6 tips om de aandacht van je cursisten vast te houden

6 Tips: Zo hou je de aandacht van je cursisten vast

Ben jij er bang voor dat je cursus vooral als achtergrondgeluid wordt aangezet, of dat je cursisten niet alle waardevolle informatie eruit halen? 

Juist als je online lesgeeft, kan het lastig zijn om de focus van je cursisten erbij te houden. Je weet immers niet waar ze je cursus volgen, of de tv ook aanstaat, of ze met vrienden zijn of wat ze ondertussen nog meer aan het doen zijn. 

Dat betekent niet dat je ingewikkelde technieken moet toepassen om te checken of mensen wel opletten. Met onderstaande simpele tips zorg je dat het leuker en makkelijker wordt om de aandacht erbij te houden. 

1. Een ding tegelijk

Focus! Als je wilt dat je cursisten zich focussen, is het belangrijk dat jij je ook focust: dat betekent dat je echt maar een ding tegelijk uitlegt, in ieder geval tot het punt dat ze zelf verbanden moeten kunnen leggen.

2. Laat lesstof terugkomen

Niet door in herhaling te vallen, maar door vragen te stellen waarvan je cursisten nu wel het antwoord moeten weten. Als men merkt dat ze het goed beheersen, iets herkennen of zich herinneren, werkt dat motiverend. Alleen maar nieuwe informatie geven kan overweldigend zijn. 

3. Oefenen, oefenen, oefenen

We benadrukken regelmatig hoe belangrijk het is dat je je cursisten de mogelijkheid geeft om oefenopdrachten te maken, en dat doen we hier nog maar een keertje. Niemand kan namelijk echt urenlang aandachtig luisteren en dan alles opgepikt hebben. Door het direct toe te passen, en weten dat er een toets aankomt, is het makkelijker om de focus erbij te houden.

4. Pas gamification toe

Wanneer je gamification toepast, hou je je cursisten op een speelse manier bezig met de lesstof. Dat is een welkome afwisseling van luisteren, kijken en lezen: hun brein wordt op een leuke manier aan het werk gezet. Je hoeft geen ingewikkelde game te ontwikkelen, een korte quiz kan het al leuker maken.

5. Zet de lesstof eens in een ander daglicht

Door wat je probeert over te brengen in een verrassende context te plaatsen, hou je je cursisten fris. Ze herkennen plotseling wel wat ze aan het leren zijn, maar moeten nieuwe verbanden vinden en het een nieuw plekje geven. 

6. Geef regelmatig feedback

Opdrachten maken is maar de helft van het werk: je cursisten moeten ook feedback krijgen. Pas dan kunnen ze echt de aandacht erbij houden, want dan weten ze dat hun werk ook bekeken wordt. Dat is een extra motivatie om op te blijven letten. 

Wat helpt jou zelf om de aandacht erbij te houden? Pas dat ook toe in je cursus!

Artikel uit de categorie:

Vicky Frissen

Vicky Frissen

Met blogs vol tips en vergeet-dit-nietjes schrijft copywriter Vicky over hoe je van je cursus een succes maakt - en er nog plezier aan beleeft ook.

Op zoek naar jouw niche?

Download onze gratis resource hoe je in 5 stappen jouw niche vindt

Download gratis resource

Vind in 5 stappen jouw niche

Maak betere cursussen. Verkoop meer cursussen.

Trends, tools en tips: we geven je wekelijks de updates die je nodig hebt. Je kunt je op elk moment uitschrijven.

Gratis e-book

Ga in 5 stappen dieper in op je doelgroep

Trends, tools en tips: we geven je wekelijks de updates die je nodig hebt. Je kunt je op elk moment uitschrijven.

Betere cursussen maken en meer verkopen?

Schrijf je in voor onze updates en ontvang wekelijks de beste tips, tools en trends in jouw inbox