Als maker van online cursussen weet je dat een sterke aanwezigheid online cruciaal is. Een blog voor SEO en thought leadership posts op LinkedIn zijn fantastische manieren om jezelf te positioneren als een expert in jouw vakgebied.
Maar wat als schrijven niet jouw sterkste kant is?
PANIEK!!!
Nee, dan pas je gewoon je werkwijze aan. Niet iedereen gaat als Hemmingway zitten en begint te schrijven. Soms heb je gewoon hulp nodig. En met ChatGPT, heb je nu altijd een assistent tot je beschikking.
Laten we vooropstellen: we raden je absoluut niet aan om volledige posts of blogs door ChatGPT te laten schrijven. Mensen prikken daar zo doorheen. Wat je wel kunt doen, is de tool gebruiken om schrijven makkelijker maken. En dat doe je zo.
Wat is ChatGPT?
In principe is het een chatbot, maar dan wel een hele slimme. Je kent vast die chatbots op websites die absoluut geen zinnige antwoorden geven, en waarbij je gewoon zo snel mogelijk met een mens wil spreken. ChatGPT is een stuk beter, en heeft overal een antwoord op.
ChatGPT is een variant van de populaire taalmodel GPT (Generative Pre-training Transformer).
ChatGPT is een soort taalmodel dat is aangepast voor het maken van chatbot-stijl conversatie. Het kan menselijk-achtige antwoorden genereren op vragen die worden gesteld op basis van wat het heeft geleerd van grote hoeveelheden tekstdata. Het is getraind op conversatiedata en heeft technieken die het helpen om antwoorden te geven die geschikt zijn voor chatbot-stijl conversatie. Het wordt gebruikt in allerlei toepassingen, zoals klantenservice, sociale media en online onderwijs.
Hoe kun je ChatGPT inzetten voor je online cursus?
We raden je niet aan om deze chatbot de inhoudelijke content van je cursus te laten schrijven. Mensen kloppen immers bij jou aan voor je expertise, en je wilt je persoonlijkheid in je cursus verwerken.
1. Brainstormen en ideeën genereren 🧠
Gebruik ChatGPT om creatieve ideeën voor je blogposts of LinkedIn artikelen te genereren. Stel de tool vragen zoals: “Waarover kan ik schrijven als ik een cursus over fotografie geef?” Je krijgt een reeks suggesties waar je misschien zelf nog niet aan had gedacht! Vraag zeker ook door, er is geen einde aan antwoorden die je kunt krijgen.
2. Krijg prompts of een structuur 📝
Als je vastzit’, vraag ChatGPT dan om een schrijfprompt te geven. Dit kan een openingszin zijn, een vraag om je denkproces te starten, of een outline voor je blogpost.
Vraag aan ChatGPT: ‘’hoe kan ik een blog over een online onderneming runnen starten op een originele manier?’’
3. Taal en stijl verbeteren 🖋
Gebruik ChatGPT om je schrijfstijl te verbeteren. Stuur een paragraaf van je blogpost en vraag om suggesties voor het verbeteren van de helderheid, het gebruik van krachtige woorden of het maken van je zinnen meer boeiend.
Lees ook: 14 AI-tools om content voor je cursus mee te maken!
4. Inhoud structureren 🏗
Vraag ChatGPT om een structuur of outline voor je artikel. Dit kan je helpen om een helder en logisch pad voor je content te creëren.
Vraag aan ChatGPT: “Wat is een goede structuur voor een artikel over tijdmanagement?” Je krijgt dan direct een structurr die je naar hartenlust kunt aanpassen, of zo kunt gebruiken.
5. FAQ secties creëren 🙋♀️
Gebruik ChatGPT om een lijst van veelgestelde vragen en antwoorden te genereren die relevant zijn voor je cursusonderwerp. Dit is niet alleen waardevolle content voor je blog, maar helpt ook om vragen van potentiële cursisten te anticiperen.
6. Feedback en reflectie 🔄
Stuur je conceptartikel naar ChatGPT en vraag om feedback. De tool kan je wijzen op delen die mogelijk verduidelijking nodig hebben, of suggesties doen voor verdere verbetering.
Vraag bijvoorbeeld: ‘’heb ik in deze blog iets over het hoofd gezien?’’ of: ‘’welke interessante onderdelen kan ik toevoegen om deze blog net even anders te maken?’’
8. Herschrijven en redigeren 📝
Staat je content al een tijdje online en wil je het een opfrisbeurt geven? Laat ChatGPT je helpen om je content te herschrijven en te polijsten. Geef een paragraaf aan de tool en vraag om een frissere of bondigere herschrijving. Dit is ook handig als je bepaalde content ook op meerdere plaatsen wilt gebruiken, zodat niet overal precies hetzelfde staat.
9. Creatieve titels en koppen bedenken 🎉
Gebruik ChatGPT om pakkende en aantrekkelijke titels en koppen voor je artikelen te bedenken. Dit kan helpen om de aandacht van je lezers te trekken en hen te verleiden je post te lezen. Let op: ChatGPT volgt vaak een herkenbaar format voor titels en koppen. Wil je iets originelers of in een bepaalde stijl? Geef ChatGPT dan voorbeelden van wat je wel en ook niet leuk vindt.
Leren hoe je AI inzet? 🎓
Op Soofos vind je een aantal cursussen over AI. Check deze toppers: