6 tips waarmee je ervoor zorgt dat cursisten jouw lesstof makkelijker onthouden

Geheugensteuntje: zo maak je je lesstof makkelijker te onthouden

Ben jij bang dat je cursisten jouw cursus binnen de kortste keren weer vergeten? Weet je niet hoe je je cursusmateriaal moet vormgeven zodat het ‘blijft plakken’? Dat zijn terechte zorgen: mensen hebben niet altijd een even goed geheugen. Daarbij consumeren we nu veel meer content, en kan simpelweg niet alles blijven hangen. 

Maar, er is nog hoop. Als je je cursus namelijk op een slimme manier structureert, wordt het wel degelijk makkelijker voor je cursisten om de lesstof te begrijpen én onthouden. Daarom besteden we in deze blog aandacht aan hoe je de aandacht erbij houdt, en lesstof makkelijker te onthouden maakt.

Tip 1: Start met een basisstructuur

Nog voordat je gaat kijken welke lesstof je in infographics, video, tekst of audio gaat gieten, creëer je een algehele structuur. Daarin maak je hoofdstukken, en die deel je weer op in subparagrafen. Hoe diep je gaat qua subparagrafen mag je zelf bepalen, maar hoe meer, hoe makkelijker het is om structuur aan te brengen. Vervolgens laat je het een nachtje liggen en kijk je er nog eens naar. Is het een logische volgorde? Zitten er niet toevallig twee ‘’saaie’’ blokken onnodig achter elkaar? Zo kun je een goede basis creëren. 

Tip 2: Geef extra informatie

Say what, nog meer informatie? Wordt dat niet nog lastiger te onthouden?

Niet als je het slim aanpakt. Als er over je onderwerp extern materiaal te vinden is, deel dat dan met je cursisten. Dit kan een film, boek, podcast, TedTalk, of wat dan ook zijn. Op deze manier kunnen je cursisten zich in de stof verdiepen op een andere manier, en leggen hun hersenen ook de nodige linkjes buiten je cursus. 

Tip 3: Korte quizjes

Laat een eventuele overhoring of toets niet helemaal tot aan het einde van je cursus plaatsvinden, zonder tussenstops. Wil je dat je cursisten je lesstof beter onthouden op de lange termijn, laat ze dan tussendoor wat korte quizjes doen, vragen beantwoorden of opdrachten uitvoeren. Zo bouwen ze als het ware kennis in blokken op, en zien ze ook zelf de structuur in de lesstof in.

Tip 4: Ga de discussie aan

Laat je cursisten in een forum of online community met elkaar de discussie aangaan – over de lesstof, welteverstaan. Door andermans punten te horen en actief bezig te zijn met de stof, blijft het beter hangen dan wanneer je het altijd maar voor jezelf moet houden.

Tip 5: Herhalen

Nee, je hoeft niet alles tien keer te zeggen. Maar geef wel regelmatig een korte samenvatting, laat belangrijke woorden terugkomen en verwijs genoeg naar eerdere content. Alle kleine beetjes helpen.

Tip 6: Mix je content

De kans is groot dat wanneer je puur en alleen video gebruikt, je cursisten moeite hebben met alles onthouden. Wanneer je echter ook tekst, audio en afbeeldingen gebruikt, worden bepaalde stukken content memorabeler. Je kunt ze makkelijker terugleiden naar een specifieke afbeelding, en zo onthoud je het beter.

Op welke manier probeer jij je cursus zo memorabel mogelijk te maken?

Artikel uit de categorie:

Picture of Vicky Frissen

Vicky Frissen

Met blogs vol tips en vergeet-dit-nietjes schrijft copywriter Vicky over hoe je van je cursus een succes maakt - en er nog plezier aan beleeft ook.

Op zoek naar jouw niche?

Download onze gratis resource hoe je in 5 stappen jouw niche vindt

Download gratis resource

Vind in 5 stappen jouw niche

Maak betere cursussen. Verkoop meer cursussen.

Trends, tools en tips: we sturen je om de week de updates die je nodig hebt. Je kunt je op elk moment uitschrijven.

Gratis e-book

Ga in 5 stappen dieper in op je doelgroep

Trends, tools en tips: we geven je wekelijks de updates die je nodig hebt. Je kunt je op elk moment uitschrijven.