case studies

Waarom case studies van je online cursus een succes maken

Weet je nog dat je in een stoffig klaslokaal zat, en de wijzers van de klok maar niet leken te bewegen? Een leraar voor je die het lesmateriaal opdreunt precies zoals het omschreven staat in het boek. Een boterham met kaas in je broodtrommel die je al drie dagen meezeult. 

Op dat moment wilde je het liefst naar buiten: daar waar echte dingen gebeurde. Maar helaas: leerplicht. Toch was niet elk uur zo. Sommige leraren wisten lessen tot leven te brengen. Dat waren niet alleen de uren die zo voorbij gingen, maar ook de vakken waarvan de lesstof tot de dag van vandaag nog is blijven plakken – toepasbaar, zelfs.

Grote kans dat die leraren voorbeelden uit het echte leven gebruikten. Niet die slappe voorbeelden uit het boek, met 150 watermeloenen en fictieve bedrijven. 

Ook in je online cursus kun je voor leven zorgen, en ervoor zorgen dat lesstof veel beter begrijpbaar wordt, en blijft hangen. Door voorbeelden en case studies te gebruiken! 

Wat zijn case studies?

Case studies zijn onderzoeken naar specifieke situaties, gebeurtenissen, personen, bedrijven of organisaties om inzicht te verkrijgen in een bepaald onderwerp of probleem. Het gaat om de analyse van de situatie en de gevolgde aanpak, met als doel om inzichten te verkrijgen en te leren van de ervaringen en resultaten. Case studies worden vaak gebruikt in de opleiding en op het werk om de theorie te versterken en praktische vaardigheden te ontwikkelen.

Een voorbeeld van een case study in een marketingcursus kan bijvoorbeeld het verhaal zijn van hoe een merk zijn marketingstrategie heeft aangepast om beter aan te sluiten bij de veranderende behoeften van zijn doelgroep. De case study kan de achtergrond en uitdagingen van het merk beschrijven, de stappen die het bedrijf heeft ondernomen om zijn strategie aan te passen, en de resultaten van de nieuwe aanpak.  

Wat zegt de wetenschap?

Volgens de wetenschap is het gebruik van casestudies in online leren effectief om verschillende redenen. Onderzoek heeft aangetoond dat het toevoegen van casestudies aan online cursussen de volgende effecten heeft.

Ze geven ‘engagement’ een boost

Casestudies kunnen leren interactiever en boeiender maken door real-world voorbeelden te bieden waar studenten zich mee kunnen identificeren. In makkelijkere taal: het is gewoon leuker om te volgen.

Leerlingen onthouden informatie beter

Door cursusinhoud te koppelen aan real-world voorbeelden en casestudies, zijn studenten meer geneigd om te onthouden en toe te passen wat ze hebben geleerd. Het is makkelijker om een verhaal na te vertellen dan de tekst op een pagina of powerpoint.

Het bevordert kritisch denken

Het analyseren van casestudies en real-world voorbeelden vereist kritisch denken, wat kan bijdragen aan het ontwikkelen van probleemoplossende en beslissingsvaardigheden.

4 tips voor het toevoegen van case studies en voorbeelden 

  1. Gebruik real-life voorbeelden die RELEVANT zijn voor je studenten: dit kan door huidige gebeurtenissen, bedrijfsvoorbeelden of persoonlijke anekdotes in te voegen die studenten kunnen relateren. Als je voorbeelden van andere bedrijven wilt gebruiken, vermijd dan de standaard exemplaren. Starbucks, McDonalds, Google, Apple – ja, ze hebben bijzondere dingen om te laten zien, maar ook bijzondere budgetten. Hou het dichter bij wat er echt toe doet voor je cursisten.
  2. Wees lekker creatief met de presentatie: probeer videobeelden, afbeeldingen en interactieve elementen in te voegen om je real-life voorbeelden tot leven te brengen. Nieuwsitems? Krantenberichten? Mix om het verhaal allerlei dimensies te geven!
  3. Maak het interactief: Stimuleer studenten om hun eigen real-life voorbeelden te delen of laat ze case studies analyseren en bespreken. Je kunt ze ook op zoek laten gaan naar hun eigen case studies en daar opdrachten omheen bouwen. 
  4. Vertel een verhaal: Mensen houden van een goed verhaal, dus probeer je real-life voorbeelden en case studies in een verhalende opzet te presenteren. Dit kan helpen om de informatie beter te onthouden en meer betrokken te raken.

Vermijd deze valkuilen

Niet elk verhaal is geschikt voor je online cursus. Houd de volgende adviezen in je achterhoofd voor je case studies van het internet gaat plukken.

Gebruik geen ongepaste of gevoelige voorbeelden

Wees bewust van je doelgroep en kies voorbeelden die geschikt en gevoelig zijn voor hun behoeften en culturele achtergrond. Bij twijfel, niet doen.

Presenteer geen onjuiste informatie 

Check, check, double-check. Zorg er altijd voor dat de informatie correct en up-to-date is. Geen fake news!

Vergeet niet om het voorbeeld terug te linken naar de cursusinhoud

Het doel van het toepassen van real-life voorbeelden is om de inhoud relevanter en aantrekkelijker te maken. Zorg ervoor dat de voorbeelden teruggekoppeld worden aan de cursusinhoud om studenten de verbindingen te laten zien.

Waar haal je case studies vandaan?

Overtuigd? Mooi. Maar waar haal je dan al die voorbeelden en case studies vandaan? 

  • Bedrijfspublicaties: branchegerichte tijdschriften, magazines en online publicaties zijn een geweldige bron voor casestudies en real-world voorbeelden.
  • Websites van bedrijven: veel bedrijven publiceren casestudies op hun websites om hun producten, diensten en success stories te tonen. Dat doen wij ook, met voorbeelden van cursuspagina’s.
  • Academische tijdschriften: casestudies en real-world voorbeelden kunnen ook worden gevonden in academische tijdschriften en onderzoekspapers, vooral in velden zoals bedrijf, marketing en onderwijs. Ga maar eens naar Google Scholar!
  • Beroepsverenigingen: beroepsverenigingen in diverse branches hebben vaak casestudies en real-world voorbeelden in hun archieven die leden kunnen raadplegen.

Ook persoonlijke ervaringen en anekdotes kunnen geweldige casestudies zijn, dus vraag ook eens rond in je netwerk!

Wil je meer, meer, meer tips over het maken van een effectieve online cursus waar je cursisten he-le-maal fan van gaan zijn? Lees dan hierna over hoe je je cursus een goede structuur geeft – en check al onze cursussen over online lesgeven. 

Artikel uit de categorie:

Vicky Frissen

Vicky Frissen

Met blogs vol tips en vergeet-dit-nietjes schrijft copywriter Vicky over hoe je van je cursus een succes maakt - en er nog plezier aan beleeft ook.

Voorkom deze fouten!

Download ons gratis e-book en voorkom de 10 meest gemaakte fouten bij online cursussen.

Download gratis e-book

Ontdek de 10 meest gemaakte fouten bij online cursussen

Maak betere cursussen. Verkoop meer cursussen.

Trends, tools en tips: we sturen je om de week de updates die je nodig hebt. Je kunt je op elk moment uitschrijven.

Gratis e-book

Maak jij deze 10 fouten niet?

Trends, tools en tips: we geven je wekelijks de updates die je nodig hebt. Je kunt je op elk moment uitschrijven.