community bouwen cursus

Een online community voor je cursus bouwen: groeien van binnenuit

In offline klaslokalen worden al snel groepjes en community’s gevormd. Van studiegroepen tot uitblinkers die net een stapje extra willen zetten: face to face is het redelijk makkelijk. Ook online cursisten kunnen behoefte daaraan hebben, en met de eindeloze mogelijkheden van het internet, kun je daar gehoor aan geven. Een online community heeft de nodige voordelen voor hen, en voor jou als aanbieder!

Wat is een online community?

Een online community is een digitaal platform waarin gelijkgestemde mensen of geïnteresseerden in een onderwerp in een besloten groep bij elkaar komen. In deze groep kan men met elkaar communiceren, informatie delen en elkaar helpen. 

In plaats van met iedereen info te delen, doe je dit op een gecontroleerde en besloten manier. Dat geeft je content net wat meer waarde, want het is in zekere zin exclusief. 

Geven en nemen

Een online community is dus geen plek waar jij gemakkelijk gericht advertenties op je volgers kunt afvuren. Een community bouw je samen, dus hou er rekening mee dat ook je leden content gaan plaatsen.

Met het plaatsen van user-generated content vervullen we ons verlangen om online verschillende acties uit te voeren, en niet alleen content op te nemen. De een wil informatie krijgen en de ander informatie te delen. 

In het geval van online cursussen, kan zo’n community een plek zijn waar gebruikers hun voortgang delen, feedback vragen op hun werk of vragen stellen. Zij leren daarvan, maar ook degenen die die antwoorden geven leren ervan, omdat ze actief met het onderwerp bezig zijn. Zo’n online community zit dus boordevol waarde – voor jou (want, hallo directe feedback en gebruikerservaringen), maar zeker ook voor je leden.

Hoe bouw je een online community?

Een van de makkelijkste en meest voorkomende manieren is door een besloten Facebookgroep op te zetten. Dit is gratis, zit boordevol functionaliteiten en is laagdrempelig: de meeste mensen hoeven geen extra account ergens te maken om zich aan te sluiten. 

In Maatos kun je daarnaast gemakkelijk een forum integreren in je cursuspagina. Daar kunnen cursisten elkaar vragen stellen en elkaar helpen. Check alle kenmerken en mogelijkheden

3 redenen om een online community te starten

Er plakken de nodige voordelen aan een online community, voor jou en je cursisten. We zetten ze even voor je op een rijtje:

1: Een community is een extra USP voor (potentiële) cursisten

Extra tips, verdiepende content en de mogelijkheid om met andere cursisten te sparren: dat heeft zeker extra waarde voor veel cursisten. Met een online community kun je je onderscheiden van vergelijkbare cursussen waar het ieder voor zich is. 

Ook werkt een online community voor sommigen als een soort stok achter de deur, iets wat men kan missen in online en individueel onderwijs. Dat kan voor hen net dat laatste duwtje richting die aankoop-knop zijn.

2: Je kunt makkelijk feedback verzamelen

Je wilt je cursus verbeteren. Daar heb je feedback en gebruikerservaringen voor nodig. Maar veel mensen hebben – zeker na afloop van een cursus – weinig behoefte aan het invullen van een lange vragenlijst. In een online community kun je op een meer natuurlijke en laagdrempelige manier feedback verzamelen.

Simpelweg door te lezen waar men tegenaan loopt, vragen te stellen en actief te reageren op berichten kom je erachter wat er speelt in het hoofd van je cursisten. Daar kan weinig enquête tegenop!

3: Je kunt makkelijk je doelgroep bereiken

Een vervolgcursus, aanbieding voor relevante affiliateproducten, een nieuw boek: alles wat je wil aanbieden aan mensen die al geïnteresseerd zijn, wordt makkelijker in een online community. In plaats van advertenties die grote groepen mensen bereiken, waarbij je hoopt dat een aantal relevant zijn, kun je in je community gericht adverteren. Zij kennen jou al, en jij hen, dus daar kun je je content op aanpassen.

Start jouw online community!

Op Maatos geven we je de mogelijkheid om een forum te bouwen rondom je cursus: een ideale manier om verder kennis te delen. Maar we moedigen elke vorm van online community’s voor cursuspagina’s aan: sharing is caring!

Artikel uit de categorie:

Vicky Frissen

Vicky Frissen

Met blogs vol tips en vergeet-dit-nietjes schrijft copywriter Vicky over hoe je van je cursus een succes maakt - en er nog plezier aan beleeft ook.

Voorkom deze fouten!

Download ons gratis e-book en voorkom de 10 meest gemaakte fouten bij online cursussen.

Download gratis e-book

Ontdek de 10 meest gemaakte fouten bij online cursussen

Maak betere cursussen. Verkoop meer cursussen.

Trends, tools en tips: we sturen je om de week de updates die je nodig hebt. Je kunt je op elk moment uitschrijven.

Gratis e-book

Maak jij deze 10 fouten niet?

Trends, tools en tips: we geven je wekelijks de updates die je nodig hebt. Je kunt je op elk moment uitschrijven.