Software geschikt voor het maken van video’s

Het opnemen van een video is de eerste stap in het maken van een video. Om dat te kunnen doen kan je software inzetten, bijvoorbeeld om een schermopname te maken. Ook kan je videosoftware gebruiken om je video te bewerken of te monteren. In deze blog behandelen we de verschillende stappen in het maken van video’s met software en welke software wij aanbevelen!

Schermopnamesoftware voor video’s

Hier spreken we eigenlijk alleen over tools voor schermopnames. Deze software kan je zowel betaald als gratis krijgen, maar voor de gratis versies van tools lever je ook in op functionaliteiten of dan staat er een watermark in de video. Het laatste wat je wil, als je professioneel wil overkomen. Daarom hebben we wel een paar gratis tools geselecteerd voor je met minder functies, maar ook zonder watermark.

Betaalde schermopname tools

Camtasia (Windows / Mac) ~ +€250

Nu zal je denken, meer dan 250 euro is een grote prijs om te betalen voor een opnameprogramma, maar gelukkig, voor de gebruikers en de maker, is het programma meer dan dat. Voor instructeurs is het programma ideaal. Je kan namelijk bepaalde handelingen uitlichten door de klik te laten omcirkelen, kan direct knippen en plakken en de tool heeft nog andere nuttige tools. In Camtasia kan je ook je video bewerken en monteren. Dit is enorm nuttig, want dat scheelt je veel poespas met schakelen tussen programma’s. Als je dus veel video’s (en cursussen) maakt, dan kan je dat geld dus terug gaan verdienen.

Gratis schermopname tools (die wij aanraden)

Apowersoft Screencast (Windows / Mac / Android / iOS)

Een mooi voordeel van deze tool? Behalve dat deze gratis is, kan je deze zonder een programma te installeren gebruiken. Je kan in veel verschillende, gangbare bestandsformaten video’s opnemen. Je kan dus zonder problemen je scherm, je webcam of andere dingen die op je scherm gebeuren opnemen.

Open Broadcasting Software (Windows / Mac / Linux)

Nog een gratis tool die je kan inzetten voor schermopnames en zelfs voor livestreams. Stel je voor dat je een cursist een livesessie wilt aanbieden, dan kan dat met OBS! Het is open source en dus wordt het ontwikkeld door een community. Dit maakt het zowel gratis als relatief “merkloos”. Geen last van een watermark dus.

Tools voor videobewerking

Premiere Pro ~ €60,49 (volledige CC) of €24,19 (losse app) per maand (Windows / Mac)

Premiere Pro is een van de populairste programma’s van Adobe én een van de meestgebruikte videomontage programma’s. Het werkt intuïtief en heeft meer mogelijkheden dan je nodig zal hebben voor je instructievideo’s. Mocht je een keer dieper in willen gaan op je bewerkingen en montages, dan kan je dat in Premiere Pro makkelijker doen, dan in andere programma’s.

iMovie ~ Gratis (Mac)

iMovie is een toegankelijke tool voor mensen die gebruikmaken van de apparaten van Apple. Het dashboard is overzichtelijk en werkt goed. Ook kan je van vrijwel alle bestandstypen gebruikmaken en kan je tot in overdreven hoge resolutie video’s renderen. Een goede gratis optie dus voor Mac gebruikers.

After Effects ~ Volledige CC of losse app (Windows / Mac)

Naast het monteren van video’s kan je natuurlijk nog achteraf dingen willen toevoegen. Dingen zoals een intro of bepaalde overlays. Hiervoor is After Effects een zeer geschikte optie, omdat deze volledig gericht is op het toevoegen van effecten. Bij effecten kan je bijvoorbeeld denken aan een balkje met je naam of bepaalde focus op handelingen die je uitvoert.

Conclusie

Voor het maken van video’s voor je cursus heb je dus keuze uit veel verschillende tools. Wij raden je aan om óf gebruik te maken van Camtasia, waarin je het opnemen en bewerken van de video kan combineren, of gebruik te maken van een gratis opname tool en bijvoorbeeld Premiere Pro of iMovie.

Artikel uit de categorie:

Foto van Rick de Bie

Rick de Bie

Rick is ondertussen een jaar werkzaam bij Maatos en heeft al tientallen instructeurs geholpen succesvol een cursus te publiceren! Leren over de belangrijkste onderdelen van marketing? Dan moet je bij Rick zijn. Het delen van kennis is een passie, vooral over onderwerpen waar hij diep op in kan gaan!

Op zoek naar jouw niche?

Download onze gratis resource hoe je in 5 stappen jouw niche vindt

Download gratis resource

Vind in 5 stappen jouw niche

Maak betere cursussen. Verkoop meer cursussen.

Trends, tools en tips: we sturen je om de week de updates die je nodig hebt. Je kunt je op elk moment uitschrijven.

Gratis e-book

Ga in 5 stappen dieper in op je doelgroep

Trends, tools en tips: we geven je wekelijks de updates die je nodig hebt. Je kunt je op elk moment uitschrijven.