3 redenen waarom je als online instructeur een webinar moet geven

Zoom, Skype, video calls, online lessen en webinars: we hebben er dit jaar misschien al genoeg van gezien, maar they’re here to stay. Webinars waren voordat er een wereldwijde pandemie uitbrak al populair, maar corona heeft ze een laatste zetje gegeven om in de spotlight te komen.

En dat is niet voor niks: webinars bieden voordelen voor zowel sprekers als publiek. Ze maken kennis een stuk toegankelijker, waar ter wereld je je ook bevindt. En voor jou als online instructeur, zijn ze ook een mooie toevoeging aan je online content. 

Geen fan van spreken op een podium?

Misschien lukt het wel als je gewoon vanuit je woonkamer naar je laptop spreekt. Geen gekke spotlights of microfoons op je blouse: gewoon lekker jezelf zijn. Is het toch nog te hoog gegrepen, dan kun je ook een podcast starten voor je cursuspagina.

Durf jij het aan? Hier zijn drie redenen waarom je het zou moeten proberen.

#1 Ze vergroten je online zichtbaarheid enorm 

Goed, op social media zitten we allemaal. En er wordt regelmatig gepost. Maar hoe spring je er tegenwoordig nog uit met content? Door te experimenteren met verschillende soorten content. Van blogs tot podcasts, en nu dus ook met webinars!

Met webinars kun je events aanmaken, bijvoorbeeld op social media. Dat doen we zelf trouwens ook. Webinars zijn namelijk een geweldige manier om kennis te delen op een interactieve manier, en een prachtig stukje promotie voor je cursuspagina. 

#2 Je profileert jezelf als expert

Net als met blogs, e-books en gratis guides zijn webinars een goede gelegenheid om nog maar een keertje te laten zien dat jij de autoriteit binnen jouw vakgebied bent. Met webinars spring je er nog een keertje extra uit, omdat je ook direct de interactie kunt aangaan met je kijkers. 

Wanneer je een webinar organiseert, kun je namelijk ook een Q&A-ronde invoegen, ofwel live, of door van tevoren kijkers vragen te laten insturen die je beantwoordt. Je webinar wordt daarmee nog waardevoller, omdat het specifiek de vragen beantwoordt die je doelgroep heeft.

#3 Ze zijn een slimme inkomstenbron

Offline spreekgelegenheden organiseren is lastig. Je moet ofwel gevraagd worden om ergens te komen spreken, of je moet zelf op zoek gaan naar een locatie en een volledig evenement organiseren dat draait om jouw verhaal. Dat is kostbaar en er kleven wat risico’s aan. Want wat als je niet uitverkoopt? Een halflege zaal fotograferen is geen lekkere PR, en je betaalt alsnog voor elke vierkante meter. 

Het probleem van offline events is ook dat ze in een klap grote groepen mensen buitensluiten. Op de eerste plaats omdat ze natuurlijk locatiegebonden zijn: niet iedereen zou van Maastricht naar Groningen treinen om een spreker te zien. Daarnaast is er ook het tijdsaspect: een offline event vindt plaats op die datum, die tijd, en that’s it.

Met webinars kun je een replay beschikbaar stellen voor wie net dat uurtje op de kids moet passen. Daarnaast kunnen mensen van over de hele wereld meekijken: die beperking is dus weg. En je kunt je webinars achteraf beschikbaar maken op je website, al dan niet achter een betaalmuur. 

Halflege zalen zijn geen probleem meer, maar te volle zalen ook niet. De tools waarmee je webinars kunt organiseren hebben enorm hoge limieten. Is er dus meer vraag naar je webinar dan je in een zaal zou kunnen passen? Dan verdien je er ook nog eens lekker aan! En zoals gezegd: de kosten zijn laag. Je hoeft de aanwezigen niet van koffie of lunch te voorzien. 

Welke webinar Software kun je kiezen?

Veel online instructeurs maken de keuze uit drie tools: WebinarGeek, WebinarJam en Zoom. Zelf gebruiken we binnen Maatos WebinarJam en zijn we begonnen met het testen van WebinarGeek. Welke het best bij jou past, hangt af van jouw persoonlijke voorkeuren. Je kunt bijna alles eerst gratis uitproberen, dus test de tools en maak dan een keuze.

-> Probeer WebinarGeek
-> Probeer WebinarJam

Klaar voor de toekomst?

Heb je extra kennis te delen die een mooie aanvulling is op je cursus, of wil je een webinar inzetten om je cursus te promoten? Deel het ook in onze community! Wij kijken graag mee. 

Artikel uit de categorie:

Vicky Frissen

Vicky Frissen

Met blogs vol tips en vergeet-dit-nietjes schrijft copywriter Vicky over hoe je van je cursus een succes maakt - en er nog plezier aan beleeft ook.

Jouw cursus vaker verkopen?

Download onze gratis resource hoe je een landingspagina maakt die overtuigt én krachtig is voor SEO

Download gratis ebook

Maak een landingspagina die overtuigt én krachtig is voor SEO

Maak betere cursussen. Verkoop meer cursussen.

Trends, tools en tips: we sturen je om de week de updates die je nodig hebt. Je kunt je op elk moment uitschrijven.

Gratis e-book

Ontdek hoe je jouw cursus vaker kunt verkopen

Trends, tools en tips: we geven je wekelijks de updates die je nodig hebt. Je kunt je op elk moment uitschrijven.