Hoe leren we eigenlijk? Dit zijn de 4 bekendste leertheorieën

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest

Begrijpen hoe mensen leren, zorgt dat jij effectiever kunt lesgeven. Dus in dit artikel leer jij meer over leren! Blijf je bij de les?

Online instructeurs zijn experts in hun vakgebied, maar niet per se ook experts in onderwijs en lesgeven. Je hoeft niet meteen een uitgebreide opleiding tot leraar te volgen om een goede cursus in elkaar te zetten. Wij hebben in dit artikel de vier belangrijkste technieken voor je op een rijtje gezet waarmee jij je cursus nog beter in elkaar kunt zetten. Let’s go!

1. Constructivisme: Leren is sociaal en wordt door ervaringen doorgegeven.

Is leren een sociaal proces? Volgens het constructivisme wel. Het leerproces wordt gezien als meer samenwerkend, waarbij leerlingen kunnen samenwerken om een ​​gedeeld begrip van het onderwerp op te bouwen.

Constructivisme geeft aan dat educatieve ontwerpers zich meer zouden moeten richten op coöperatieve leerervaringen. En ook wij zijn fan van het bouwen van een community om met en van elkaar te leren.

Je kunt dit verder stimuleren door bijvoorbeeld groepsprojecten mogelijk te maken, of een debat te organiseren. 

2. Behaviorisme: Leren als een product van prikkels en beloning.

Ooit van Pavlov gehoord? Hij was een van de gedragspsychologen die experimenteerde met conditionering, onder andere om honden te leren kwijlen wanneer de bel ging – nuttig, ja. 

Maar het behaviorisme is een belangrijke techniek om in je achterhoofd te houden wanneer je een cursus bouwt. In principe onderzoekt deze theorie hoe we gedragingen aanleren. Conditioneren is namelijk het leren door belonen, straffen en negeren.

Gewenst gedrag wordt beloond. Ongewenst gedrag genegeerd, en gevaarlijk gedrag gestopt. 

Vooral als je een-op-een coaching geeft of persoonlijke feedback, is het handig om te weten hoe je je studenten kunt motiveren om door te leren: beloon goed gedrag!

3. Cognitivisme: Leren is een proces van het verwerven en structureren van kennis.

Vaak wordt cognitivisme neergezet als het tegenovergestelde van behaviorisme. Het zit alleen net even wat gecompliceerder. 

Behaviorisme richt zich namelijk op iets aanleren met behulp van externe krachten. Cognitivisme kijkt meer naar binnen: hoe we over dingen nadenken. Het richt zich op hoe het geheugen werkt en hoe we nieuwe informatie als een puzzelstukje opnemen in wat we al weten. 

4. Humanisme: Leren hangt af van motivatie en zelfontplooiing.

Humanisme is persoonsgericht onderwijs en richt zich op het individu en ieders verschillende leerbehoeften. Iedere leerling heeft haar eigen doelen en evalueert zelf hoe het met voortgang zit. Het is een vrijere manier van leren, waarin iedereen wordt aangespoord om hun eigen interesses te volgen, in plaats van een vast curriculum. Tot op zekere hoogte dan. Dat klinkt moeilijk om toe te passen in online cursussen, maar het kan wel. Je kunt bijvoorbeeld kortere minicursussen toevoegen aan je aanbod, waardoor cursisten makkelijk zelf kunnen bepalen welke specifieke richting ze volgen. Ook helpt het als je regelmatig coachingsessies organiseert, om iedereen individueel aandacht en sturing te kunnen geven.

En, hoe leer jij het beste?

Door stil te staan bij deze leertheorieën, leer je zelf ook nog wat nieuws en ga je bewuster om met het maken van de lesstof. Op zoek naar meer tips over het maken van een cursus? Lees onze blogs voor startende instructeurs!

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest

Artikel uit de categorie:

Vicky Frissen

Vicky Frissen

Met blogs vol tips en vergeet-dit-nietjes schrijft copywriter Vicky over hoe je van je cursus een succes maakt - en er nog plezier aan beleeft ook.

Download gratis ebook

Ontdek de 10 meest gemaakte fouten bij online cursussen