Je eigen instructievideo maken? Zo start je!

Voor veel online instructeurs is het maken van een video vaak nog nieuw en soms zelfs eng. Toch is de instructievideo één van de meest effectieve manieren om jouw boodschap over te brengen. Cursisten vinden het fijn om video’s te kijken op het moment dat het ze zelf uitkomt. Maar waar start je nou bij het maken van video’s? Welke tools kun je hiervoor gebruiken en wat komt er bij kijken?

Wat maakt een instructievideo goed?

Een goede instructievideo heeft zorgt ervoor dat een cursist wordt ingeleid, instrueert en aangezet tot oefenen. Om hiervoor te zorgen, kan je video niet te kort, maar ook niet te lang zijn. Tussen de vijf en vijftien minuten is een ideale lengte. Bij een video langer dan dat verliezen kijkers hun interesse. In de introductie laat je duidelijk weten wat het doel is, zodat cursisten kunnen zien wanneer ze het begrijpen. Dat de video goede kwaliteit audio en beeld (minimaal 720p) heeft, is natuurlijk vanzelfsprekend.

Wat is een goede workflow om een instructievideo te maken?

  1. Start met een script (–> lees meer over het maken van een script).
  2. Test het script, probeer het minimaal één keer uit.
  3. Neem de instructievideo op.
  4. Bewerk de video naar een ruwe versie.
  5. Controleer het en vraag feedback.
  6. Bewerk de video naar een definitieve versie.

De workflow uitgelegd.

1. Start met een script. Waarom? Omdat je dan zonder problemen alles kan opschrijven wat je wilt vertellen. Tijdens het maken van de video kan je dan niks vergeten of kan je er bewust voor kiezen iets over te slaan. Het maakt het opnemen van de video makkelijker.

2. Test het script. Dit doe je omdat je moet ontdekken wat voor jou werkt. Misschien kom je er wel achter dat de video te lang of te kort wordt. Dit kan je dan nog aanpassen, zodat je script beter of duidelijker wordt.

3. Neem de video op. Dit is een belangrijke stap. Neem de tijd je voor te bereiden, zet alles van tevoren klaar en raak gewend aan de camera of microfoon. Maak je geen zorgen, de eerste instructievideo van elke instructeur was slecht.

4. Maak een ruwe bewerking. Het is nog niet nodig je video meteen naar een laatste variant te bewerken. De eerste versie die je maakt, is er eentje waar je op kan bouwen en nog aanpassingen in kan maken. Ook kan het zijn dat je na de volgende stap nog iets wilt toevoegen of verwijderen.

5. Controleer de video en vraag feedback. Na je eerste, ruwe bewerking kan je gaan controleren of alles erin zit wat er in hoort te zitten. Vraag feedback aan de mensen om je heen en neem deze feedback ten harte. Nu kan je dat nog gaan verwerken in je video.

6. Maak je definitieve bewerking. Na het toevoegen of verwijderen van content kan je aan de slag met je definitieve bewerking. Hier kan je meer tijd in stoppen dan de ruwe bewerking, omdat je hier in principe niets meer aan gaat veranderen.

Welke spullen heb je nodig voor het maken van een instructievideo

Voor het maken van instructievideo’s zijn een aantal zaken relevant. Het is voor een deel afhankelijk van de keuze tussen zelfopnames of schermopnames. Bekijk dus welke spullen jij echt nodig zal hebben.

1. Een goede microfoon (essentieel)

Geluid is misschien wel de belangrijkste factor voor jouw online cursus. Dit gaat vaak fout bij instructeurs. We maken zelf gebruik van de RØDE NT-USB, een premium microfoon die ongeveer €200 kost. Er zijn goedkopere opties, zoals de Snowball Ice, die zeker in het begin zullen volstaan. Wil je het echter serieus gaan oppakken, dan is het aan te raden om te investeren in een goede microfoon. Als je gaat werken met video-opnames kan het handig zijn om met een lavelier-microfoon te werken (bijvoorbeeld de RØDE lavelier). In dit artikel vind je meer opties en goede keuzes voor microfoons.

Lees hier meer over passende microfoons voor jou!

2. Een goede camera (optioneel)

Als je gaat werken met video-opnames, dan zul je veel beeld moeten schieten. Een goede camera kan dit een stuk makkelijker voor je maken en zal kan je kwaliteit garanderen. Vaak kun je dit met een recente smartphone al goed genoeg doen. Het is namelijk geen volledige bioscoopfilm, maar een instructievideo. Het is dus niet nodig om in 4k-resolutie op te nemen. Zolang het maar helder en scherp is! Maak je dus niet al te druk om een camera, zeker niet in het begin.

3. Opname- en videosoftware (essentieel)

De instructeurs die wij helpen, raden wij over het algemeen drie tools aan: Camtasia, Premiere Pro, of Movavi. Als je veel gebruik gaat maken van schermopnames zijn Camtasia en Movavi een goede keuze. Daar zitten handige opties bij, zoals het automatisch laten omcirkelen van een muisklik of het weergeven van toetscombinaties. Uiteindelijk gaat het je heel veel tijd besparen door gebruik te maken van dit soort handige software.

Lees hier over de meest geschikte videosoftware voor jou!

