Een goede cursustrailer kan wonderen doen voor je verkoopcijfers, zonder dat je half Hollywood hoeft in te schakelen. Je hoeft geen filmstudio te huren of een duur marketingbureau in te schakelen. Mag natuurlijk wel, maar wij zien vaak hoe een goed doordacht script doorslaggevend is voor onze cursusmakers.
Dus wil jij je doelgroep enthousiast maken over je cursus? Dan is een trailer voor je cursus een goed idee. Dit artikel bevat alle tips die je nodig hebt om mensen enthousiast te maken voor je online cursus, helemaal zelf.
Waarom een cursustrailer maken?
We benoemen vaak dat een goede landingspagina de basis is voor de marketing van je cursus. Maar wat maakt een landingspagina nou nog beter, en wat kun je gebruiken om mensen überhaupt naar je landingspagina te lokken? Je raadt ’t al.
Een cursustrailer geeft potentiële cursisten in korte tijd een goed beeld van wat ze kunnen verwachten. Veel mensen beslissen liever op basis van een video dan lange stukken tekst te lezen (en eerlijk is eerlijk, dat kunnen we ze niet kwalijk nemen). Een trailer is een krachtige manier om:
- Een kijkje te geven in de inhoud van je cursus
- Je expertise te tonen zonder opschepperig over te komen
- De toon en stijl van je cursus te laten zien
- Twijfels weg te nemen bij potentiële cursisten
Je kunt die trailer ook op allerlei plekken gebruiken. Pontificaal op je landingspagina, in je social media, je emailmarketing, het kan allemaal. Dus, hoe maak je een goede trailer?
De elementen van een sterke cursustrailer
Als je elke avond een half uur door Netflix dwaalt op zoek naar iets om te kijken, weet je vast wel hoe een goede (en slechte) trailer in elkaar zit. Nu hoef je geen film gestudeerd te hebben om die lessen te kunnen toepassen. Hier zijn onze tips.
Houd het kort en krachtig
Niemand heeft tijd of zin om een trailer van 10 minuten te bekijken. Dat valt al meer in de categorie van een proefles. Beperk je tot 90 seconden tot maximaal 2 minuten. In die tijd kun je prima laten zien wat de cursist gaat leren en waarom jouw cursus de juiste keuze is. Korter is vaak krachtiger!
Een pakkende structuur
Een effectieve cursustrailer heeft meestal deze opbouw:
1. Het probleem of de uitdaging
Begin met het benoemen van het probleem dat je oplost. Wat is de reden dat iemand je cursus zou willen volgen? Welke vaardigheid willen ze leren of welk probleem willen ze oplossen?
2. Jouw expertise
Leg kort uit waarom jij de aangewezen persoon bent om dit probleem op te lossen. Je hoeft niet je hele CV op te noemen, maar benoem relevante ervaring of resultaten die laten zien dat je weet waar je het over hebt.
3. Wat de cursist gaat leren
Geef een kort overzicht van de belangrijkste onderwerpen of vaardigheden die aan bod komen in je cursus. Wees specifiek en concreet. Een kleine preview van je cursusmateriaal kan hier perfect werken! Storytelling werkt hier ook goed. Een droog lijstje van onderwerpen is lekker duidelijk, maar je wilt mensen ook enthousiast maken.
4. Resultaten of voordelen
Wat kan de cursist na afloop van de cursus? Welke problemen zijn opgelost of welke nieuwe mogelijkheden ontstaan er? Maak het tastbaar en concreet.
5. Call-to-action
Vertel duidelijk wat de kijker moet doen om zich in te schrijven, meer informatie te krijgen of een voorbeeldles te bekijken. Maak het ze zo makkelijk mogelijk!
Authenticiteit boven perfectie
De gemiddelde Nederlandse cursuskoper waardeert authenticiteit en no-nonsense. Je trailer hoeft niet perfect te zijn qua productie, maar moet wel een eerlijk beeld geven van wat cursisten kunnen verwachten.
Een echte en persoonlijke benadering werkt vaak beter dan een overgeproduceerde video die onnatuurlijk aanvoelt. Blijf dicht bij jezelf – als jouw cursus informeel en praktisch is, laat dat dan ook zien in je trailer. Oprechtheid komt altijd goed over!
Praktische tips voor het maken van je cursustrailer
Lights, camera, action?! Hieronder vind je de stappen die wij zouden doorlopen als we een cursustrailer wilden maken.
