Zo maak je een goede homepagina (+Checklist)

Het is vaak het eerste wat een potentiële klant ziet van je website. Deze eerste indruk moet meteen goed zijn. Schrap dat. Deze impressie moet geweldig zijn.

Daarvoor heb je wél een goede homepagina nodig. Maar hoe kom je daar? Met Maatos kan je in ieder geval mee aan de slag. In dit artikel beantwoorden we enkele belangrijke vragen én krijg jij een worksheet én checklist, dus daarna heb je geen excuses meer!

Welke onderdelen heeft een goede homepagina?

Net zoals andere veelvoorkomende pagina’s, zoals de Contactpagina en Productpagina’s, kan je de homepagina met bepaalde onderdelen opbouwen. Zo zijn er bepaalde onderdelen die op bijna álle homepagina’s voorkomen (of erop horen). Dat zijn:

 • Een hoofdafbeelding (headerafbeelding/hero-image).
 • “Over jou”-gedeelte (bijvoorbeeld met tekst en/of video).
 • Reviews.
 • Cursussen/Producten.

Hoofdafbeelding voor de homepagina

We zeggen het normaal over cursus- en productpagina’s, maar het geldt ook voor je homepagina. De afbeeldingen maken of kraken jouw pagina. Je kan het beste gebruikmaken van een inspirerende en toepasselijke afbeelding. Ook moet deze van goede kwaliteit zijn, zodat het er op 99% van de computerschermen goed uitziet. Hieronder enkele tips om je hero-image super te maken!

 • Branding! Zorg ervoor dat de foto qua kleur en uitstraling past bij jouw merk.
 • Formaat. Te klein en te groot, zijn allebei een no-go. Hou er rekening mee dat bezoekers het op een ander scherm bekijken en dus een andere ervaring hebben dan jijzelf.
 • Content. Wil je dat jouw headerafbeelding aanzet tot actie? Gebruik dan een CTA en knop. Maar ook een zoekbalk voor producten of een pakkende quote kan al iets teweegbrengen.

“Over jou”-gedeelte

Er is een grote kans dat je een aparte “Over ons”-pagina hebt gemaakt, dan verwacht je dit hier misschien niet tussen, maar het hoort er wél! Hiermee maak je de homepagina namelijk de eerste plek waar een klant een persoonlijke indruk kan krijgen. Je kan altijd nog doorverwijzen naar de “Over ons”-pagina, maar dat hoeft niet per se!

Reviews

Recensies van échte klanten geven je pagina waarde en zorgt voor vertrouwen bij de lezer. Uiteindelijk zijn recensies over je website, maar vooral over je cursussen enorm belangrijk. Volgens Frankwatching hebben ze zelfs enorme impact op of iemand klant wil worden bij je! Altijd goed dus om eerlijke recensies te hebben. Heb je die niet? Vraag bestaande klanten er gewoon om, een klein stukje kan al grote impact hebben!

Producten, diensten of cursussen

Uiteindelijk wil je dat iemand vanaf je homepagina doorklikt naar een pagina die er toe doet. Het is dan wel belangrijk dat je producten, diensten of, in het geval van Maatos, online cursussen toont. Niet alleen krijgt een klant inzicht in wat je aanbied, maar ook welke opties er al zijn. Je kan zelf kiezen welke je hier neer wilt zetten, bijvoorbeeld nieuwe, populaire of aanraders!

Styling van alle elementen

Het is belangrijk dat alle elementen op je homepagina in de stijl van het bedrijf zijn. Hou je daarom vast aan je huisstijl. Je hoofdkleur, zoals in je logo, in combinatie met een accent kleur is al genoeg om je huisstijl te implementeren. Maak verder gebruik van evenwichtige kleuren (zoals wit en lichtgrijs) voor de achtergrond.

Worksheet voor het maken van de homepagina

Al deze tips én meer vind je ook terug in onze worksheet. Hierin ga je stap voor stap alle elementen langs en bouw je rustig aan je eigen homepagina!

Deze kan je hier downloaden / krijgen via de mail?

Instructievideo over het het maken van de pagina

In de onderstaande video neem ik je mee in het maken van de homepagina. Hierin gebruiken we de worksheet, dus als je mee wilt doen, dan kan dat!

Algemene tips voor het maken van je homepagina

Je bent vrij in het indelen van jouw eigen pagina op de manier zoals jij dit wilt. Er zijn talloze variaties mogelijk en er is niet één juiste manier. Er zijn wel een aantal tips die altijd toepasbaar zijn:

 • Gebruik korte pakkende teksten
 • Maak gebruik van mooie inspirerende afbeeldingen
 • Schrijf duidelijk, overzichtelijk en doelgericht
 • Zorg dat bezoekers jouw website in één oogopslag kunnen begrijpen
 • Maak duidelijk waar mensen op kunnen klikken
 • Gebruik rustige kleuren en niet te veel verschillende kleuren
 • Verwissel de achtergrond per blok, dus gebruik een grijs blok na een wit blok
 • Maak gebruik van witruimte, voorkom het proppen van elementen

Checklist voor het maken van een homepagina

Ben je klaar met het maken van jouw homepagina? Gebruik dan deze checklist om te kijken of jouw homepagina goed is opgebouwd en je overal aan hebt gedacht.

Download hier de checklist: Huisstijl en homepagina

Ga aan de slag!

Klaar om je eigen homepagina te gaan maken? Wij denken van wel, met deze worksheet, tutorial én checklist gaat het je zeker lukken!

Artikel uit de categorie:

Anton Ver

Anton Ver

Het is Anton zijn doel om online leren toegankelijk te maken in heel Nederland. Zowel voor (toekomstige) instructeurs als voor de cursisten. Hij is een groot aanhanger van het idee dat je je leven lang blijft leren. Zelf is Anton helemaal weg van digitale marketing en met name e-mail marketing.

Download gratis ebook

Ontdek de 10 meest gemaakte fouten bij online cursussen

Krijg meteen toegang tot de laatste replay

Vul je gegevens in

Doe mee met het volgende live webinar!

Ontdek alle mogelijkheden van het systeem én stel live jouw vragen.