tools online coaching

Met deze tools wordt vanuit huis coachen nog makkelijker

Coachingstrajecten winnen aan populariteit. In plaats van one-size-fits-all trajecten en zelfhulpboeken vinden mensen steeds vaker hun weg naar op maat gemaakte coachingsprogramma’s. De behoefte aan persoonlijke en individuele hulp stijgt – maar hoe pak je dat ook online als coach slim aan?

Face-to-face coachen mag en kan simpelweg niet altijd. Zit er geen pandemie in de weg, dan is het misschien gewoon afstand: jij reist bijvoorbeeld vaak of woont in het buitenland, maar wil toch je bereik groot houden. 

Je coachingstraject (deels) in een online cursus gieten is daarvoor ideaal. In deze blog leggen we je uit, waarom, hoe en met welke tools je dat het beste doet!

Maatos voor online coaching

Niet elk onderdeel van een coachingstraject hoeft live te worden uitgevoerd. Je kunt je materialen en opdrachten inzetten op een online cursusplatform als Maatos. Via video geef je er alsnog een unieke persoonlijke twist aan. Zo gebruik je Maatos als platform voor aanvullend materiaal waarvan zowel jij als je klanten een fijn overzicht krijgen.

Daarnaast biedt Maatos handige extra opties om je coaching nog makkelijker te maken. Zo kun je gebruik maken van een boekingssysteem om eenvoudig meetings te boeken – al dan niet via Skype of Zoom.

Handige tools voor online coachingsessies 

Wil je volledig of gedeeltelijk online gaan met je coachingspraktijk? Met onderstaande tips en tools maak je het voor jezelf – en je klanten – makkelijk, en minstens net zo effectief als offline coachen! Een complete opnamestudio is niet per definitie nodig. Deze (gratis) tools helpen je al een heel eind op weg.

Gratis tools voor videobellen

Er zijn talloze platforms – al dan niet kosteloos – waarmee je kunt videobellen met klanten. Skype en Zoom zijn de meest bekende en meest gebruikte, maar ook Google Hangouts wint aan populariteit. Alle drie zijn gratis te gebruiken voor 1-op-1-sessies. Daarnaast kun je ook WhatsApp videobellen of FaceTime gebruiken – mocht je onderweg zijn. 

Tips voor goed geluid

Of je nou een video opneemt of in een videogesprek zit: goed geluid is belangrijk. Dat betekent dat je in een rustige omgeving zit met zo min mogelijk achtergrondgeluid. 

Veel smartphones en laptops beschikken over een prima ingebouwde microfoon, maar merk je dat het toch hapert, dan is een externe microfoon aan te bevelen, zowel voor instructievideo’s als voor de gesprekken. Check dus zeker ook onze aanbevelingen voor externe microfoons!

Goed geluid is tweerichtingsverkeer. Een koptelefoon dragen tijdens videogesprekken is ook aan te bevelen. Wil je de ander altijd goed kunnen verstaan, kies dan voor een noise-cancelling hoofdtelefoon. 

Aantekeningen en notities bewaren en delen

Misschien maak je per klant aantekeningen van sessies of hun voortgang. Je wilt dan snel toegang kunnen krijgen tot de juiste bestanden en weten dat deze veilig opgeslagen zijn. 

Papier is, zeker als je heel wat coachingsklanten hebt, al snel onhandig en onoverzichtelijk. Onderstaande tools helpen je om elk woord goed op te slaan!

Evernote

Niet alleen tekst, maar ook afbeeldingen, audio, video en webpagina’s in je aantekeningen verwerken? Dat kan met Evernote! De gratis variant heeft al talloze mogelijkheden. Wil je meer? Met een Premium abonnement beheer je projecten vanaf elk apparaat – zelfs offline.

Je kunt gemakkelijk virtuele notitieblokken aanmaken voor het managen van diverse klanten of ideeën. 

Google Keep en Apple Notes 

Rechttoe rechtaan: de standaard notitieapps op Android en Apple smartphones zijn prima om altijd en overal toegang te hebben tot je notities. Synchroniseer je telefoon met je laptop als je ook on the go een geniale ingeving wil noteren.

Google Drive en Dropbox Paper

Als het gewenst is om je notities met je coachingsklanten te delen, wil je niet telkens nieuwe versies van een documentje over en weer mailen. Met Google Drive en Dropbox Paper geef je anderen gemakkelijk toegang tot documenten die ze vervolgens kunnen bewerken of enkel lezen. Geen gedoe met documenten samenvoegen: je werkt direct live samen in dezelfde bestanden.

Saferoom

Met bovenstaande apps sla je jouw notities op in de cloud. Er is alleen een accountwachtwoord nodig om ze te openen. Handig, maar voor wie op zoek is naar nog meer privacy en beveiliging, is er Saferoom. Hiermee versleutel je je notities voordat je ze opslaat. Perfect voor wie met echt gevoelige data werkt! In Saferoom zelf kun je geen notities maken, maar je kunt het wel koppelen aan jouw favoriete apps.

Klaar om online te gaan coachen!

Als coach en met een cursus laat je zien dat je echt een expert bent in je vakgebied. Het is een mooie manier om extra inkomsten te genereren en om anderen te helpen. Nog meer redenen nodig om coaching of een online cursus aan je aanbod toe te voegen? We geven je graag drie redenen waarom een online cursus jouw bedrijf helpt!

Artikel uit de categorie:

Vicky Frissen

Vicky Frissen

Met blogs vol tips en vergeet-dit-nietjes schrijft copywriter Vicky over hoe je van je cursus een succes maakt - en er nog plezier aan beleeft ook.

Download gratis ebook

Ontdek de 10 meest gemaakte fouten bij online cursussen

Krijg meteen toegang tot de laatste replay

Vul je gegevens in

Doe mee met het volgende live webinar!

Ontdek alle mogelijkheden van het systeem én stel live jouw vragen.