toegankelijke online website

Je online cursus toegankelijker en inclusiever maken met Maatos

Het mooie van online cursussen is dat ze al een stuk toegankelijker zijn dan offline opleidingen en workshops – iedereen kan van waar dan ook deelnemen. Vanaf de bank, bed, of vanuit de trein. Maar toegankelijkheid gaat een stuk verder dan simpelweg online zijn.

Het is belangrijker dan ooit om ervoor te zorgen dat online cursussen niet alleen informatief en interessant zijn, maar ook toegankelijk en inclusief voor iedereen. Maar waarom is dat eigenlijk zo belangrijk? 

Toegankelijkheid en inclusiviteit gaan over het erkennen van de unieke behoeften van elke student en ervoor zorgen dat iedereen in staat is om te leren en zich gewaardeerd te voelen. Een toegankelijke cursus zorgt ervoor dat alle studenten, ongeacht hun capaciteiten, gemakkelijk de informatie kunnen bereiken. 

Aan de andere kant zorgt een inclusieve cursus ervoor dat alle studenten zich welkom en gewaardeerd voelen, ongeacht hun achtergrond. Het verrijkt de leerervaring. 

Als je nu denkt: “Dat klinkt allemaal mooi en aardig, maar hoe begin ik hieraan?”, maak je geen zorgen! In deze blog duiken we diep in wat toegankelijkheid en inclusiviteit echt betekenen en geven we je concrete tips om je online cursussen een stap verder te brengen. 

Wat bedoelen we met ‘toegankelijkheid en inclusiviteit’?

Wanneer we praten over ‘toegankelijkheid’ en ‘inclusiviteit’, kunnen deze termen soms een beetje vaag overkomen. Dus laten we dat eerst even verhelderen:

  • Toegankelijkheid: Het makkelijk maken voor iedereen, ongeacht hun fysieke of mentale vermogens, om deel te nemen aan een cursus.

Stel je voor dat je een geweldige film wilt kijken, maar er is geen ondertiteling voor mensen die doof of slechthorend zijn. Of misschien is de website waar je een cursus wilt volgen moeilijk te navigeren zonder een muis, wat lastig is voor iemand met bepaalde fysieke beperkingen. 

Toegankelijkheid gaat over het doorbreken van deze barrières. Het gaat erom ervoor te zorgen dat iedereen, ongeacht hun fysieke of mentale vermogens, kan deelnemen aan en genieten van een cursus. 

  • Inclusiviteit: Ervoor zorgen dat alle studenten zich welkom en gewaardeerd voelen, ongeacht hun achtergrond of identiteit.

Nu stel je voor dat je deel uitmaakt van een klas waarin alle voorbeelden en verhalen van één specifieke cultuur komen, en je kunt jezelf nergens in herkennen. Het voelt alsof de cursus niet echt voor jou bedoeld is. 

Inclusiviteit gaat over het erkennen en waarderen van de diversiteit van je studenten. Het gaat niet alleen om het toestaan van iedereen om deel te nemen, maar ook om ervoor te zorgen dat iedereen zich gezien, gehoord en gewaardeerd voelt binnen de cursusinhoud.

In het kort: toegankelijkheid is de sleutel tot de deur van kennis, en inclusiviteit zorgt ervoor dat iedereen zich thuis voelt eenmaal binnen.

Tips voor meer toegankelijkheid in je online cursus

Het creëren van een toegankelijke online cursus betekent dat je proactief obstakels verwijdert die het leren in de weg kunnen staan. Gelukkig zijn er diverse manieren om dit te doen. Laten we enkele belangrijke tips onder de loep nemen:

