Hoe zit het met auteursrecht en plagiaat voor jouw online cursusmateriaal

Hoe zit het met auteursrecht en plagiaat voor jouw cursusmateriaal?

Imitation is the sincerest form of flattery, zeggen ze wel eens. Als iemand je kopieert, moet je dat als een compliment zien. Blijkbaar doe je iets zo goed, dat anderen denken het niet beter te kunnen en je daarom maar nadoen.

Leuk en aardig, totdat die anderen met de eer gaan strijken of nog erger: geld verdienen met content die jij in eerste instantie hebt gemaakt.  Dan heb je te maken met plagiaat, en dat kan enorm frustrerend zijn. 

In dit artikel leer je over wat de algemene regels zijn wat betreft auteursrecht en plagiaat, met betrekking tot de content van je cursus.

Wanneer is iets plagiaat?

Natuurlijk zal iedere cursus Spaans overlap hebben: het is immers dezelfde taal. Datzelfde kan gebeuren wanneer je een cursus maakt over software, of andere skills. Het wordt echter pas plagiaat als het overduidelijk overgenomen is van jou. Maar het kan ook inbreuk op auteursrecht zijn

Je content is 1-op-1 overgenomen, of heel licht bewerkt – bijvoorbeeld door alleen andere namen te gebruiken, of appels in plaats van peren in de voorbeelden te noemen, dat valt meestal onder de noemer plagiaat. 

Ook als er op een dubbelzinnige manier naar je werk wordt gelinkt om de indruk te geven dat er sprake is van een samenwerking o.i.d., kan dat inbreuk op auteursrecht zijn. 

Het kan lastig zijn om te bepalen welke juridische term bij de situatie past. 

Moet je hulp inschakelen bij plagiaat of inbreuk op auteursrecht?

Je eerste reactie zal waarschijnlijk zijn om een boze mail te sturen, of meteen te bellen. Of je bent juist niet zeker of je het hier wel bij het rechte eind hebt: kan dit toeval zijn?

Je hoeft er niet altijd achteraan te gaan, laten we dat voorop stellen. Een rechtszaak beginnen is niet altijd aan de orde: het moet je uiteraard wel meer opleveren dan kosten. Je kunt om te beginnen het best een jurist vragen om een blik op de zaak te werpen en de opties te bespreken.

Heb je recht op een schadevergoeding bij plagiaat of inbreuk op auteursrecht?

In sommige gevallen wel, als je bijvoorbeeld kunt aantonen dat je inkomsten bent misgelopen en de onrechtmatige handeling echt aan de ander is toe te schrijven. Ga altijd samen met een jurist na of het de moeite en het geld waard is. Misschien verdien je meer als je die tijd spendeert aan het maken van een nieuwe cursus, bijvoorbeeld.

Voorkomen is beter dan genezen

Kun je plagiaat voorkomen? Tot op zekere hoogte wel. Nu kunnen mensen zelfs de Mona Lisa namaken, maar met cursusmateriaal kun je het iets lastiger maken. Maak je content bijvoorbeeld zo persoonlijk en specifiek nodig. Gebruik je eigen ervaringen in je storytelling, zodat het lastig wordt voor anderen om het over te nemen. Ook kun je een specifieke tone of voice ontwikkelen waardoor je meteen ziet dat het jouw content is. 

Uiteraard helpt het ook om je content alleen te plaatsen in een goed beveiligd Learning management System, zodat alleen jij en je betalende cursisten toegang hebben tot de content. 

Heb je advies nodig? Stel je vraag in ons forum voor instructeurs!

Artikel uit de categorie:

Foto van Vicky Frissen

Vicky Frissen

Met blogs vol tips en vergeet-dit-nietjes schrijft copywriter Vicky over hoe je van je cursus een succes maakt - en er nog plezier aan beleeft ook.

Voorkom deze fouten!

Download ons gratis e-book en voorkom de 10 meest gemaakte fouten bij online cursussen.

Download gratis e-book

Ontdek de 10 meest gemaakte fouten bij online cursussen

Maak betere cursussen. Verkoop meer cursussen.

Trends, tools en tips: we sturen je om de week de updates die je nodig hebt. Je kunt je op elk moment uitschrijven.

Gratis e-book

Maak jij deze 10 fouten niet?

Trends, tools en tips: we geven je wekelijks de updates die je nodig hebt. Je kunt je op elk moment uitschrijven.