Een creatieve cursus maken: 5 tips voor succes

Het klinkt tegenstrijdig: een cursus maken waarin je leert creatief te zijn, op welke manier dan ook. Schrijven, schilderen, boetseren, bloemschikken: moet je er niet gewoon een talent voor hebben, of 10.000 uur oefenen?

Creativiteit wordt vaak verkeerd begrepen, en als iets abstracts gezien. Maar als je naar creativiteit kijkt als een spier die je kunt trainen, kun je je cursus opeens heel anders vormgeven. Wij geven je een aantal tips die als inspiratie kunnen dienen voor jouw volgende online cursus!

  1. Duik niet meteen in de techniek

Het kan verleidelijk zijn om je cursisten meteen aan de slag te zetten. Uit te leggen welke materialen ze nodig hebben, welke technieken er zijn, hoe je op een gestructureerde manier te werk gaat. En daar kun je ontzettend veel mee leren.

Maar als je wilt dat je cursisten meer dan alleen techniek uit je cursus halen, bouw er dan een buffer in waarin je je focust op creativiteit en inspiratie. Hoe kom je zelf aan inspiratie? Welke andere bronnen zijn er? Hoe kijk jij naar creativiteit?

Hiermee maak je de cursus ook een stuk unieker en persoonlijker, en geef je je cursisten de kans om ook eerst even zelf na te denken over creativiteit. 

  1. Geef genoeg voorbeelden

Wat het ook is dat je wilt dat je cursisten gaan creëren, geef ze genoeg voorbeelden. Geef je cursisten daarnaast ook tips over waar ze zelf aan voorbeelden kunnen komen. 

Beperk je ook niet alleen tot het medium waarin je wilt werken. Als je een schrijverscursus geeft, kun je ook inspiratie halen uit films en zelfs schilderijen. Een kookcursus? Er zijn talloze boeken en films waarin de smaken en geuren uit Italië tot leven worden gebracht. Mix de media en maak je cursus nog creatiever!

  1. Laat je cursisten vooral veel oefenen

Deze tip is simpel, maar we kunnen hem niet overslaan: creativiteit is iets wat je kunt oefenen! Geef je cursisten daarom genoeg opdrachten – zowel klein als groot – zodat er genoeg variatie is en ze op verschillende manieren leren werken. Geef ook suggesties voor oefeningen die ze buiten de cursus kunnen doen.

  1. Laat je cursisten hun werk delen (met elkaar)

Een van de engste dingen van creatief werk? Het delen met anderen! Toch kan dit creativiteit een flinke boost geven. Niet alleen doordat je feedback krijgt van elkaar, maar ook complimenten, nieuwe inzichten en tips. Je kunt daarom je cursisten aanmoedigen om hun werk in een (besloten) community te delen. 

  1. Laat mensen sommige opdrachten voor zichzelf houden

‘’Write like nobody is ever going to read your book.’’

Het tegenovergestelde van tip nummer vier, maar ontzettend belangrijk: geef je cursisten ook opdrachten die ze nooit hoeven in te leveren of delen. Sterker nog: vertel ze dat ze iets moeten creëren dat ze nooit aan iemand anders mogen laten zien. Daarmee haal je een heleboel blokkades weg, angst voor de mening van anderen en kritiek op hun creatieve werk. 

Ready to get creative? We hebben veel meer tips klaarstaan om van jouw cursus een unieke ervaring te maken. Check bijvoorbeeld ook onze tips om je cursus interactief te maken.

Artikel uit de categorie:

Vicky Frissen

Vicky Frissen

Met blogs vol tips en vergeet-dit-nietjes schrijft copywriter Vicky over hoe je van je cursus een succes maakt - en er nog plezier aan beleeft ook.

Op zoek naar jouw niche?

Download onze gratis resource hoe je in 5 stappen jouw niche vindt

Download gratis resource

Vind in 5 stappen jouw niche

Maak betere cursussen. Verkoop meer cursussen.

Trends, tools en tips: we sturen je om de week de updates die je nodig hebt. Je kunt je op elk moment uitschrijven.

Gratis e-book

Ga in 5 stappen dieper in op je doelgroep

Trends, tools en tips: we geven je wekelijks de updates die je nodig hebt. Je kunt je op elk moment uitschrijven.