audiocontent

Je online cursus kracht bijzetten met audiocontent 

Vaak denk je bij een online cursus meteen aan video’s – en daar zetten we bij Maatos ook vooral op in. Maar we willen ook buiten de bestaande hokjes denken, want met online content is er veel meer mogelijk dan alleen video. Zo kun je audio toevoegen aan je online leerervaring om je cursisten nog beter te ondersteunen en de aandacht erbij te houden – ook op momenten waarop ze even niet naar een scherm willen of kunnen kijken.

In dit artikel duiken we in de wereld van audiocontent, en waarom en hoe je dit aan je cursus kunt toevoegen. Let’s go! 

📢 Waarom audiocontent in online leren een gamechanger is

  1. Flexibiliteit: audiocontent biedt cursisten de vrijheid om te leren waar en wanneer ze maar willen, zonder dat ze naar een scherm hoeven te staren.
  2. Efficiëntie: door te luisteren terwijl je andere dingen doet, kunnen cursisten hun tijd beter benutten en hun leerproces versnellen. Je hebt je handen vrij, dus geen smoesjes meer. 
  3. Toegankelijkheid: voor visueel beperkte cursisten of degenen die simpelweg beter leren door te luisteren, is audio een geweldig alternatief of aanvulling op visuele content.
  4. Afwisseling: met audiocontent zoals podcasts of luisteroefeningen breng je wat variatie aan in je leerervaring, wat het voor cursisten interessant kan houden om met je content bezig te blijven.

Zo kun je audio toevoegen aan je online leerervaring

📃 Spreek samenvattingen in

Maak audioversies van de belangrijkste punten van je les. Zo kunnen je cursisten onderweg, tijdens het sporten of zelfs tijdens het huishouden hun kennis opfrissen en hoeven ze niet telkens naar een scherm te staren.

🎙️ Geef meer context met podcasts

Zet een reeks boeiende podcasts op. Praat over alles wat met je cursus te maken heeft, van diepgaande discussies tot luchtige gesprekken met experts. 

Deel ook de verhalen achter de stof. Waar komt een bepaald idee vandaan? Wie heeft een techniek ontwikkeld? Ook verhalen en ervaringen van anderen delen werkt goed in podcasts. Dit laat zien hoe de leerstof in het echte leven toegepast kan worden.

🗣️ Oefenen en rollenspellen met audio

Wellicht heb je bepaalde oefeningen in je cursus zitten die ook zouden werken in audioformaat. Bijvoorbeeld voor taallessen of meditatiecursussen, maar ook voor sales en creatieve cursussen. Het is een handige manier voor cursisten om hun skills te oefenen, zelfs als ze niet achter hun computer zitten.

Je kunt ook rollenspellen of simulaties creëren die cursisten kunnen beluisteren en naspelen. Dit maakt leren interactief en leuk en geeft een beter beeld van hoe kennis wordt ingezet in de praktijk.

💻 Neem Q&A’s en webinars ook op in audio format

Dat het een goed idee is om live webinars op te nemen, wist je waarschijnlijk al. Maar om het nog makkelijker te maken voor iedereen die het gemist heeft om up-to-date te blijven, is het ook handig om een audiobestand ervan online te zetten. Zo hebben alle cursisten toegang tot deze waardevolle interacties, ook als ze er niet live bij kunnen zijn. Als er belangrijke beelden worden gedeeld, kun je hier altijd apart naar verwijzen. 

Zo zorg je dat je audiocontent aanslaat

👉 Maak een contentplan voor je audio

Voordat je begint met het opnemen van je audio, is het slim om een contentplan op te stellen. Bepaal wat het doel is van elke audio-opname binnen de cursus. Wil je verdiepende informatie bieden, of juist een samenvatting van de belangrijkste punten? Plan ook wanneer je de audio wilt introduceren in je cursus en hoe deze zich verhoudt tot de andere materialen. 

👂 Zet in op geluid van topkwaliteit 

Een kraakheldere opname maakt een wereld van verschil. Investeer in een goede microfoon en zorg voor een stille opnameomgeving. Een beetje ruis of een echo kan al snel afleiden van de inhoud. Denk ook aan het bewerken van je audio na opname om eventuele kleine storingen eruit te halen en de kwaliteit te perfectioneren.

✍️ Schrijf een script – of in elk geval wat focuspunten 

Het klinkt misschien verleidelijk om gewoon te beginnen met praten, maar een vooraf uitgedacht script zorgt voor structuur en focus. Bepaal de kernpunten die je wilt overbrengen en hoe je deze op een boeiende manier kunt presenteren. Een script helpt ook om je opname beknopt te houden en voorkomt dat je afdwaalt van het onderwerp.

💬 Maak je content nog toegankelijker met transcripties

Niet iedereen heeft de mogelijkheid om naar audio te luisteren, en sommigen geven misschien de voorkeur aan lezen. Door transcripties van je audiobestanden aan te bieden, maak je je cursus toegankelijker voor een breder publiek. Dit is ook handig voor cursisten die graag notities maken of specifieke informatie terug willen vinden zonder de hele audio opnieuw te moeten beluisteren.

🤳 Bied flexibiliteit in hoe en waar je je audio aanbiedt

Door je audiocontent op verschillende manieren aan te bieden, kun je tegemoetkomen aan de diverse voorkeuren van je cursisten. Sommigen willen misschien de audio downloaden om onderweg te beluisteren, terwijl anderen deze liever streamen. Bied daarom opties voor zowel downloaden als streamen aan.

⁉️ Monitor gebruik en vraag om feedback

Houd bij hoe je audiocontent wordt gebruikt en gewaardeerd door je cursisten. Vraag actief om feedback en luister naar suggesties voor verbetering. 

Werk jij al met aanvullende audiocontent voor je cursus?

Op zoek naar meer inspiratie om je cursus naar het volgende niveau te tillen? Check dan deze blogs.

Artikel uit de categorie:

Vicky Frissen

Vicky Frissen

Met blogs vol tips en vergeet-dit-nietjes schrijft copywriter Vicky over hoe je van je cursus een succes maakt - en er nog plezier aan beleeft ook.

Jouw cursus vaker verkopen?

Download onze gratis resource hoe je een landingspagina maakt die overtuigt én krachtig is voor SEO

Download gratis ebook

Maak een landingspagina die overtuigt én krachtig is voor SEO

Maak betere cursussen. Verkoop meer cursussen.

Trends, tools en tips: we sturen je om de week de updates die je nodig hebt. Je kunt je op elk moment uitschrijven.

Gratis e-book

Ontdek hoe je jouw cursus vaker kunt verkopen

Trends, tools en tips: we geven je wekelijks de updates die je nodig hebt. Je kunt je op elk moment uitschrijven.