Een online cursus maken en verkopen is leuk. Wat nog leuker is, is om dit samen te doen met een partner, collega, mede-ondernemer, vriend of business partner.
Maar het kan al overweldigend zijn om het in je eentje te doen, met allerlei onderdelen om aan te werken. Hoe organiseer je dat met z’n tweetjes?
Landa en Emmelie bouwden bijvoorbeeld samen de Sacred School. Rory en Lotte hosten samen trainingen met Energy Movement.
In dit artikel geven we je een heleboel tips over hoe je het co-hosten van een online cursus het beste kunt aanvliegen. Van samen een script schrijven tot jullie socials optimaal benutten – dit is hoe je er een succesvolle samenwerking van kunt maken.
1. Een efficiënte taakverdeling voor twee
De initiële fasen van het opzetten van een online cursus zijn cruciaal en een systematische taakverdeling kan de basis leggen voor een vlotte samenwerking tussen jou en je mede-host. Hier zijn enkele do’s om in overweging te nemen:
Inventariseer de taken
Begin met het inventariseren van alle taken die uitgevoerd moeten worden om je online cursus te creëren en te lanceren. Dit kan variëren van cursusontwerp, videoproductie, het schrijven van scripts, het opnemen van video’s, tot marketing en promotie. Maak een gedetailleerde lijst zodat niets over het hoofd wordt gezien.
Verdeel deze taken eerlijk tussen jou en je mede-host, rekening houdend met de tijd en expertise die elke taak vereist. Een evenwichtige verdeling zorgt ervoor dat niemand overbelast raakt en dat elk aspect van de cursus de aandacht krijgt die het verdient.
Benut elkaars sterke punten
Elke host heeft unieke sterktes. Als een van jullie bijvoorbeeld een achtergrond heeft in videoproductie, laat die persoon dan de leiding nemen over de videogerelateerde taken. Als de ander sterk is in marketing, kan die persoon de promotie van de cursus leiden. Het spelen op ieders sterke punten zal niet alleen het werkproces efficiënter maken maar ook de kwaliteit van de cursus verbeteren. Zorg wel dat je betrokken blijft bij elkaars processen. Zo leer je ook van elkaar!
Houd communicatielijnen open
Het is van vitaal belang om regelmatig te communiceren over de voortgang van de taken. Maak een routine voor het houden van wekelijkse of tweewekelijkse check-ins om ervoor te zorgen dat iedereen op schema ligt en om eventuele problemen aan te pakken voordat ze groter worden. Een tool zoals een projectmanagementsoftware kan hierbij ook handig zijn.
Wees flexibel
In de loop van de tijd kunnen de behoeften van het project veranderen, dus het is belangrijk om flexibel te zijn en bereid te zijn om taken te herverdelen indien nodig. Een positieve en open houding ten opzichte van wijzigingen kan helpen om de samenwerking soepel te laten verlopen.
Rory en Lotte vertellen over hun ervaring met Maatos
2. Samen een script schrijven
In je eentje een script schrijven kan ingewikkeld zijn. Is het met twee personen dan twee keer zo moeilijk? Niet met deze tips.
Schrijf samen en apart
Combineer momenten waarop jullie samenwerken en momenten waarop jullie apart werken. Dit biedt zowel de voordelen van samenwerking als de ruimte voor individuele reflectie en creativiteit.
Schrijf bijvoorbeeld afzonderlijk de ruwe outlines en kom dan samen om ze te combineren, aan te passen en te verbeteren.
Maak gebruik van technologie
Maak gebruik van collaboratieve tools zoals Google Docs om samen aan scripts te werken, waarbij jullie in real-time wijzigingen kunnen zien en opmerkingen kunnen geven. Deel een Google Doc waarin jullie de script outline opstellen en gebruik de opmerkingenfunctie om feedback te geven en suggesties te doen voor verbeteringen.
Loop samen door het script
Loop samen door het script terwijl jullie schrijven. Dit helpt om in real-time feedback te geven en te zorgen dat de cursusinhoud coherent en goed gestructureerd is.
Lees het script hardop aan elkaar voor
Door het script hardop te lezen, kunnen jullie horen hoe de woorden klinken en of de uitleg duidelijk is. Dit helpt ook om te controleren op een natuurlijke toon en flow.
Wissel van rollen
Wissel soms van rol om dingen vanuit een ander perspectief te horen en te begrijpen. Dit kan helpen om te zorgen dat de uitleg helder en begrijpelijk is voor alle leerlingen, ongeacht hun voorkennis.
Bijvoorbeeld: als de ene host meestal de technische uitleg geeft, wissel dan van rol en laat de andere host het technische deel uitleggen. Dit kan nieuwe inzichten en een frisse benadering bieden.
Vraag feedback van buitenaf
Vraag een vertrouwde derde partij om het script te reviewen. Een frisse blik kan waardevolle feedback en nieuwe perspectieven bieden die jullie misschien over het hoofd hebben gezien.
Lees ook: Het maken van een script voor instructievideo’s
‘’In 2020 kregen Emmelie en ik het grandioze idee om een programma op te zetten over zelfliefde. Natuurlijk heb je dan van alles nodig, een website, salespagina’s, een manier om te betalen, de cursusomgeving, noem maar op. Ik had geen zin om dat allemaal bij verschillende ‘eilandjes’ te gaan plaatsen, en toen kwam ik bij Maatos terecht! Zij boden dat allemaal in één pakket aan.
