Scherm delen in je online cursus: gratis tools voor schermopname

Afhankelijk van het soort cursus dat je gaat geven, is het handig om je cursisten mee te laten kijken in jouw scherm. Het is nu eenmaal vrij lastig om iemand Photoshop te leren met alleen een whiteboard achter je. Daarom vertellen we je in deze blog meer over de mogelijkheden om je scherm te delen en geven je tips voor gratis tools om te screencasten!

Waar moet je rekening mee houden?

Allereerst of de tool die je wilt gebruiken geschikt is voor jouw besturingssysteem. Daarnaast moet je ook nadenken over wat je wil gaan opnemen: alleen je scherm, of wil je ook je webcam in beeld, zodat je cursisten ook jou kunnen zien? Er zijn een aantal volledig gratis tools, maar dan zit je vaak met een watermerk in je beeld. Hieronder vind je een lijst van populaire tools voor schermopname met alle info die je nodig hebt.

Loom

Een van de makkelijkste manieren om je scherm, webcam of beide op te nemen is Loom. Dit is een gratis add-on voor Google Chrome, waarmee je onbeperkt kunt opnemen zonder watermerk. Er is een gratis versie beschikbaar, maar voor meer uitgebreide functies zijn er ook relatief goedkope abonnementen, al vanaf $4,- per maand.

Tijdens het opnemen kun je je webcam of schermopname pauzeren of je webcam wegklikken. Ook zit er een countdown-optie in de tool verwerkt, wel zo makkelijk. Loom kan voor Mac, Windows en iOS worden gebruikt.

QuickTime Player 

Wie een Mac heeft, heeft QuickTime vast wel eens voorbij zien komen. Wat de meeste mensen echter niet weten, is dat er een standaard screencasting tool in is ingebouwd. Hiermee kun je gemakkelijk je hele of gedeeltelijke scherm opnemen, of het beeld van je webcam. QuickTime Player zit gratis standaard op elke Mac.

Open Broadcasting Software

OBS is een gratis en open source software die je dient te installeren op je computer. Met deze tool kun je niet alleen je scherm opnemen, maar ook live streamen — handig voor social media!

Het fijne aan OBS is dat je precies kunt instellen wat waar in beeld komt — van webcam tot afbeeldingen, internet browser en meer. Dit template kun je opslaan als een scene en een volgende keer opnieuw gebruiken, zodat al je video’s dezelfde look krijgen. Met OBS kun je HD-opnames maken, zonder watermerk.

Screencast-O-Matic

Veel makkelijker dan Screencast-O-Matic gaat het niet worden. Je gaat naar de website, drukt op Start Recording en je begint met opnemen. Je kunt ook je webcam opnemen en kiezen welke microfoon gebruikt wordt.

Screen-O-Matic werkt voor zowel Windows als Mac. Het nadeel van de gratis versie is dat je slechts 15 minuten kunt opnemen per keer, je moet uploaden via YouTube, en dat er een watermerk in komt. Gelukkig is de betaalde versie spotgoedkoop: slechts $15,- per jaar.

Ezvid

Helaas alleen voor Windows, maar voor de gelukkigen wel heel handig: Ezvid is 100% gratis, en kan meer dan alleen video’s opnemen. Je kunt je schermopnames ook splitsen, tekst en audio toe te voegen en de snelheid van de video in stellen. Je kunt je schermopnames opslaan voor later of ze direct uploaden naar YouTube.

Meer tips voor jouw video cursus

Videomateriaal is niet alleen handig. Met video is het leuker leren voor je cursisten, en lesstof blijft beter hangen. Ook kun je zelf een stukje van je persoonlijkheid kwijt in je videos, dus dat maakt het maken van video’s voor je cursus extra leuk. Klaar voor de volgende stap? Lees onze blog met advies over software voor videobewerking.

Artikel uit de categorie:

Picture of Rick de Bie

Rick de Bie

Rick is ondertussen een jaar werkzaam bij Maatos en heeft al tientallen instructeurs geholpen succesvol een cursus te publiceren! Leren over de belangrijkste onderdelen van marketing? Dan moet je bij Rick zijn. Het delen van kennis is een passie, vooral over onderwerpen waar hij diep op in kan gaan!

Voorkom deze fouten!

Download ons gratis e-book en voorkom de 10 meest gemaakte fouten bij online cursussen.

Download gratis e-book

Ontdek de 10 meest gemaakte fouten bij online cursussen

Maak betere cursussen. Verkoop meer cursussen.

Trends, tools en tips: we sturen je om de week de updates die je nodig hebt. Je kunt je op elk moment uitschrijven.

Gratis e-book

Maak jij deze 10 fouten niet?

Trends, tools en tips: we geven je wekelijks de updates die je nodig hebt. Je kunt je op elk moment uitschrijven.