Microfoons geschikt voor het maken van video’s

Als je zelf een cursus volgt, dan wordt je ervaring beïnvloed door meerdere factoren. De video’s die je maakt moeten daarom aan twee kwalitatieve eisen voldoen, namelijk: goede video en goede audio. In deze blog behandelen we de verzorging van goede audio door middel van een microfoon. Want welke soort microfoons zijn nu eigenlijk geschikt voor het maken van video’s voor je cursus en welke raden wij aan? Die twee vraagstukken zullen we in deze blog behandelen.

Deze soort microfoons zijn geschikt voor het maken van video’s

1. Staande (condensator)microfoons voor op je bureau

Dit soort microfoons worden voornamelijk gebruikt door instructeurs die gebruikmaken van schermopnames. De audio-opnamekwaliteit van je telefoon of laptop is vaak niet goed genoeg. Mocht die wel goed genoeg zijn, dan hoef je niet verder te lezen. Door gebruik te maken van een condensatormicrofoon verhoog je de kwaliteit van je audio aanzienlijk. Deze kan je gewoon voor je neerzetten terwijl je de video aan het opnemen bent.

Voordelen van een staande microfoon

Het fijne aan deze microfoons is dat ze niet duur hoeven te zijn. Ook zijn ze makkelijk in gebruik en kan je ze makkelijk onderdeel maken van je set-up. Het maakt in principe ook niet uit hoe groot of klein deze is, omdat de cursist de microfoon toch niet ziet. Je kan deze dus pal voor je neus neerzetten, wanneer je je instructievideo gaat opnemen. Het kan natuurlijk wel het geval zijn dat deze jou wel in de weg staat tijdens het opnemen, maar dan kan je deze altijd even verplaatsen.

Onze aanbevelingen voor een staande microfoon

Blue Snowball ~ €60

Deze microfoon is enorm populair voor mensen die zich bezighouden met het maken van video’s, zoals instructeurs, maar ook YouTubers en gamers gebruiken deze microfoon graag. Je kan deze gewoon met USB aansluiten op je pc of laptop, dus gemakkelijk aan de slag!

2. Lavaliermicrofoon (opspeldmicrofoon)

Een opspeldmicrofoon is een kleine microfoon die je, je raadt het al, kan opspelden. Dat doe je bijvoorbeeld op je jasje, stropdas of ander kledingstuk. Deze maken het mogelijk om vrij te bewegen tijdens een presentatie, zonder dat de audio slechthorend wordt. Deze zijn het beste voor presentaties voor een groep, maar ook voor het maken van video-opnames nuttig, omdat ze niet afleiden en je je handen vrijhoudt.

Voordelen van een lavalier

Bewegingsvrijheid. Dat is het voornaamste voordeel van een lavalier. Net als met alle andere soorten microfoons is het nog steeds wel mogelijk om je hoofd ervan weg te draaien, dus je moet wel opletten dat je duidelijk praat. Maar verder is het voor het opnemen voor de camera een enorm goede optie.

Onze aanbeveling voor een lavaliermicrofoon

Boya Lavalier ~ €40,99

De lavalier van Boya is een goede optie om mee te werken. Je kunt ‘m zelfs op je smartphone aansluiten (mits die een USB-C aansluiting heeft, of met een adapter). De kwaliteit van het geluid is goed en het is voor velen een goede manier om geluid op te nemen. Je hebt zelf bijna niet door dat je hem draagt!

3. Camera/audiocombinatie

Het is mogelijk om een microfoon te monteren op de camera. Mocht je voor de camera willen staan voor je video, dan is dit, naast de lavalier, een goede optie. Camera’s die uitgerust zijn met zo’n microfoon hebben een externe microfoon. Deze is vaak te herkennen aan het “harige” filter.

Voordelen van deze microfoon

Deze soort microfoon is een mooi onderdeel van je set-up. Het neemt niet veel ruimte in en is vaak speciaal ontworpen om op een camera geïnstalleerd te worden. Je hoeft deze dus ook niet vast te houden tijdens het filmen en kan daarom uitgerust worden met extra filters of accessoires.

Onze aanbeveling voor deze microfoon

RØDE VideoMicro ~ €57,-

RØDE is ook een bekend merk. Deze microfoon is redelijk klein en heeft precies datgene wat je nodig hebt om goede kwaliteit audio op je video te krijgen.

Conclusie

Wil je aan de slag met het maken van video’s? Dan is je keuze voor een geschikte microfoon belangrijk. Wil je aan de slag met schermopnames? Kijk dan eens naar een staande microfoon voor op je bureau. Als je liever aan de slag wilt met het filmen van jezelf, dan is een lavalier of cameramicrofoon de beste keuze!

Ga aan de slag en creëer de kwaliteit die van je verwacht wordt!

Artikel uit de categorie:

Joris van den Berg

Joris van den Berg

Als mede oprichter van Maatos komt het niet als een verassing dat Joris erg leergierig is. Dagelijks probeert Joris het platform zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken zodat we zo snel mogelijk afscheid kunnen nemen van alle drempels om kennis met elkaar te delen. Het is zijn passie om mensen te helpen hun kennis online zo goed en mooi mogelijk te presenteren.

Op zoek naar jouw niche?

Download onze gratis resource hoe je in 5 stappen jouw niche vindt

Download gratis resource

Vind in 5 stappen jouw niche

Maak betere cursussen. Verkoop meer cursussen.

Trends, tools en tips: we sturen je om de week de updates die je nodig hebt. Je kunt je op elk moment uitschrijven.

Gratis e-book

Ga in 5 stappen dieper in op je doelgroep

Trends, tools en tips: we geven je wekelijks de updates die je nodig hebt. Je kunt je op elk moment uitschrijven.