4. Belichting (optioneel)

Niet iedereen heeft een ruimte in huis of op kantoor waarin alles helemaal perfect is voor het maken van instructievideo’s. Vaak schort het dan aan een of twee dingen, namelijk licht en geluid. Belichting is een extra factor waaraan je kan denken, als je ervoor kiest om voor de camera aan het werk te gaan. Hierdoor kan je in je in ruimtes die normaal gesproken niet geschikt zijn om te filmen, toch filmen. Denk daarbij aan ruimtes zonder natuurlijk daglicht of zonder goede belichting.

Een aantal handige tips voor tijdens het opnemen van jouw instructievideo

1. Maak gebruik van de mogelijkheden van jouw LMS systeem.

Een LMS systeem zoals bijvoorbeeld Maatos kan méér dan alleen video’s weergeven. ZO kun je teksten toevoegen, bestanden uploaden, werkbladen toevoegen en bijvoorbeeld toetsen maken. Maak hier slim gebruik van, ook in je video’s. Zeg bijvoorbeeld in de video dat ze bij de les het werkblad kunnen downloaden; of dat ze een lijstje met huidige materialen kunnen vinden onder de les

2. Vermijd het gebruik van datums of momenten

Noem zo min mogelijk een datum of een moment van een dag. Een cursist zal jouw instructievideo namelijk bekijken op het moment dat het de cursist uitkomt. Het is dus niet relevant, en soms zelfs storend, om dan een bepaalde dag, een moment of tijdstip op te noemen. Je kan dit simpelweg vermijden door je aan je script te houden!

3. Neem op in een rustige omgeving

Zorg dat je niet afgeleid wordt tijdens het opnemen. Het is prettig, niet alleen voor jezelf, maar ook voor je cursisten. Het geeft jou de mogelijkheid om je te focussen op het opnemen, waardoor je dat sneller voor elkaar krijgt. Ook hebben je cursisten minder last van geluid op de achtergrond of van momenten waarop je zichtbaar wordt afgeleid.

4. Maak je een foutje? Geen probleem!

Tijdens het nabewerken kun je veel foutjes oplossen. Herpak jezelf en start een paar zinnen terug. Begin weer met een complete zin zodat je dit er makkelijk in kunt bewerken. Raak dus niet in de stress als je een iets verkeerd uitspreekt of als je een handeling niet goed uitvoert. Ga weer even terug naar het einde van waar het goed ging en ga weer verder!

5. Test jouw opnameapparatuur vóór je begint

Dit is misschien een open deur, maar we hebben dit zelf wel eens meegemaakt en het is erg vervelend. Je bent begonnen met opnemen en komt er tijdens het bewerken achter dat je microfoon niet goed stond of niet aangesloten was. Je kunt dan alle tekst weer opnieuw opnemen. Erg onhandig én het kost veel tijd. Probeer jezelf aan te leren elke keer voordat je start met opnames de apparatuur even te testen, maak een proefvideo en controleer of het is zoals gewenst.

Het publiceren en beveiligen van jouw video’s

Nu je instructievideo gemaakt is, wil je deze natuurlijk publiceren. Deze wil je op een veilige server hebben staan die snel en op een optimale manier de video aan cursisten toont. Bij Maatos regelen we dit allemaal voor je. Je upload de video naar onze beveiligde video server, die alles vervolgens naar optimale bestandsformaten converteert. Het maakt dus niet uit of een cursist jouw cursus mobiel bekijkt of via de desktop – de video zal altijd optimaal afgespeeld worden! De video is vervolgens beveiligd tegen downloaden en kan niet makkelijk gekopieerd worden.

Als je dit zelf wilt gaan doen, dan kun je dit doen via bijvoorbeeld Vimeo of door de video op privé te zetten in YouTube. Vervolgens embed je de video op jouw eigen cursusplatform, zodat deze daar afgespeeld kan worden.

Een leuke extra kan zijn om ondertiteling toe te voegen. Als je gewerkt hebt met een script, dan zal je de meeste tekst al hebben. Met tools zoals Camtasia kun je dit redelijk makkelijk timen en linken aan de cursus. Let op dat je dit als apart bestand toevoegt aan de video en niet als het ware inbrand in de video.

–> Probeer Camtasia Gratis uit

Artikel uit de categorie:

Anton Ver

Anton Ver

Het is Anton zijn doel om online leren toegankelijk te maken in heel Nederland. Zowel voor (toekomstige) instructeurs als voor de cursisten. Hij is een groot aanhanger van het idee dat je je leven lang blijft leren. Zelf is Anton helemaal weg van digitale marketing en met name e-mail marketing.

Op zoek naar jouw niche?

Download onze gratis resource hoe je in 5 stappen jouw niche vindt

Download gratis resource

Vind in 5 stappen jouw niche

Maak betere cursussen. Verkoop meer cursussen.

Trends, tools en tips: we sturen je om de week de updates die je nodig hebt. Je kunt je op elk moment uitschrijven.

Gratis e-book

Ga in 5 stappen dieper in op je doelgroep

Trends, tools en tips: we geven je wekelijks de updates die je nodig hebt. Je kunt je op elk moment uitschrijven.