En nu is het… Drie jaar later! En we zitten nog steeds bij Maatos. We zijn hartstikke tevreden! De klantenservice is ook echt fantastisch – ik ben wel een klein nerdje, maar uit sommige dingen kom ik gewoon niet, en dan is het eventjes mailen en dan is het zo gefixt. Dus, een dikke aanrader!’’
Landa & Emmelie | Sacred School
3. Voor de camera
Het is even wennen: elkaar niet in de ogen kijken, maar naast elkaar zitten of staan en tegen een camera praten. Met deze tips schitteren jullie samen op het scherm.
Co-presentatie
Je kunt er voor kiezen om (meestal) samen in beeld te zijn. Hou dan rekening met het volgende:
Interactie
Wanneer je samen voor de camera staat, zorg dan voor een goede interactie en chemie tussen jullie beiden. Dit maakt de cursus aangenamer en boeiender voor de kijkers.
Reageer op elkaars punten, stel elkaar vragen en gebruik humor of anekdotes om een aangename sfeer te creëren.
Rolverdeling
Maak het duidelijk voor cursisten dat jullie samen de inhoud gaan presenteren, en verduidelijk hoe de rolverdeling is. Dat maakt het prettiger om te luisteren en cursisten zullen zich dan minder afvragen waarom de een een bepaald onderwerp meer behandelt dan de ander.
Valkuilen
Vermijd het overschaduwen van je mede-host door te veel te praten of door constant de aandacht naar jezelf te trekken. Dit doe je door veel te oefenen en een duidelijk script met een goede verdeling te maken.
Het is belangrijk om elkaar niet te onderbreken, maar te wachten tot de ander klaar is met spreken voordat je reageert.
Proefruns
Voordat je daadwerkelijk gaat opnemen, is het belangrijk om enkele proefruns te doen. Dit helpt jullie om te wennen aan elkaars presentatiestijl en om eventuele haperingen in de interactie te gladstrijken.
Neem enkele secties van jullie cursus op, bekijk de opnames en bespreek wat er goed ging en wat er verbeterd kan worden.
Timing en coördinatie
Timing is cruciaal wanneer twee personen samen presenteren. Werk aan een soepele overgang van de ene host naar de andere en zorg ervoor dat de presentatie niet te gehaast of te traag gaat.
Oefen de overgangen tussen verschillende onderwerpen en zorg ervoor dat jullie beiden comfortabel zijn met het tempo van de presentatie.
Speel in op elkaars sterke punten
Als één van jullie bijvoorbeeld erg goed is in het uitleggen van complexe concepten, terwijl de ander beter is in het geven van praktische voorbeelden, speel hier dan op in.
Afzonderlijke presentatie
Kiezen jullie ervoor om elkaar af te wisselen? Houd dan deze tips in gedachten:
Naadloze overgangen
Zorg voor een heldere en vloeiende overgang wanneer je van de ene naar de andere presentator wisselt. Dit kan helpen bij het behouden van de aandacht en het begrip van de cursisten. Maak gebruik van visuele indicatoren zoals een slide met de naam van de volgende presentator, of heb een kort overlappend gesprek als introductie voor de nieuwe sectie.
Duidelijke rolverdeling
Maak een duidelijke verdeling van de onderwerpen op basis van jullie expertise en interesses. Dit zorgt niet alleen voor een meer geïnformeerde presentatie, maar helpt ook bij het organiseren van de cursus op een logische manier.
Consistente stijl
Hoewel jullie de presentatie afwisselend doen, is het belangrijk om een consistente stijl te behouden om verwarring te voorkomen. Er is niks mis met een beetje persoonlijkheid (dat moedigen we juist aan) maar zorg ervoor dat het wel matcht.
Gebruik dezelfde opmaak voor slides en behoud een vergelijkbaar tempo en toon tijdens het presenteren.
Herhalende recaps
Een korte recap aan het begin van elke nieuwe sectie die door een andere presentator wordt gegeven, kan helpen bij het versterken van het geleerde en het voorbereiden van de cursisten op het nieuwe materiaal. Begin bijvoorbeeld elke nieuwe sectie met een samenvatting van de belangrijkste punten uit de vorige sectie.
4. Promotie
Met twee mensen kun je daadwerkelijk meer mensen bereiken, zeker als je ook aparte accounts gebruikt. Met deze tips maak je daar een succes van.
Dubbele slagkracht met social media
Maak gebruik van de sociale netwerken van beide hosts om de zichtbaarheid van de cursus te vergroten. Deel promotiemateriaal op persoonlijke en gezamenlijke sociale media-accounts.
Gezamenlijke webinars
Organiseer informatieve webinars waarin beide hosts aanwezig zijn. Zo kunnen jullie de expertise in jullie vakgebied tonen en tegelijkertijd de cursus promoten. Ook krijgen potentiële cursisten dan al een goed beeld van beide persoonlijkheden.
Co-creatie van content
Werk samen aan het creëren van waardevolle content zoals blogposts, infographics of video’s. De gezamenlijke inspanning kan leiden tot uniekere en aantrekkelijkere content.
Bundelaanbiedingen
Als jullie beiden andere cursussen of producten hebben, overweeg dan om bundelaanbiedingen te maken om elkaars werk te promoten.
Community building
Bouw een community rond jullie cursus. Het hebben van twee hosts kan dit proces versnellen en meer diversiteit en engagement in de groep brengen. Organiseer bijvoorbeeld wekelijkse Q&A-sessies of discussiefora waarin studenten interactie kunnen hebben met beide hosts.
Lees ook: Een online community voor je cursus bouwen: groeien van binnenuit
Wil jij ook een online cursus maken? Check dan onze templates en probeer Maatos gratis!