In dit artikel krijg je 6 tips waarmee je betere feedback kunt verzamelen voor jouw cursus

6 tips om betere feedback op je cursus te krijgen

Wil je je cursus blijven verbeteren? Dan is het cruciaal om het gesprek aan te gaan met mensen die echte experts zijn op het gebied van je cursus: degenen die hem daadwerkelijk gevolgd hebben.

Je bent misschien wat huiverig om al je cursisten om hun mening te vragen, of om een enquête de deur uit te doen. Want wie zit daar nou op te wachten?

We snappen dat best, maar feedback is het geheime ingrediënt van succesvolle cursussen. Daarom geven we je een aantal tips om betere feedback te verzamelen. 

  1. Heb een duidelijk doel voor ogen

Waarom wil je precies feedback verzamelen, en over welk aspects? Wat ga je met die feedback doen? Maak dat eerst duidelijk voor jezelf, en uiteindelijk ook voor degenen die je de enquete gaat sturen: als iemand snapt waar ze je precies bij kunnen helpen, zullen ze sneller mee willen werken.

  1. Wees specifiek en breek het op

Vraag mensen niet wat ze vonden van de cursus, op een schaal van 1 tot 10. Dat geeft je een leuk gemiddelde, maar zegt weinig over wat je kunt verbeteren – zelfs als je op een onvoldoende uitkomt. Breek het daarom op. Vraag niet te algemeen, maar vraag ze wat ze van een specifiek onderdeel of hoofdstuk vonden. Wat vonden ze van de opdrachten, hoe waren de video’s? Zo kun je gerichter verbeteringen aanbrengen, en eventueel dieper doorvragen.

  1. Vraag de juiste mensen

Zeker als je cursus pas of nog niet op de markt is, is het lastig om feedback te krijgen van je echte doelgroep. Je kunt de cursus wel doorsturen naar vrienden en familie om feedback te verzamelen, maar als zij niet jouw ideale cursist zijn, is de feedback ook minder ideaal.

Wil je dus vooraf feedback verzamelen, vraag dan of sommige relevante mensen je cursus gratis willen uitproberen in ruil voor feedback. 

  1. Geef ook iets terug

Heb je moeite met mensen overtuigen om je feedback te geven? Zet er ie4ts tegenover! Bijvoorbeeld een kortingscode voor je volgende cursus, of een gratis e-book. 

  1. Vraag tussendoor om feedback

Zeker bij lange cursussen wil je niet wachten tot iemand de hele cursus helemaal heeft afgerond om om feedback te vragen. Ze zijn tegen die tijd misschien al vergeten hoe het begin van de cursus was. Ook wordt je enquête dan ontzettend lang. Breek het daarom liever op in regelmatige, korte enquetes, zodat het minder moeite is voor je cursisten – en specifieker voor jezelf. 

  1. Gebruik goede tools

Maak het niet moeilijker dan het is! Werk met tools die gemaakt zijn om feedback te verzamelen. Vaak kan dit tot op zekere hoogte ook gratis, zelfs met tools als Typeform en SurveyMonkey. Ook maken zij het makkelijker om de resultaten te bewaren en te analyseren. 

Meer weten over hoe je cursus nog beter kunt maken? Lees onze blogs over het maken van je cursus!

Artikel uit de categorie:

Vicky Frissen

Vicky Frissen

Met blogs vol tips en vergeet-dit-nietjes schrijft copywriter Vicky over hoe je van je cursus een succes maakt - en er nog plezier aan beleeft ook.

Download gratis ebook

Maak een landingspagina die overtuigt én krachtig is voor SEO

Krijg meteen toegang tot de laatste replay

Vul je gegevens in

Doe mee met het volgende live webinar!

Ontdek alle mogelijkheden van het systeem én stel live jouw vragen.