  • Gebruik van ondertiteling: stel je voor dat je een belangrijke video in je cursus hebt, maar een student die slechthorend is, kan de inhoud niet volgen. Hier komt ondertiteling van pas! Dit zorgt ervoor dat doven en slechthorenden de inhoud net zo goed kunnen begrijpen als iedereen. Om dat nog makkelijker te maken, zijn er een paar richtlijnen voor ondertiteling.
    • Kies voor Sans-Serif lettertypes: deze lettertypes, zonder de kleine ‘voetjes’ of ‘serifs’ aan het einde van letters, zijn vaak duidelijker op digitale schermen. Voorbeelden zijn Arial, Helvetica, Calibri en Verdana.
    • Vermijd decoratieve lettertypes: hoewel ze er misschien leuk uitzien, kunnen ze de leesbaarheid verminderen. Lettertypes zoals Comic Sans of Brush Script zijn minder geschikt voor ondertiteling.
    • Kies voor het juiste formaat: zorg ervoor dat je lettergrootte groot genoeg is om gemakkelijk te lezen, maar niet zo groot dat het te veel van het scherm in beslag neemt. Dit kan variëren afhankelijk van het platform en het apparaat, maar een goede vuistregel is om te zorgen dat de tekst comfortabel leesbaar is op de meeste apparaten.
    • Contrast: zorg voor een goede contrastverhouding tussen de tekst en de achtergrond. Witte tekst op een zwarte achtergrond of zwarte tekst op een witte achtergrond werkt over het algemeen goed. Als de video erg kleurrijk is, overweeg dan een semi-transparante achtergrond achter je ondertiteling om de leesbaarheid te verhogen.
    • Afstand: plaats ondertitels op een plek waar ze zichtbaar zijn maar niet het belangrijkste deel van de video bedekken. Meestal is dit onderaan het scherm.
  • Geef cursisten toegang tot transcripties: sommige mensen leren beter door te lezen dan te luisteren. Door een geschreven transcriptie van je video- en audio-inhoud beschikbaar te stellen, geef je studenten meer manieren om de informatie op te nemen. Je kunt gemakkelijk transcripties maken met AI-tools zoals HappyScribe of Notta.
  • Duidelijke en contrasterende kleuren: niet iedereen ziet kleuren op dezelfde manier. Voor studenten met een visuele beperking, zoals kleurenblindheid, kunnen bepaalde kleurcombinaties lastig te onderscheiden zijn. Maak gebruik van hoge contrastkleuren en tools om te testen hoe je cursus eruit ziet voor verschillende soorten visuele beperkingen.
  • Toetsenbordnavigatie: zorg ervoor dat alle functies van je cursus bereikbaar en bruikbaar zijn met alleen een toetsenbord. Dit is essentieel voor studenten die geen muis kunnen gebruiken vanwege fysieke beperkingen.
  • Gebruik van duidelijke taal: vermijd complex jargon of onnodig ingewikkelde zinnen. Probeer je instructies en informatie zo simpel en helder mogelijk te houden. Dit maakt het niet alleen toegankelijk voor mensen met leerstoornissen, maar verbetert de leerervaring voor iedereen.

Tips voor meer inclusiviteit in je online cursus

Een toegankelijke cursus is fantastisch, maar zonder inclusiviteit missen we nog steeds een cruciaal stukje van de puzzel. Inclusiviteit gaat over het creëren van een leeromgeving waar iedereen zich gewaardeerd en welkom voelt. Hier zijn enkele stappen die je kunt nemen om dit te bereiken:

  • Diverse inhoud: diversiteit is de specerij van het leven, toch? Zorg ervoor dat je voorbeelden, case studies en afbeeldingen uit verschillende culturen en achtergronden opneemt. Dit helpt niet alleen om een breder perspectief te bieden, maar zorgt er ook voor dat studenten uit verschillende achtergronden zich herkennen in de leerstof.
  • Vermijd jargon: hoewel bepaalde technische termen soms nodig zijn, is het belangrijk om te beseffen dat niet iedereen dezelfde achtergrond of voorkennis heeft. Probeer jargon tot een minimum te beperken, en als je het gebruikt, geef dan een duidelijke uitleg.
  • Vraag om feedback: niemand weet beter wat inclusief is dan de studenten zelf. Maak gebruik van feedbacktools om regelmatig in te checken bij je studenten en te vragen naar hun ervaringen. Hierdoor kun je je cursus blijven verbeteren en aanpassen op basis van hun behoeften en aanbevelingen. Lees ook: Je cursus verbeteren door feedback te verzamelen 

Maak een toegankelijke online cursus met Maatos

Door de tools en functies van Maatos te gebruiken, gecombineerd met een doordachte benadering van cursusontwerp, kun je een leeromgeving creëren waarin elke student de kans krijgt om te schitteren.

Of je nu net begint met het ontwerpen van je eerste cursus of al jaren ervaring hebt, het is nooit te laat om je aanpak te herzien en te zorgen voor een meer toegankelijke en inclusieve leerervaring. Hoe zou jij je cursus kunnen verbeteren?

Artikel uit de categorie:

Vicky Frissen

Vicky Frissen

Met blogs vol tips en vergeet-dit-nietjes schrijft copywriter Vicky over hoe je van je cursus een succes maakt - en er nog plezier aan beleeft ook.

Voorkom deze fouten!

Download ons gratis e-book en voorkom de 10 meest gemaakte fouten bij online cursussen.

Download gratis e-book

Ontdek de 10 meest gemaakte fouten bij online cursussen

Maak betere cursussen. Verkoop meer cursussen.

Trends, tools en tips: we sturen je om de week de updates die je nodig hebt. Je kunt je op elk moment uitschrijven.

Gratis e-book

Maak jij deze 10 fouten niet?

Trends, tools en tips: we geven je wekelijks de updates die je nodig hebt. Je kunt je op elk moment uitschrijven.