaat en waar cursisten blij mee zijn.

Wat zijn de belangrijkste voordelen voor je cursisten?

Een cursist wilt vaak twee dingen. Ten eerste is de cursist op zoek naar waardevolle kennis. Ten tweede is de cursist op zoek naar waar voor zijn geld. Het voordeel van een LMS is dat de cursisten uitgebreide beschrijvingen van de cursus kunnen lezen, recensies achter kunnen laten en zelf de controle hebben over datgene dat ze kopen.

Als cursist heb je de mogelijkheid vragen te stellen aan de instructeur. Zo wordt je snel geholpen en ben je uiteindelijk blij als je de cursus heb gevolgd. Ook kan je dankzij het systeem een certificaat aanvragen. Altijd fijn om bewijs te hebben dat je iets weet of kan. Wil jij weten hoe je cursisten vind voor jouw LMS? Lees er meer over.

Waar ligt de toekomst van het LMS?

Wij zien digitale educatie alleen maar een grotere rol gaan spelen. De komende tijd zullen dit soort systemen alleen maar beter en sneller worden. We zien ze in de toekomst vooral gebruikt worden door mensen die zelf graag les willen geven, bedrijven die hun medewerkers educatie willen bieden en scholen die studenten een digitale leeromgeving willen bieden. De toekomst ligt dus verspreid over allerlei soorten markten. Ook voor jou zal er dus een logische toepassing te vinden zijn voor dit mooie en uitgebreide systeem. Hoe zal het LMS zich gaan ontwikkelen? Wij denken persoonlijk dat aspecten zoals gamification een steeds grotere rol gaat spelen om cursisten, vooral scholieren en studenten, betrokken te houden bij de lesstof.

Wat voor soort LMS is Maatos?

Er zijn natuurlijk vele soorten leer management systemen beschikbaar. De functionaliteiten en toepassingen kunnen dan ook sterk verschillen. De kracht van het Maatos systeem is dat het heel divers en uitgebreid ingezet kan worden. Het kan ingezet worden voor pure commerciële doeleinden (geld verdienen), gratis e-learning of pure educatieve doeleinden (als onderdeel van een curriculum. Wat het doel ook is, Maatos past zich er aan aan.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest

Artikel uit de categorie:

Rick de Bie

Rick de Bie

Rick is ondertussen een jaar werkzaam bij Maatos en heeft al tientallen instructeurs geholpen succesvol een cursus te publiceren! Leren over de belangrijkste onderdelen van marketing? Dan moet je bij Rick zijn. Het delen van kennis is een passie, vooral over onderwerpen waar hij diep op in kan gaan!

Download gratis ebook

Ontdek de 10 meest gemaakte fouten bij online cursussen