Zelf online cursussen maken voor intern gebruik in jullie organisatie

De mensen in je onderneming zijn goud waard. Nog meer zelfs als ze continu blijven leren. Iedere HR guru roept dat het ondersteunen van ontwikkeling het ingrediënt voor succes is. Maar vervolgens is het stil als het aankomt op hoe je dat op een praktische manier doet, die ondersteuning bieden. Een manier om dat te doen, is zelf online cursussen maken.

Je werknemers wijzen op hun ontwikkelingsbudget is niet genoeg. Je moet het makkelijk maken voor je medewerkers om aan hun vaardigheden te werken.

Een van de manieren waarop je dat kunt doen, is door een eigen online leeromgeving te bouwen, voor jouw organisatie. Met Maatos kan dat. In dit artikel leggen we je uit waarom zo’n online leeromgeving het verschil kan maken, en geven we je wat ideeën. 

Waarom zelf online cursussen aanbieden aan je medewerkers

Natuurlijk kun je ook nog altijd mensen uitnodigen voor workshops. Maar de ene dag werkt Jaap thuis, en de ander Annemiek. Of iedereen werkt vanuit overal, altijd. Met verschillende tijdzones, locaties en zelfs dagelijkse schema’s is het lastig om een moment te vinden waarop je al je medewerkers tegelijk kunt trainen. Zelfs al lukt dat wel, dan is het nog maar de vraag of iedereen op dat moment de motivatie en focus heeft voor dat onderwerp. Zeker als ze een soortgelijke workshop al eens gevolgd hebben.

Met online cursussen geef je je werknemers meer gemak en flexibiliteit. Dat kan juist de deelname verhogen. Ze kunnen de cursussen volgen wanneer dat voor hen uitkomt, en zelf kiezen welke cursussen prioriteit hebben en welke niet. 

Ook kun je de cursussen aanpassen op wat specifiek relevant is voor jouw organisatie. Vaak zijn algemenere cursussen van externe partijen iets algemener, of moet je flink dokken voor een op maat gemaakte cursus. Als je echter zelf je cursusmateriaal maakt, heb je veel meer zeggenschap. Ook kun je zelf de cursussen updaten wanneer dat nodig is. 

Een LMS gebruiken voor de online leeromgeving van jullie bedrijf

Klinkt goed, toch? Maar hoe ziet dat er praktisch uit? Idealiter gebruik je hiervoor een LMS.

Een Learning Management System (LMS) is als een virtuele bibliotheek, een one-stop-shop voor al het trainingsmateriaal dat je medewerkers ooit nodig zullen hebben. Het centraliseert alles op één plek, waardoor het voor werknemers een koud kunstje wordt om toegang te krijgen tot hun verplichte én vrijwillige cursussen, en deze bij te houden. 

Bovendien is het voor jou als beheerder super makkelijk om nieuwe cursussen toe te voegen en inhoud bij te werken. 

Wanneer je gebruikmaakt van een LMS is het makkelijker om de voortgang van werknemers te monitoren. Alles komt samen in een dashboard, wat een heleboel tijd en verwarring spaart. 

Ook kun je zelf je employer branding toevoegen aan de online leeromgeving. Dat klinkt misschien als een overbodige luxe, maar het voegt wel wat toe aan de leeromgeving – en daar gaat het uiteindelijk om. 

Must have online cursussen voor in jullie leeromgeving

De sky is the limit als het gaat om de soorten online cursussen die je aan het LMS van jullie organisatie kunt toevoegen. Het doel is om tegemoet te komen aan de unieke behoeften van jullie werknemers, dus wees creatief, en vraag ook waar werknemers behoefte aan hebben:

  • Onboarding training voor nieuwe medewerkers
  • Cursussen voor specifieke tools die u gebruikt binnen uw organisatie. Photoshop, Excel, Asana, of elke andere tool. 
  • Persoonlijke ontwikkelingscursussen gerelateerd aan leiderschap of creativiteit, om medewerkers te helpen hun volledige potentieel te bereiken
  • Cursussen over het veilig verwerken van data, of veilig werken in het algemeen
  • Cursussen over mentale gezondheid, gezond werken, mindfulness en andere tips die medewerkers helpen om in balans te blijven

Maatos Academy – voor je medewerkers 

Maatos is er voor maatwerk, maar heeft wel alles wat je nodig hebt in een LMS standaard inbegrepen. Je kunt makkelijk zelf aanpassingen doen en cursussen toevoegen. Voor bedrijven is de Academy opzet ideaal. Daarmee kun je een divers aanbod en vele cursussen aanbieden. Vooral de zoekfunctionaliteit en het gebruik van categorieën is handig voor het overzicht van de gebruikers. Lees hier meer over een custom Maatos omgeving.

Artikel uit de categorie:

Picture of Vicky Frissen

Vicky Frissen

Met blogs vol tips en vergeet-dit-nietjes schrijft copywriter Vicky over hoe je van je cursus een succes maakt - en er nog plezier aan beleeft ook.

Voorkom deze fouten!

Download ons gratis e-book en voorkom de 10 meest gemaakte fouten bij online cursussen.

Download gratis e-book

Ontdek de 10 meest gemaakte fouten bij online cursussen

Maak betere cursussen. Verkoop meer cursussen.

Trends, tools en tips: we sturen je om de week de updates die je nodig hebt. Je kunt je op elk moment uitschrijven.

Gratis e-book

Maak jij deze 10 fouten niet?

Trends, tools en tips: we geven je wekelijks de updates die je nodig hebt. Je kunt je op elk moment uitschrijven.