Wat zijn kenmerken van een goede cursus

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Het overbrengen van kennis is een vak apart. Ondanks dat elke instructeur het op zijn of haar eigen manier doet, zijn er bepaalde factoren die in iedere cursus terugkomen. Vandaag nemen we je dan ook mee en laten we je de karakteristieken van een goede cursus zien.

Wat is het belang van een goede cursus?

Dat een cursus van goede kwaliteit is belangrijk voor verschillende redenen. De voornaamste zijn:

  • Het succesvol overbrengen van kennis en vaardigheden;
  • De tevredenheid van cursist tijdens en na het afronden van de cursus.

Dat een goede cursus het makkelijker maakt om kennis over te brengen is logisch. Maar veel instructeurs zien niet direct in dat het maken van een minder goede cursus, achteraf veel problemen kan opbrengen op het gebied van klanttevredenheid. Het laatste wat je wilt is dat cursisten hun geld terug willen.

Wat zijn belangrijke onderdelen van een cursus?

Net als in normale lessen (in klassieke educatie) kunnen lessen uit een online cursus vormgegeven worden. In het geval van alle soorten lessen kan er rekening gehouden worden met de didactiek. Oftewel de wetenschap van het lesgeven. De “best practices” die hieruit voorkomen, zijn ook enorm relevant voor het geven van succesvolle online cursussen.

De onderdelen van didactiek

Om een goede online cursus te maken zijn er bepaalde vragen die beantwoord moeten worden. Het gaat hier om vragen zoals: “wat is er nodig om informatie op te nemen?” en “hoe word de kennis getest?”. Voordat je begint met het maken van de cursus, moet je antwoord geven op deze en de volgende vragen:

  • Welke middelen kunnen het leerproces bevorderen? (Zoals de leeromgeving, de interactie en de soorten media die gebruikt wordt).
  • Welke middelen worden gebruikt die passen bij het gekozen onderwerp?

Het is belangrijk om te weten dat er niet een enkele manier de beste is. Elk vak en elk onderwerp heeft namelijk een eigen optimale mix van middelen. Wees er dus van bewust dat je de beste combinatie pakt voor jouw onderwerp. Mocht je bijvoorbeeld een expert zijn op een vakgebied, dan weet jij beter dan geen ander wat er nodig is om het te begrijpen.

De mogelijkheden van online cursussen

Ondanks dat online cursussen je “beperken” in de mogelijkheden van lesgeven, zijn veel dingen die de klassieke educatie goed doet na te bootsen. Je hebt namelijk gewoon de mogelijkheid gebruik te maken van:

Lessen: waarin je uitleg kan geven over het onderwerp. Dit kan in de vorm van video, afbeeldingen, teksten en bestanden.

Oefenopdrachten: waarin je de cursist aan het werk laat gaan met het onderwerp.

Toetsen: waar cursisten hun kennis kunnen gaan testen, om te zien of ze het goed begrepen hebben.

De opbouw van een goede les

Elke goede les kan op een bepaalde manier opgebouwd worden. Wij zien de volgende opbouw als het meest effectief:

Introduceren van het onderwerp: door middel van een korte introductievideo kan je het onderwerp inleiden en de voorkennis van de cursist activeren.

De instructie of uitleg geven: het gedeelte van de les waarin je de instructie of uitleg geeft, is het belangrijkste moment, omdat je hierin je kennis overdraagt. Dit kan je doen met video, afbeeldingen en teksten.

De cursist aanzetten tot actie: dit kan je doen door over de gegeven uitleg opdrachten te geven. Zoals met oefenopdrachten of met een afsluitende toets.

Vooruitkijken: naar de volgende les. Dit is een ideaal moment om uit te leggen hoe alles op elkaar aansluit en waarom iemand door moet gaan met leren.

Ga aan de slag met je eigen cursus!

Hoog tijd voor jou om deze kennis toe te gaan passen in de praktijk. Dit kan je natuurlijk doen in je eigen cursus op je eigen platform! Wil je hier meer over weten? Kijk dan gerust rond op de Maatos website of lees verder op de blog!

Veel succes met het maken van goede lessen!

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest

Artikel uit de categorie:

Rick de Bie

Rick de Bie

Rick is ondertussen een jaar werkzaam bij Maatos en heeft al tientallen instructeurs geholpen succesvol een cursus te publiceren! Leren over de belangrijkste onderdelen van marketing? Dan moet je bij Rick zijn. Het delen van kennis is een passie, vooral over onderwerpen waar hij diep op in kan gaan!

Download gratis resource

Vind in 5 stappen jouw niche