Begin met een script
Schrijf op wat je wilt zeggen voordat je gaat filmen. Je hoeft het niet woord voor woord voor te lezen, maar een duidelijke structuur helpt je om je boodschap helder over te brengen zonder teveel ‘uhms’ en haperingen. Oefen een paar keer hardop, dan gaat het voor de camera ook soepeler!
Kies de juiste locatie
De locatie waar je filmt moet passen bij het onderwerp van je cursus en niet afleiden van je boodschap. Let op deze punten:
- Kies een rustige plek zonder achtergrondgeluiden (de stofzuigende buurman is geen fijne soundtrack)
- Zorg voor goede belichting (liefst natuurlijk licht)
- Let op een opgeruimde achtergrond die past bij je onderwerp
Equipment: wat heb je echt nodig?
Je smartphone is waarschijnlijk al voldoende voor een goede cursustrailer. De kwaliteit van moderne telefoons is meer dan toereikend. Enkele extra tips:
- Gebruik een statief voor een stabiel beeld (niemand houdt van wiebelige video’s)
- Investeer eventueel in een clip-on microfoon voor betere geluidskwaliteit
- Overweeg een simpele ring light als je weinig natuurlijk licht hebt
De inhoud van je boodschap is belangrijker dan de technische perfectie van je video. Dus als je moet kiezen, focus dan op wat je zegt in plaats van hoe het eruitziet!
Monteren zonder gedoe
Voor het monteren van je video zijn er verschillende toegankelijke tools:
- iMovie voor Apple-gebruikers
- Clipchamp voor Windows
- Canva heeft tegenwoordig ook prima video-bewerkingsmogelijkheden
Meer tools en handige cursussen om ze te leren gebruiken vind je hier
Focus bij het monteren op:
- Het wegknippen van pauzes en versprekingen
- Het toevoegen van tekst voor kernpunten
- Het invoegen van schermafbeeldingen uit je cursus
- Eventueel rustige achtergrondmuziek
Waar deel je je cursustrailer?
Een goede trailer verdient een breder podium dan alleen je cursusplatform. Hier zijn de meest effectieve plekken om ‘m te plaatsen:
Je eigen website en landingpages
Plaats je trailer prominent op je website en specifiek op de verkooppagina van je cursus. Je kunt de video direct embedden vanuit YouTube of Vimeo. Zorg dat hij direct in het oog springt!
Social media
Verschillende platforms vragen om een eigen aanpak:
Instagram: Korte fragmenten voor posts, de volledige trailer voor IGTV of Reels. Voeg altijd ondertiteling toe, aangezien veel mensen video’s zonder geluid bekijken.
LinkedIn: Hier passen meer zakelijke en informatieve trailers. Leg de nadruk op de professionele ontwikkeling die cursisten doormaken.
Facebook: Deel je trailer in relevante groepen waar je doelgroep actief is, natuurlijk alleen als de groepsregels dit toestaan.
Een slimme strategie is om naast je volledige trailer ook korte fragmenten te maken die je als teaser kunt gebruiken op social media. Zo houd je je content fris en kun je verschillende aspecten van je cursus belichten!
E-mailmarketing
Je nieuwsbrief is een perfecte plek om je trailer te delen. Je kunt een thumbnail invoegen die doorlinkt naar je video, of bij sommige e-mailprogramma’s de video direct embedden. Een video in je mail kan de click-through rate enorm verhogen!
YouTube en andere videoplatforms
Publiceer je trailer op YouTube met een goede titel, beschrijving en relevante zoektermen (tags). Zo kunnen mensen die actief op zoek zijn naar informatie over jouw onderwerp je trailer vinden. YouTube is bovendien een zoekmachine op zich – een extra kanaal om gevonden te worden!
Wanneer is het tijd voor een nieuwe trailer?
Een cursustrailer is geen eeuwig leven beschoren. Het is verstandig om je trailer te vernieuwen als:
- Je de inhoud van je cursus behoorlijk hebt aangepast
- De look & feel van je cursus is veranderd
- Je nieuwe modules hebt toegevoegd
- Je trailer ouder is dan twee jaar
Zorg dat je trailer altijd een accuraat beeld geeft van je huidige cursusaanbod!
Meet het succes van je cursustrailer
Op Rotten Tomatoes zal je niet komen te staan, maar je kunt toch in de gaten houden hoe je cursustrailer het doet. Bekijk hoeveel mensen je trailer volledig uitkijken en hoeveel daarvan daadwerkelijk doorklikken naar je cursus. Met deze inzichten kun je je video indien nodig aanpassen.
Wil je meer weten over het verkopen van je online cursus? Bekijk dan ook onze andere blogs over marketing en promotie.