cursus verbeteren

Je cursus verbeteren door feedback te verzamelen

Het geheim van een succesvolle cursus? Actieve betrokkenheid bij je studenten! Maar hoe weet je precies wat je studenten willen, wat werkt en wat verbetering nodig heeft? 

Door feedback te verzamelen, uiteraard! Feedback vormt de brug tussen jou als curususaanbieder en je cursisten. Toch wordt het vaak vergeten, of niet regelmatig gedaan. 

In deze blog duiken we in de kunst van het verzamelen en implementeren van feedback voor online cursussen. We bespreken wanneer je feedback moet verzamelen, welke vragen je in elke fase moet stellen, en nog veel meer. 

Wanneer feedback verzamelen over je cursus

Feedback verzamelen is niet iets dat je willekeurig doet. Er zijn specifieke momenten in het leertraject waarop feedback cruciaal kan zijn voor de verbetering van je cursus.

Bij de start van een cursus

De introductiefase is cruciaal. Hier leg je de basis voor de hele cursuservaring. Door direct aan het begin feedback te verzamelen, krijg je inzicht in de verwachtingen van je studenten. Vragen als Is de cursusinhoud in lijn met wat je had verwacht? of Is de navigatie intuïtief genoeg? kunnen je helpen om vroegtijdige aanpassingen te maken en je studenten beter te helpen. 

Houd het wel kort, en optioneel – hier is het vooral van belang dat je erachter komt of je cursus goed werkt. Je kunt dit ook voor de lancering doen.

Tijdens de cursus

Dit is de fase waarin je studenten echt de diepte in duiken en zich de stof eigen maken. Regelmatige check-ins zijn hier van groot belang. Het gaat niet alleen om technische issues, maar ook om de inhoudelijke aspecten van de cursus. 

Is de informatie helder? Zijn er onderwerpen die extra aandacht nodig hebben? Dit is je kans om problemen te identificeren voordat studenten de cursus afronden – of worst case scenario: ervoor kiezen om de cursus niet af te ronden.

Na het afronden

Als je studenten eenmaal de finishlijn hebben bereikt, is hun perspectief anders. Ze hebben nu het volledige plaatje gezien. Dit is het perfecte moment om te vragen naar hun totaalervaring. 

Wat vonden ze van de cursus als geheel? Welke onderdelen sprongen er positief of negatief uit? Hieruit kun je waardevolle inzichten halen voor toekomstige cursusupdates, of om je cursus nu al aan te passen.

Periodiek

Ook al is je cursus al een tijdje bezig, het is goed om periodiek feedback te verzamelen. Wat een jaar geleden werkte, is misschien nu niet meer relevant. Door regelmatig feedback te verzamelen, zorg je ervoor dat je cursus actueel en relevant blijft.

Vragen om te stellen tijdens verschillende feedbackmomenten

Goede vragen stellen is essentieel om zinvolle feedback te krijgen. Afhankelijk van het moment in de cursus, kunnen de focus en toon van je vragen variëren. Hieronder vind je specifieke vragen die je kunt stellen op verschillende momenten van de cursus:

Bij de start van een cursus

Je wilt hier de eerste indrukken en verwachtingen van je cursisten begrijpen.

 • Wat is je voornaamste doel bij het volgen van deze cursus?
 • Zijn de leerdoelen duidelijk voor je?
 • Hoe beoordeel je de gebruiksvriendelijkheid van het platform tot nu toe?
 • Is er iets dat je verwachtte te zien maar tot nu toe mist?

Tijdens de cursus

Probeer inzicht te krijgen in zowel de inhoudelijke ervaring van studenten als mogelijke technische hindernissen.

 • Welk onderwerp of welke module heb je tot nu toe het meest waardevol gevonden?
 • Zijn er delen van de cursus die je verwarrend of te complex vind?
 • Is er technische feedback die je zou willen geven?

Na het afronden

Nu willen we de algehele ervaring van de cursus vastleggen.

 • Wat zijn de drie belangrijkste dingen die je uit deze cursus hebt gehaald?
 • Zou je deze cursus aanbevelen aan collega’s of vrienden? Waarom wel/niet?
 • Welke onderdelen van de cursus zouden volgens jou meer aandacht kunnen gebruiken?
 • Hoe beoordeel je de cursus in zijn geheel, op een schaal van 1-10?

Algemene tips bij het formuleren van vragen

 • Wees specifiek: algemene vragen kunnen vage antwoorden opleveren. Hoe specifieker je vraag, hoe concreter de feedback.
 • Vermijd ja/nee vragen: probeer vragen te stellen die een uitgebreider antwoord vereisen, zodat je dieper kunt graven naar de redenen achter de feedback.
 • Neutrale formulering: probeer je vragen zo neutraal mogelijk te formuleren om onbevooroordeelde antwoorden te krijgen.
 • Open en gesloten vragen: een mix van open vragen (waarom, hoe) en gesloten vragen (beoordelingsschalen, meerkeuze) kan je een goed evenwicht geven tussen kwantitatieve en kwalitatieve feedback.

Lees ook: Bruikbare feedback van cursisten? 22 vragen om te stellen 

Implementatie van de feedback

Nadat je al die feedback hebt verzameld, komt de volgende cruciale stap: het daadwerkelijk implementeren van deze feedback. Hier is hoe je dat kunt aanpakken, stap voor stap:

 1. Analyse van de feedback

Voordat je wijzigingen aanbrengt, is het belangrijk om eerst een duidelijk beeld te hebben van alle feedback die je hebt ontvangen.

