online cursus maken

Betere praktische oefeningen voor je online cursus maken

Leren door te doen! Dat is wat we ook aanraden voor online cursussen — je wilt niet dat mensen alleen urenlang naar videomateriaal staren, je wilt dat ze ook jouw kennis in de praktijk kunnen toepassen. Bij een online cursus maken hoort dan ook het maken van opdrachten. 

Maar iemand de theorie leren door uitleg te geven is net even wat anders dan het ontwerpen van praktische opdrachten die aansluiten op de theorie. Laten we eerlijk zijn: het is net iets moeilijker. Maar uiteraard hebben we hieronder een heel scala aan tips voor je om het proces te vergemakkelijken. 👇

1. Ga terug naar de basis

Denk terug aan hoe het voor jou begon. Hoe heb jij de vaardigheden geleerd die je je cursisten nu proberen te leren? Of hoe had je gewild dat je ze geleerd had? Ontwerp opdrachten die zo zijn opgebouwd dat je ze zelf ook graag had gedaan.

2. Test je opdrachten

Doe het ook lekker zelf. De beste manier om ergens achter te komen is je opdrachten zelf te doorlopen om te zien of ze goed te doen zijn. Laat ze het liefst ook door anderen testen om te zien of zij de logica erachter ook snappen.

3. Leg de praktijk naast de theorie

Bekijk van elk element in de opdracht individueel of het matcht met de theorie en vaardigheden die iemand op dat punt in je cursus al geleerd heeft.

4. Houd het klein

Overweldig je cursisten niet met enorme opdrachten. Hak ze liever in kleine, overzichtelijke stukjes. Je wilt voorkomen dat cursisten überhaupt niet aan een opdracht beginnen omdat het te groot lijkt. 

5. Geef duidelijke instructies

Zorg dat je instructies glashelder zijn. Vermijd vaktermen, dubbelzinnige zinnen, en zorg dat elke cursist, ongeacht zijn voorkennis, direct begrijpt wat de bedoeling is. Een plaatje zegt meer dan duizend woorden: overweeg dus ook om illustraties, schema’s of korte video’s toe te voegen die je uitleg ondersteunen. Een voorbeeld van hoe het eindresultaat eruit kan komen te zien kan ook enorm helpen.

6. Baseer je oefeningen op de echte wereld

Maak de oefeningen relevant en realistisch. Link ze aan situaties die cursisten in het dagelijks leven of op hun werk tegenkomen. Dit maakt de leerstof niet alleen boeiender, maar zorgt ook dat je cursisten de kennis gemakkelijker kunnen toepassen buiten de cursus om. 

Een goed voorbeeld hiervan is online marketingopleidingen. Die noemen vaak merken als Apple en Coca-Cola als voorbeelden – en die zijn ergens ook wel vrij logisch. Maar tegelijkertijd zijn dat ook bedrijven met gigantische budgetten en resources, en de meeste cursisten komen niet direct in dat wereldje terecht. Zorg er dus voor dat de opdrachten die je geeft vergelijkbaar zijn met wat de cursisten kunnen verwachten van de echte wereld.

7. Vraag gericht om feedback

Zorg dat je, wanneer je om feedback vraagt voor je cursus, specifiek vraagt hoe mensen de opdrachten ervaren hebben. Vraag niet naar de cursuservaring als geheel, maar breek het op in theorie en praktijk om gerichter verbeterpunten te vinden.

8. Zorg voor voldoende variatie

Zorg voor afwisseling in de soorten oefeningen. Dit houdt de cursus dynamisch en uitdagend. Van een korte quiz aan het einde van je eerste hoofdstuk, tot creatieve projecten aan het einde van je cursus: pas de opdrachten aan aan hoe diep cursisten in de stof zitten en varieer waar je kunt.

9. Plan een momentje van reflectie

Vraag je cursisten om na elke oefening te reflecteren op wat ze hebben geleerd en hoe ze de verworven kennis kunnen toepassen. Dit geeft jou goede feedback over hoe de opdracht ontvangen is, maar helpt je cursisten ook om de opgedane ervaring te verwerken.

Druk bezig met het ontwikkelen van je online cursus? Dan helpen onze blogs over starten met het maken van een cursus je vast en zeker op weg. 💙

Artikel uit de categorie:

Vicky Frissen

Vicky Frissen

Met blogs vol tips en vergeet-dit-nietjes schrijft copywriter Vicky over hoe je van je cursus een succes maakt - en er nog plezier aan beleeft ook.

Op zoek naar jouw niche?

Download onze gratis resource hoe je in 5 stappen jouw niche vindt

Download gratis resource

Vind in 5 stappen jouw niche

Maak betere cursussen. Verkoop meer cursussen.

Trends, tools en tips: we sturen je om de week de updates die je nodig hebt. Je kunt je op elk moment uitschrijven.

Gratis e-book

Ga in 5 stappen dieper in op je doelgroep

Trends, tools en tips: we geven je wekelijks de updates die je nodig hebt. Je kunt je op elk moment uitschrijven.