Online coaching via het LMS van Maatos

Wie dacht dat een platform als Maatos alleen geschikt is voor cursussen, think again. Juist omdat je je Maatos omgeving zo vergaand kunt personaliseren, is het ook geschikt voor een andere vorm van online ‘leren’: online coaching.

Online coaching heeft de afgelopen jaren een ontzettende groeispurt doorgemaakt. Je kunt in vrijwel alles gecoacht worden nu, zelfs in vaardigheden die traditioneel face-to-face werden gedaan. Een personal trainer die honderden kilometers verderop woont? Geen probleem! Er zijn talloze tools ontwikkeld die het mogelijk maken. Overweeg je ook om je expertise te delen als online coach? Wij vertellen je meer over de mogelijkheden, voordelen en geven tips!

Cursussen versus coaching

Wie geld wil verdienen door kennis te delen, kan natuurlijk ook een online cursus creëren. In principe een stuk makkelijker dan coaching: je zet de cursus een keer op, en verdient er vervolgens een passief inkomen mee. Met coaching zul je regelmatig toch echt aan de bak moeten. 

In coaching zit een persoonlijk en individueel aspect. Bij cursussen ben je als cursist zelf volledig zelfstandig, bij coaching kijkt er iemand mee. In welke mate dat is, kan verschillen. Van persoonlijke calls tot mentorsessies, jij kiest als coach zelf.

De keuze voor coaching versus cursussen is onder andere afhankelijk van je doelgroep, welke marges je wilt behalen en ook wat je zelf leuker vindt om te doen natuurlijk. Krijg jij echt energie van dat persoonlijke contact en weet je dat jouw coachees daarmee nog betere resultaten kunnen bereiken? Ga er dan voor!

Een LMS gebruiken als online coach

Als online coach kan het wel even zoeken zijn naar hoe je alles wat je aanbiedt ook echt online aanbiedt. Voor jou en je cursisten is het het makkelijkst als je één platform gebruikt, waar lesmateriaal te vinden is en waar ze hun voortgang kunnen bijhouden of afspraken inplannen.

Zelf een website bouwen met alle tools die je nodig hebt, kan kostbaar en lastig zijn. Waarom dan niet profiteren van een LMS? Met Maatos kun je een volledig op maat gemaakt e-learningplatform bouwen, dus ook eentje dat past bij jouw coachingspraktijk. Daar krijg je een eigen website met eigen branding voor, vol slimme integraties, zonder gedoe. 

Tips en tools voor succesvolle online coaching

Door te begrijpen wat het belangrijkste verschil is tussen cursussen en coaching: het is een stuk persoonlijker, en daarmee een stuk specifieker. Je bent er niet om iemand door een cursus heen te loodsen, je luistert, en geeft op basis daarvan extra aandacht en bijsturing. Met deze tips maak je van je online coaching business een succes.

Be you!

Zorg dat je een niche vindt en een duidelijke USP hebt en die ook uitdraagt. De ene fitnesscoach is de andere niet, terwijl ze in wezen allemaal hetzelfde aanbieden. Gooi er gerust wat persoonlijkheid in en wees duidelijk in je visie: zo is het voor coachees makkelijker om te bepalen of jullie een goede match zullen zijn.

Structuur en automatisering

Online coaching kan een heel mooi verdienmodel zijn. Maar: het is ook veel werk, juist door die persoonlijke aandacht. Daarom zijn twee dingen heel belangrijk voor online coaches: structuur en automatisering.

Die structuur is natuurlijk niet alleen voor jou, maar ook voor je coachees: zij willen weten waar ze aan toe zijn, en hoe snel ze een traject met jou kunnen doorlopen. 

Die automatisering is vooral voor jou. We hebben het dan bijvoorbeeld over het automatisch versturen van mails en updates. In plaats van voor elke coachee handmatig een mail te versturen, kun je in ActiveCampaign en Mailchimp makkelijk automatische sequences maken. 

Leer je coachees kennen. 

Dat is natuurlijk essentieel om goede coaching aan te bieden op dat moment, maar ook om je coachingspraktijk in de toekomst te kunnen verbeteren. Hoe beter je je doelgroep leert kennen, hoe beter je je dienst hierop kunt aanpassen. Maak bij een intake gebruik van tools als Typeform om data te kunnen verzamelen, maar toch op een persoonlijke manier de nodige informatie bij elkaar te krijgen.

Feedback 

Jij bent niet de enige die in je coachingstraject feedback gaat geven! Verzamel actief feedback van je coachees zodat je voortdurend verbeteringen in je trajecten kunt aanbrengen. 

Van cursus naar coaching

Speel jij al langer met het idee om online coach te worden, of wil je iets extra’s toevoegen aan je cursussen? Coaching kan ook een upgrade zijn van de cursus die je al aanbiedt! Wil je meer weten over de mogelijkheden van Maatos inzetten voor je online coaching? Stel ons al je vragen!

Artikel uit de categorie:

Vicky Frissen

Vicky Frissen

Met blogs vol tips en vergeet-dit-nietjes schrijft copywriter Vicky over hoe je van je cursus een succes maakt - en er nog plezier aan beleeft ook.

Op zoek naar jouw niche?

Download onze gratis resource hoe je in 5 stappen jouw niche vindt

Download gratis resource

Vind in 5 stappen jouw niche

Maak betere cursussen. Verkoop meer cursussen.

Trends, tools en tips: we sturen je om de week de updates die je nodig hebt. Je kunt je op elk moment uitschrijven.

Gratis e-book

Ga in 5 stappen dieper in op je doelgroep

Trends, tools en tips: we geven je wekelijks de updates die je nodig hebt. Je kunt je op elk moment uitschrijven.