klantervaring cursus

Zo geef je je cursisten een geweldige klantervaring

Wanneer we denken aan het aanbieden van online cursussen, is het makkelijk om de focus te leggen op de inhoud van de cursus zelf: de kwaliteit van de video’s, de duidelijkheid van de instructies, en de relevantie van de oefeningen. En da’s belangrijk. Maar de klantervaring – of beter gezegd, de leerervaring – strekt zich uit ver voorbij de daadwerkelijke cursusinhoud. Het omvat elk contactpunt dat een cursist heeft met jouw platform, van het allereerste websitebezoek tot de nazorg na het voltooien van een cursus. Maar waarom is het zo belangrijk om over deze ervaring na te denken – en hoe til je het naar een hoger niveau? 

Waarom klantervaring zo belangrijk is

1. Je kunt maar een keer een geweldige eerste indruk (en tweede, en dertigste) maken

De eerste indruk van jouw platform of cursusaanbod is vaak bepalend voor de beslissing van een potentiële cursist om zich al dan niet in te schrijven – maar alle indrukken daarna bepalen hoe ze zich over je cursus voelen, en hoe ze je herinneren. 

2. Je maakt de leerervaring betekenisvoller

Elke cursist is uniek, met eigen leerdoelen, voorkeuren, en uitdagingen. Door een goed doordachte leerervaring te bieden die kan worden gepersonaliseerd – bijvoorbeeld door aanbevolen leerpaden of persoonlijke hulp – laat je zien dat je alleen waarde hecht aan de resultaten die je cursisten behalen. Dit niveau van persoonlijke aandacht versterkt de band met je platform en maakt de leerervaring betekenisvoller en memorabeler.

3. Je verhoogt de betrokkenheid en motivatie

Leren vraagt inzet, en niet elke cursist heeft nou eenmaal de intrinsieke motivatie om een cursus van begin tot eind door te zetten. Door het hele leerproces boeiend, persoonlijk en interactief te maken wordt leren niet alleen leuker maar ook iets waar cursisten naar uitkijken. Een positieve leerervaring draagt bij aan de motivatie en het doorzettingsvermogen, wat essentieel is voor het behalen van leerdoelen.

4. Ze blijven ambassadeurs, ook na de cursus

De klantervaring stopt niet zodra een cursist de laatste les heeft afgerond. Post-cursus engagement – zoals het aanbieden van geavanceerde cursussen, alumni-netwerken, of zelfs gewoon check-ins om te zien hoe het gaat – versterkt het gevoel van community en ondersteuning. Dit verhoogt de kans dat cursisten terugkomen voor meer cursussen, en moedigt ze ook aan om hun positieve ervaringen te delen met anderen. 

5. Je zet een sterke feedbackloop op

Een belangrijk onderdeel van de klantervaring is je cursisten een stem te geven. Je wilt niet alleen maar zenden, zenden, zenden. Actief om feedback vragen en laten zien dat je deze feedback serieus neemt (en er ook daadwerkelijk iets mee doet) laat zien dat je betrokken bent bij hun leerproces en altijd zoekt naar manieren om te verbeteren. 

6. Je kunt toegankelijkheid en inclusiviteit bevorderen

Een doordachte klantervaring houdt rekening met de diversiteit van je cursisten – inclusief hun verschillende leerstijlen en -behoeften. Dit betekent het ontwerpen van cursussen die toegankelijk zijn voor mensen met uiteenlopende capaciteiten en achtergronden. Door bijvoorbeeld ondertiteling, transcripties of audioversies aan te bieden, maak je leren toegankelijk voor meer mensen.

7. Je kunt er uitspringen in een verzadigde markt

Een uitzonderlijke klantervaring kan het verschil maken tussen jou en de concurrentie. Het is niet langer genoeg om “gewoon” goede inhoud te bieden; cursisten zoeken naar platforms die een stap verder gaan in het ondersteunen van hun leertraject. 

8. Verhoging van de cursusvoltooiingspercentages

Een van de grootste uitdagingen in online onderwijs? Zorgen dat cursisten hun cursussen ook daadwerkelijk afmaken. Dat ligt natuurlijk voor een groot deel aan hun motivatie en inzet, maar ook aan die van jou. En door een uitstekende klantervaring te bieden, die cursisten actief betrekt en motiveert, kun je het voltooiingspercentage aanzienlijk verhogen..

9. Langdurige relaties opbouwen

Uiteindelijk draait het bij een geweldige klantervaring om het opbouwen van langdurige relaties met je cursisten. Door te laten zien dat je om hun succes geeft, verder dan alleen het moment van inschrijving en betalen, bouw je een community van gelijkgestemden met dezelfde interesses. Daar kunnen mooie partnerschappen en andere initiatieven uit voortkomen. Hoe mooi zou dat zijn!