 • Welke feedbackthema’s komen regelmatig terug?
 • Zijn er bepaalde modules of onderwerpen die vaker genoemd worden?
 • Welke suggesties hebben de grootste impact op de algehele leerervaring?
 1. Actieplan opstellen

Nu je de feedback hebt geanalyseerd, kun je een concreet plan opstellen om deze te implementeren.

 • Welke feedbackpunten kunnen op korte termijn worden aangepakt?
 • Welke veranderingen vereisen meer tijd of middelen?
 • Zijn er feedbackpunten die met elkaar in verband staan en samen kunnen worden aangepakt?
 1. Communicatie

Het is essentieel om je cursisten op de hoogte te houden van de veranderingen die je maakt. Dit toont niet alleen dat je hun feedback waardeert, maar verhoogt ook hun vertrouwen in jou als cursusaanbieder.

 • Hoe kun je de wijzigingen het beste communiceren? Via e-mails, platformmeldingen of cursusupdates?
 • Zou een ‘changelog’ of een lijst met wijzigingen nuttig zijn voor de studenten?
 • Hoe kun je studenten betrekken bij het vervolgproces? Misschien een nieuwe feedbackronde na het implementeren van de veranderingen?
 1. Evaluatie

Nadat je de feedback hebt geïmplementeerd, neem je de tijd om de effectiviteit van je aanpassingen te evalueren.

 • Hebben de wijzigingen het gewenste effect gehad?
 • Zijn er nieuwe problemen ontstaan als gevolg van de implementatie?
 • Hoe reageren studenten op de aangebrachte veranderingen?

Het daadwerkelijk implementeren van feedback is een dynamisch proces. Het gaat niet alleen om het aanbrengen van wijzigingen, maar ook om het continue evalueren en aanpassen van de cursus op basis van de reacties van je cursisten. Je leert zo zelf ook wat van je cursus!

Goed om te weten

Feedback verzamelen is een kunst op zich. Het gaat niet alleen om het stellen van de juiste vragen op het juiste moment, maar ook om het creëren van een omgeving waarin cursisten zich op hun gemak voelen om hun eerlijke mening te geven. Hier zijn enkele andere belangrijke overwegingen die je in gedachten moet houden:

De frequentie van feedback

Het is belangrijk om een balans te vinden in hoe vaak je om feedback vraagt. Te vaak kan leiden tot overweldiging bij de cursisten, terwijl te zelden waardevolle inzichten kan missen.

 • Regelmaat: overweeg een vast schema, bijvoorbeeld aan het einde van elke module of maandelijks.
 • Op mijlpalen: vraag feedback na belangrijke onderdelen van de cursus, zoals na een complex onderwerp of een toets.
 • Voorkom overbelasting: zorg ervoor dat feedbackformulieren beknopt en direct zijn, zodat ze niet te veel tijd van de studenten in beslag nemen.

Houd er ook rekening mee wie je wanneer om feedback vraagt, zodat het niet telkens dezelfde mensen zijn. Die haken dan wellicht af, en je wilt ook verschillende visies meenemen.

Lees ook: 6 tips om betere feedback op je cursus te krijgen – Maatos 

Anonimiteit

Voor sommige studenten kan het geven van eerlijke feedback lastig zijn, vooral als ze kritiek hebben.

 • Creëer een veilige omgeving: overweeg de optie om feedback anoniem te verzamelen, zodat studenten zich vrij voelen om hun echte mening te delen.
 • Eerlijkheid: anonimiteit kan leiden tot openhartigere en eerlijkere antwoorden, wat waardevoller kan zijn voor verbeteringen.

Kwantitatieve vs. kwalitatieve feedback

Beide hebben hun eigen voordelen, en het kennen van het verschil kan je helpen bij het kiezen van de juiste methode.

 • Kwantitatieve feedback: dit type feedback is meetbaar en wordt vaak verzameld via gesloten vragen, zoals meerkeuzevragen of schaalbeoordelingen. Het voordeel is dat je gemakkelijk trends kunt identificeren en vergelijkingen kunt maken.
 • Kwalitatieve feedback: dit omvat open antwoorden waarbij studenten hun gedachten en gevoelens in eigen woorden kunnen delen. Het biedt diepgaandere inzichten en kan licht werpen op specifieke problemen of suggesties.
 • Combinatie: overweeg een combinatie van beide typen in je feedbackformulieren. Dit geeft je een breed overzicht en specifieke details.

Verzamel jij al feedback over je cursus?

Artikel uit de categorie:

Vicky Frissen

Vicky Frissen

Met blogs vol tips en vergeet-dit-nietjes schrijft copywriter Vicky over hoe je van je cursus een succes maakt - en er nog plezier aan beleeft ook.

Jouw cursus vaker verkopen?

Download onze gratis resource hoe je een landingspagina maakt die overtuigt én krachtig is voor SEO

Download gratis ebook

Maak een landingspagina die overtuigt én krachtig is voor SEO

Maak betere cursussen. Verkoop meer cursussen.

Trends, tools en tips: we sturen je om de week de updates die je nodig hebt. Je kunt je op elk moment uitschrijven.

Gratis e-book

Ontdek hoe je jouw cursus vaker kunt verkopen

Trends, tools en tips: we geven je wekelijks de updates die je nodig hebt. Je kunt je op elk moment uitschrijven.