stap cursus verkopen

Je online cursus verkopen als STAP-traject

Met het STAP-budget gaat er voor veel cursisten en instructeurs een hele wereld open. Plots worden een heleboel cursussen toegankelijker voor cursisten, waar ook instructeurs van profiteren. Maar…

Hoe stel je je cursus beschikbaar voor het STAP-budget?

Je hebt heel wat nodig: een NRTO-erkenning, je moet aan allerlei eisen voldoen, en ook je cursisten van de nodige administratie kunnen voorzien. Voor een individuele instructeur kan dat al gauw heel duur en tijdrovend worden. 

Toch kan het het waard zijn om dit proces te doorlopen. Voor veel mensen wordt jouw training opeens een stuk toegankelijker door de subsidie van de overheid.

Hoe krijg je de NRTO-keurmerk voor een STAP-cursus?

Het eerste obstakel waar je tegenaan loopt als je je cursus via de STAP-subsidie wilt aanbieden, is dat er om een NRTO-erkenning gevraagd wordt. Je moet daarvoor lid worden van de NRTO, de de Nederlandse Raad voor Training en opleiding. Dan moet je een audit aanvragen om te zien of je voor het keurmerk in aanmerking komt – en dat keurmerk geven ze uiteraard niet zomaar. Het kan even duren voor je gekeurd wordt, en in de tussentijd kan je cursus niet onder de STAP-subsidie worden verkocht. En dan moet je uiteraard nog voldoen aan de kwaliteitseisen, die vatten ze samen als:

 • TRANSPARANT OVER PRODUCTEN/ DIENSTEN
 • METING VAN KLANTTEVREDENHEID
 • DESKUNDIGHEID VAN DOCENTEN/ ADVISEURS
 •  HELDERHEID OVER LEERUITKOMSTEN
 • SLUIT AAN OP DE ARBEIDSMARKT
 • NAKOMEN GEMAAKTE AFSPRAKEN

Veel instructeurs worden hierdoor ontmoedigd en geven op, maar: het is zeker mogelijk!

Aan welke voorwaarden moet mijn STAP-opleiding voldoen? 

Niet zomaar elke cursus of opleiding is geschikt om aan te bieden via het STAP-budget. Het STAP-budget is in het leven geroepen met een duidelijk doel: mensen omscholen om ze dichter bij de arbeidsmarkt te brengen. Het belangrijkste element is daarom als volgt:

“De opleiding moet bijdragen aan een verbetering van de arbeidspositie van de student.

Daarmee worden hobbymatige cursussen en leerabonnementen dus expliciet uitgesloten. 

Een yogacursus past dus niet binnen het STAP-principe, maar een training om yogadocent te worden zou dus wel aangeboden kunnen worden. 

Verder mogen cursussen zowel online als offline zijn, en kunnen ze van verschillende lengtes zijn. De lengte hangt namelijk ook af van het onderwerp.

Op Soofos hebben we de opleidingen ‘trajecten’ genoemd. Een overzicht van de trajecten die al beschikbaar zijn met het STAP-budget, vind je hier.

Hier zijn enkele voorbeelden van trainingen die we al hebben toegevoegd, die helemaal STAP-proof zijn:

 • Grafisch vormgever
 • Online marketeer
 • Webdesigner
 • Professioneel mindmappen
 • Ontwerpen met Adobe Illustrator
 • Allround DTP-er
 • Professioneel photoshoppen
 • Een professionele online cursus maken

Hoe kan ik mijn cursus beschikbaar maken voor het STAP-budget?

Allereerst moet jouw cursus of opleiding voldoen aan de gestelde voorwaarden van het STAP-budget. Dat houdt in dat het doel van de cursus is, om de arbeidspositie van de persoon te verbeteren. 

Dit kan dus een opleiding zijn om nieuwe vaardigheden aan te leren, maar ook om bijvoorbeeld jezelf beter te positioneren; of om een geheel nieuwe carrière te starten. De cursus moet dan wel genoeg zijn om daar ook echt mee aan de slag te gaan.

Daarnaast is er nog een belangrijke voorwaarde. Om als bedrijf of aanbieder een opleiding te mogen aanbieden voor STAP moet je een aantal keuringen doorlopen.

