Mag ik zomaar cursussen en certificaten geven?

Er zijn heel wat redenen om een online cursus te gaan geven, maar toch hebben veel mensen nog twijfels of het wel iets is wat ze kunnen of mogen doen. Een vraag die dan ook vaak voorbij komt, is of ze wel zomaar online cursussen mogen geven — want waar moet je aan voldoen, en hoe mag je het verkopen? In deze blog geven we je antwoord, zodat je zonder twijfels aan de slag kunt met jouw cursus vormgeven en verkopen!

Wanneer mag je een cursus geven?

Van talen tot marketing en van software tot creatieve cursussen: er komen allerlei soorten online opleidingen voorbij op ons platform. Heb je genoeg kennis van een onderwerp, omdat het al jaren je beroep is of omdat het je passie is, dan is dat vaak al genoeg om een cursus te mogen geven. Het is dus niet nodig om voor elk onderwerp een opleiding te hebben gevolgd of een bepaald diploma te hebben. Werk je in je cursus echter specifiek met bepaalde software, tools, bepaalde boeken of ander lesmateriaal, dan dien je wel rekening te houden met auteursrecht en andere licenties. Er zijn ook beperkingen wanneer je anderen een certificaat of diploma na afloop van je cursus wilt geven, maar daarover later meer.

Het is dus relatief eenvoudig en simpel om een cursus te mogen geven. In het geval van online cursussen gelden de algemene regels voor online aankomen. Heb je een eigen website waarop je cursussen verkoopt, dien je hier dus rekening mee te houden. Welke andere regels en richtlijnen gelden er?

Wanneer mag je een certificaat uitreiken?

Veel deelnemers aan cursussen willen hier na afloop professioneel van kunnen profiteren. Een vermelding op LinkedIn of op hun cv is al heel fijn. Soms vragen mensen om een certificaat of diploma, maar dat mag niet altijd gegeven worden.

Een officieel certificaat mag je alleen uitreiken wanneer je hier zelf de juiste certificering voor hebt. Dat betekent bijvoorbeeld dat wanneer je zelf een certificaat voor Adobe Photoshop hebt, je niet automatisch ook zelf hier certificaten voor uit mag delen. Hier heb je een aparte licentie voor nodig.

Wat je wel altijd mag uitreiken, is een certificaat van deelname. Met een bewijs van deelname, waar je bijvoorbeeld de behandelde onderwerpen en moeilijkheidsgraad op kunt vermelden, kunnen je deelnemers alsnog aantonen dat ze kennis hebben van het onderwerp.

Duidelijke algemene voorwaarden

Voorkomen is beter dan genezen, ook bij online cursussen. Bij het verkopen van online cursussen is het belangrijk om duidelijkheid te geven over wat je cursisten mogen verwachten. Duidelijke algemene voorwaarden (laten) opstellen, helpt je om vervelende discussies te voorkomen. Neem hier bijvoorbeeld in op wat je niet-goed-geld-terug-beleid inhoudt en welke certificaten deelnemers wel of niet kunnen verkrijgen.

Begin met online cursussen verkopen

Heb je nog vragen over het geven van een online cursus? Ons team staat klaar om al je twijfels weg te nemen. Bekijk het aanbod van andere experts om inspiratie op te doen of lees meer over starten met online lesgeven op onze blog.

Artikel uit de categorie:

Rick de Bie

Rick de Bie

Rick is ondertussen een jaar werkzaam bij Maatos en heeft al tientallen instructeurs geholpen succesvol een cursus te publiceren! Leren over de belangrijkste onderdelen van marketing? Dan moet je bij Rick zijn. Het delen van kennis is een passie, vooral over onderwerpen waar hij diep op in kan gaan!

Voorkom deze fouten!

Download ons gratis e-book en voorkom de 10 meest gemaakte fouten bij online cursussen.

Download gratis e-book

Ontdek de 10 meest gemaakte fouten bij online cursussen

Maak betere cursussen. Verkoop meer cursussen.

Trends, tools en tips: we sturen je om de week de updates die je nodig hebt. Je kunt je op elk moment uitschrijven.

Gratis e-book

Maak jij deze 10 fouten niet?

Trends, tools en tips: we geven je wekelijks de updates die je nodig hebt. Je kunt je op elk moment uitschrijven.