freelance cursus verkopen

Waarom je als freelancer online cursussen moet gaan geven

Ja, je hebt het al druk genoeg: acquisitie, administratie, achter facturen aanrennen, en dan ook af en toe ook nog daadwerkelijk dat doen waar je goed in bent. Waarom zou je in hemelsnaam ook nog een online cursus gaan geven?

Het leven van een freelancer gaat niet over rozen, maar wel over veel pieken en dalen. Maar hoe is jouw inkomstenstroom opgebouwd? Kun je die dalen wel aan?

Waarom als freelancer een online cursus verkopen een goed idee is

Vooropgesteld: het is hartstikke leuk om je kennis te kunnen delen met een onbeperkt groot publiek. Maar er zijn ook een aantal praktische redenen om een online cursus te maken als freelancer.

Je bouwt er een extra (passief) inkomen mee op

Het is een eenmalige investering, zowel qua tijd als middelen, maar daarna blijft de verkoop van je cursus op de achtergrond doorlopen. Zo bouw je een passief inkomen op, dat als buffer kan dienen voor de maanden waarin je het wat minder druk hebt, of even toe bent aan vakantie. 

Je profileert jezelf als expert in je vakgebied

Wanneer potentiële klanten of partners op zoek gaan naar een freelancer voor een samenwerking, willen ze natuurlijk zeker weten dat ze iemand te pakken hebben die weet waar die mee bezig is. Als jij laat zien dat je genoeg kennis in huis hebt om het te delen, laat je tegelijkertijd zien dat je extra goed bent in je vak. Dat kan net dat laatste zetje zijn dat iemand nodig had om jou in te huren

Je ontwikkelt nieuwe vaardigheden

Als je je kennis in een cursus gaat gieten, vraagt dat om de nodige creativiteit. Zo moeten er filmpjes gemaakt worden en cursusmateriaal. Maatos maakt het je makkelijk, maar toch zul je zelf aan de slag moeten. Je gaat aan de slag met video’s maken en ontwikkelt zo je presentatievaardigheden. Wellicht maak je ook een e-book, een skill waar je vast nog vaker wat aan hebt. Door dit soort praktische zaken niet te zien als extra werk, maar een investering in jezelf, haal je er nog meer uit!

Wat voor cursus kun je als freelancer geven?

Wees gerust: je hoeft niet meteen als je kennis online te zetten, zodat je potentiële klanten ermee aan de haal kunnen en jij volledig overbodig wordt. 

Hoe kun je cursusmateriaal maken dat je met een gerust hart kunt verkopen, zonder je business te schaden, zeker wanneer het tegenovergestelde de bedoeling is? Denk verder dan het overdragen van alle kennis:

Een basiscursus voor klanten die zelf (als hobbyist) aan de slag willen.

Ben je copywriter, maar heb je ook de ambitie om als creatief schrijver aan de slag te gaan? Geef er een cursus over, en pas je kennis over fijn schrijven hiervoor toe! Als professioneel fotograaf kun je een cursus maken waarin je uitlegt hoe je een spiegelreflexcamera gebruikt, en als boekhouden je ding is, kun je vast mensen helpen een handig huishoudboekje maken in Excel. 

Een cursus voor gevorderden waarin je specifieke aspecten van je vak uitlegt

Misschien zijn er andere freelancers die je vaak vragen stellen over een specifiek aspect van je vaardigheden, of zie je veelgemaakte fouten in een bepaalde tak van jouw sport terugkomen. Hier kun je een cursus omheen maken. Die is inderdaad bedoeld voor ‘’concurrenten’’, maar uiteindelijk onderscheiden jullie op meer vlakken dan alleen vaardigheden, toch?

Klaar om nog meer geld te gaan verdienen als freelancer dankzij je eigen cursuspagina? Maatos biedt je naast het verkopen van je cursus ook de mogelijkheid om andere gerelateerde producten te verkopen. Ontdek het allemaal in de 30 dagen gratis proefperiode.

Artikel uit de categorie:

Vicky Frissen

Vicky Frissen

Met blogs vol tips en vergeet-dit-nietjes schrijft copywriter Vicky over hoe je van je cursus een succes maakt - en er nog plezier aan beleeft ook.

Download gratis resource

Vind in 5 stappen jouw niche

Krijg meteen toegang tot de laatste replay

Vul je gegevens in

Doe mee met het volgende live webinar!

Ontdek alle mogelijkheden van het systeem én stel live jouw vragen.