starten met online lesgeven

Geen ervaring met lesgeven? Geen paniek.

Je hebt zoveel te vertellen over je favoriete onderwerp, maar kun je ook echt kennis overbrengen? Toegegeven: lesgeven is een vak apart. Online cursussen maken het voor iedereen mogelijk om instructeur te zijn, zonder dat je daar ooit voor gestudeerd hebt.

Als je geen idee hebt hoe je het moet aanpakken en geen ervaring hebt, hoef je nog niet af te haken. We geven je in deze blog een aantal tips om een goede instructeur te zijn, zonder dat je jaren voor de klas hebt gestaan.

Start met structuur

Waar begin je? Zet je de camera aan en steek je gewoon van wal? Met een beetje (lees: een heleboel) geluk komt daar een goed opgebouwde cursus uit. Maar waarschijnlijk niet. Je wilt dat er een logische lijn en opbouw in je verhaal zit, zonder al te veel bruggetjes en ommetjes. Breek je onderwerp op in lessen. Test de logica. En, we can’t stress this enough, schrijf een script voordat je je cursus gaat maken. 

Luister naar feedback

Het lastige van online lesgeven, en zeker met online cursussen, is dat je niet real-time de reacties van je cursisten ziet. Geen verbaasde gezichten of instemmend knikken. Vraag dus actief om feedback wanneer je je cursus maakt of voor het eerst lanceert. Ga je te snel, te langzaam, wat mag duidelijker worden uitgelegd en andere zaken. De beste docenten leren ook van hun studenten. 

Zorg voor afwisseling

Het fijne aan online leeromgevingen is dat je er interactie in kunt verwerken. Maak daar optimaal gebruik van in je online lessen. Het hoeft niet alleen maar te draaien om jouw gezicht in beeld. Gebruik alle mogelijkheden die Maatos (en de rest van het wereldwijde web) biedt. Door afwisseling blijven je cursisten geïnteresseerd en moeten ze actief deelnemen aan je cursus, waardoor ze er nog meer uithalen. En dat maakt jou een goede docent. 

In case you missed it: we schreven al eerder een blog over je cursus interactief maken, dus check die ook zeker!

Hou het ‘human’

Je kent je cursisten hoogstwaarschijnlijk nog niet persoonlijk. En misschien zul je nooit een gezicht bij een gebruikersnaam kunnen plaatsen. Maar hou er bij het maken van je cursus toch rekening mee dat je niet aan een beeldscherm, maar aan echte mensen lesgeeft. 

Je taalgebruik, zowel gesproken als geschreven, speelt daar een grote rol in. Wat werkt, is om in gedachten te houden dat je de cursus niet voor iedereen, de gevulde Ziggo Dome of een klaslokaal maakt: geef de cursus alsof het 1-op-1 is. Dat is een communicatievorm waaraan je gewend bent, dus die zal bij het maken van de video’s en schrijven van teksten voor je cursus vertrouwd voelen.

Je eigen stijl

Iedereen heeft een andere stijl van lesgeven. Wees niet bang om die te laten zien. Een beetje persoonlijkheid in je cursus gieten maakt hem nog unieker, en het kan zelfs een bewuste keuze zijn van cursisten omdat ze jou zo gezellig vinden praten. 

Is het de eerste keer dat je lesgeeft via vooraf opgenomen video’s? Lees dan even onze blog met tips over presentatietechnieken. 

Have fun with it

Perfecte docenten bestaan niet. Als het je eerste keer is, wees dan niet bang om te experimenteren en verwacht niet van jezelf dat het in één keer perfect is. Heb je nog wat extra zetjes nodig om echt aan de slag te gaan met het maken van je cursus? Hier vind je al onze blogs over starten met online lesgeven.

Artikel uit de categorie:

Vicky Frissen

Vicky Frissen

Met blogs vol tips en vergeet-dit-nietjes schrijft copywriter Vicky over hoe je van je cursus een succes maakt - en er nog plezier aan beleeft ook.

Op zoek naar jouw niche?

Download onze gratis resource hoe je in 5 stappen jouw niche vindt

Download gratis resource

Vind in 5 stappen jouw niche

Maak betere cursussen. Verkoop meer cursussen.

Trends, tools en tips: we sturen je om de week de updates die je nodig hebt. Je kunt je op elk moment uitschrijven.

Gratis e-book

Ga in 5 stappen dieper in op je doelgroep

Trends, tools en tips: we geven je wekelijks de updates die je nodig hebt. Je kunt je op elk moment uitschrijven.