Hoe maak je een online cursus interactief?

Je weet precies wat je gaat vertellen, welke kennis en theorie belangrijk is. De passie spat van je script en cursusopzet af, maar vergeet niet dat je cursisten ook wat willen doen! De beste manier om iets nieuws te leren, blijft door het toe te passen. Creëer daarom een cursus met interactieve aspecten, om de aandacht erbij te houden. We geven je een aantal tips om dat te doen.

Geef je cursisten uitdagende opdrachten

Je kunt je makkelijk volledig verliezen in je verhaal en het delen van kennis. En hoe geweldig die bevlogenheid ook is, je cursisten moeten wel daadwerkelijk aan de slag met die kennis, niet alleen luisteren. De beste manier om iets nieuws te leren, is uiteindelijk door te doen. Neem in je cursus dan ook de nodige opdrachten op. Daag ze uit om het resultaat te delen met elkaar, of de wereld. 

Bouw aan een community voor cursisten

Je kunt makkelijk een Maatos forum starten voor je cursisten. Daar kunnen ze met elkaar in overleg, vragen stellen en antwoorden geven om zo nog meer te leren. Je kunt ook social media inzetten om het gevoel van een community te creëren. Daarmee bouw je gelijk aan je online presence, twee vliegen in één klap dus. Vraag cursisten om hun creatieve resultaten te delen met de juiste hashtags via Instagram aan of maak een Facebookgroep aan en laat cursisten elkaar vinden – want samen sta je sterker.

Stel je cursisten op de proef…

Laat cursisten hun voortgang of kennis testen in een heuse quiz of examens. Die kun je makkelijk zelf maken en toevoegen aan je online leeromgeving. In Maatos vind je de laatste tools en features om je online leeromgeving een interactieve boost te geven. Natuurlijk kun je ook certificaten uitdelen aan succesvolle studenten!

Geef je cursisten opties

We raden je aan om je cursus zo gericht en specifiek mogelijk te maken, maar soms komt het toch voor dat cursisten al een bepaalde voorkennis hebben, of vooral geïnteresseerd zijn in aparte aspecten van je verhaal. In plaats van iedereen dezelfde kennis voor te schotelen, kun je ervoor kiezen om opties te geven waarmee cursisten heen en weer kunnen springen tussen wat voor hen relevant is. Zo voorkom je dat iemand vast komt te zitten in een stuk cursus dat niet voor hen bedoeld is. Deel de lessen dus slim op.

Vraag om feedback

Actief vragen om feedback van je cursisten, bijvoorbeeld aan het eind van elke les, maakt de cursus interactief en uiteindelijk zelfs beter. Als je erachter komt wat men goed, lastig, fijn of wazig vindt aan bepaalde lessen, kun je de cursus actief blijven verbeteren. En je laat zien dat je daadwerkelijk waarde hecht aan de mening van je cursusgroep. 

Klaar voor (inter)actie?

Ga aan de slag met het bouwen van jouw online leeromgeving! Ontdek alle tools en kenmerken van Maatos en laat je creativiteit erop los. Meer tips om je cursus nog beter en leuker te maken, vind je in onze blog.

Artikel uit de categorie:

Vicky Frissen

Vicky Frissen

Met blogs vol tips en vergeet-dit-nietjes schrijft copywriter Vicky over hoe je van je cursus een succes maakt - en er nog plezier aan beleeft ook.

Op zoek naar jouw niche?

Download onze gratis resource hoe je in 5 stappen jouw niche vindt

Download gratis resource

Vind in 5 stappen jouw niche

Maak betere cursussen. Verkoop meer cursussen.

Trends, tools en tips: we sturen je om de week de updates die je nodig hebt. Je kunt je op elk moment uitschrijven.

Gratis e-book

Ga in 5 stappen dieper in op je doelgroep

Trends, tools en tips: we geven je wekelijks de updates die je nodig hebt. Je kunt je op elk moment uitschrijven.