Er zijn een aantal eisen waaraan de organisatie moet voldoen, zoals:

 • U moet als opleider een erkenning hebben.
 • U moet uw opleiding vastleggen in het STAP-scholingsregister van DUO.
 • U levert een aanmeldingsbewijs aan de student.
 • U levert uw facturen voor STAP-budget als e-factuur aan. Dus niet als pdf. Of u voert uw facturen handmatig in bij TIE Kinetix. Dit is het bedrijf dat de verzending van de inkooporder en de verwerking van de e-factuur verzorgt.
 • Nadat de student de opleiding heeft afgerond, moet u een bewijs van deelname uploaden op het STAP-opleidingsportaal van UWV.

(Bron: https://www.uwv.nl/particulieren/stap-budget/detail/ik-wil-een-opleiding-aanbieden-via-stap)

Houd er rekening mee dat niet elke opleiding in aanmerking komt voor het STAP-budget. 

Hoeveel kost het om een cursus aan te bieden als STAP-opleiding?

Als je zelf de volledige keuring zou doorlopen en aan alle voorwaarden voor het STAP-budget wilt voldoen, kom je al snel uit op meerdere duizenden euro’s per jaar om dit te kunnen doen en in stand te houden. 

Dat is nog zonder de initiële investering om alle keurmerken te behalen (wat al snel uitkomt op een tienduizend euro). 

Vervolgens moet je in je organisatie voldoende tijd en personeel beschikbaar hebben om cursisten te begeleiden bij hun vragen, de administratie rondom het STAP-traject goed op orde houden, en ben je veel tijd bezig met randzaken. 

Toch kan dit het zeker waard zijn! Je opent namelijk de deur voor een enorme groep mensen, die met hun STAP-budget gebruik kunnen maken van jouw training.

Wat is het STAP-budget? 

STAP staat voor STimulering van de ArbeidsPositie. Het is een persoonlijk budget van €1000 dat mensen kunnen uitgeven aan het volgen van een arbeidsgerichte opleiding. 

Het totale budget is ongeveer €218 miljoen per jaar, en wordt sowieso voor de komende vier jaar in stand gehouden. 

Naast een mooie stimulans voor cursisten, ligt er dus voor aanbieders een enorme kans om hierop in te spelen. 

Voor wie is het STAP-budget beschikbaar? 

De subsidie is voor een gigantisch grote groep mensen beschikbaar gesteld, die daarmee een interessante nieuwe doelgroep vormen voor de markt van online cursussen. Iedereen in Nederland mag van het STAP-budget gebruikmaken als: 

 • je ouder bent dan 18 jaar en nog geen AOW ontvangt (of je wel of niet werkt, een uitkering ontvangt of ondernemer bent, dat is voor je aanvraag niet relevant)
 • je volksverzekerd bent (dit ben je als je de afgelopen 27 maanden minstens 6 maanden in Nederland gewoond, gewerkt of een uitkering hebt gehad)
 • je dit kalenderjaar nog geen STAP-budget hebt gekregen en er nog budget is
 • je voor de opleiding STAP-budget kan krijgen (volgens het STAP-scholingsregister)

De eerste stap zou dus zijn om het NRTO keurmerk te behalen. Daarbij zijn er een aantal technische eisen, welke met het Maatos systeem gewoon mogelijk zijn!

Artikel uit de categorie:

Picture of Vicky Frissen

Vicky Frissen

Met blogs vol tips en vergeet-dit-nietjes schrijft copywriter Vicky over hoe je van je cursus een succes maakt - en er nog plezier aan beleeft ook.

Jouw cursus vaker verkopen?

Download onze gratis resource hoe je een landingspagina maakt die overtuigt én krachtig is voor SEO

Download gratis ebook

Maak een landingspagina die overtuigt én krachtig is voor SEO

Maak betere cursussen. Verkoop meer cursussen.

Trends, tools en tips: we sturen je om de week de updates die je nodig hebt. Je kunt je op elk moment uitschrijven.

Gratis e-book

Ontdek hoe je jouw cursus vaker kunt verkopen

Trends, tools en tips: we geven je wekelijks de updates die je nodig hebt. Je kunt je op elk moment uitschrijven.