Zo til je de klantervaring van je cursisten naar een hoger niveau

Je cursisten zomaar overrompelen met meer aandacht, meer communicatie en meer materialen is niet altijd de juiste manier. Het gaat er om dat alles wat je toevoegt aan de klantervaring goed doordacht is. Hier zijn wat ideeën, en wat valkuilen om te vermijden.

1. Een persoonlijke touch toevoegen

Wel doen:

 • Gebruik de data die je hebt over je cursisten om gepersonaliseerde berichten te sturen. Een verjaardagswens, een felicitatie bij het afronden van een cursus, of een check-in als ze even niet actief zijn geweest, kan veel betekenen. 
 • Creëer een welkomstvideo of -boodschap voor elke nieuwe cursist, waarin je hen persoonlijk welkom heet.

Niet doen:

 • Vermijd generieke communicatie die geen waarde toevoegt aan de persoonlijke ervaring van de cursist. Stuur niet te veel berichten.

2. Een community rondom je cursus bouwen

Wel doen:

 • Faciliteer een platform of ruimte (zoals een forum of Facebookgroep) waar cursisten elkaar kunnen ontmoeten, ervaringen kunnen delen en elkaar kunnen ondersteunen.
 • Organiseer live Q&A-sessies of virtuele meetups waar cursisten direct vragen kunnen stellen en interactie kunnen hebben met jou en elkaar.

Niet doen:

 • Laat je community niet aan zijn lot over. Zet het niet op en laat het ze dan zelf maar uitvogelen. Blijf actief deelnemen, modereren en gesprekken stimuleren. Zo hou je het levendig, maar wel op een leuke manier.

3. Zet gestructureerde feedback loops op 

Wel doen:

 • Vraag actief om feedback na elk afgerond hoofdstuk of cursus. Gebruik deze inzichten om je cursussen te verbeteren.
 • Reageer persoonlijk en positief op ontvangen feedback – ook als het geen lofzang is die je van cursisten krijgt. Laat zien dat je waardeert dat cursisten de tijd nemen om hun ervaringen te delen en dat je iets met kritiek kunt.

Niet doen:

 • Negeer negatieve feedback niet. Beschouw het als een kans om te groeien en de ervaring voor iedereen te verbeteren. Ga er al helemaal niet keihard tegenin. 

4. Geef af en toe extra’s en bonussen

Wel doen:

 • Bied exclusieve content of bonussen aan die niet direct deel uitmaken van de cursus, zoals aanvullende leesmaterialen, checklists of templates.
 • Werk samen met experts binnen of zelfs buiten je vakgebied om gastlessen of extra materiaal aan te bieden dat de leerervaring nog meer verrijkt.

Niet doen:

 • Overbelast je cursisten niet met te veel extra’s. Zorg ervoor dat de bonussen waarde toevoegen en relevant zijn. 

5. Voeg handige tools en technologie toe

Wel doen:

 • Integreer de nieuwste technologieën om het leerproces te ondersteunen, en gebruik technologie om bijvoorbeeld makkelijk te communiceren en content te delen.

Niet doen:

 • Implementeer nieuwe technologieën niet zonder te testen of zonder dat ze echt een verbetering zijn voor de cursuservaring.

Met Maatos krijgen jij en je cursisten een onvergetelijke ervaring

Het hoeft niet ingewikkeld te zijn of uren te kosten. Met kleine, doordachte aanpassingen en een beetje creativiteit kun je een leeromgeving creëren die cursisten niet snel zullen vergeten. En onthoud, de beste klantervaring is er een die blijft evolueren. Sta altijd open voor nieuwe ideeën, feedback en mogelijkheden om te verbeteren.

Bouw jouw leeromgeving met Maatos. 

Artikel uit de categorie:

Vicky Frissen

Vicky Frissen

Met blogs vol tips en vergeet-dit-nietjes schrijft copywriter Vicky over hoe je van je cursus een succes maakt - en er nog plezier aan beleeft ook.

Voorkom deze fouten!

Download ons gratis e-book en voorkom de 10 meest gemaakte fouten bij online cursussen.

Download gratis e-book

Ontdek de 10 meest gemaakte fouten bij online cursussen

Maak betere cursussen. Verkoop meer cursussen.

Trends, tools en tips: we sturen je om de week de updates die je nodig hebt. Je kunt je op elk moment uitschrijven.

Gratis e-book

Maak jij deze 10 fouten niet?

Trends, tools en tips: we geven je wekelijks de updates die je nodig hebt. Je kunt je op elk moment uitschrijven.